Orang dulu-dulu selalu pesan dekat anak-anaknya yang masih belajar : ingat jangan termakan semut, nanti jadi pelupa. Umumnya mana ada orang suka-suka makan semut melainkan ada yang termakan dek kerana minum air yang bersemut, atau termakan makanan manis yang telah dihurung semut atau sebagainya.

Memandangkan semut dan gula berpisah tiada, menjadi tugas utama ibu-ibu untuk pastikan bekas gula di dapur bebas daripada dihurung semut. Jadi dengan cara ini kita yakin,  air yang kita sediakan untuk anak-anak dan keluarga tidak mengandungi semut.

Namun kadang-kadang pernah juga terjadi,  bila kita membancuh air dalam keadaan hendak cepat hingga terlupa menutup rapat penutup gula tersebut. Alih-alih nampak penuh sahaja bekas gula tu dengan semut.   Jadi bagaimana caranya? Takkan hendak dibuang gula sebekas,  tentu membazir.

Jadi ketahui cara atau petua nak halau semut dengan cara mudah dan pantas sebagaimana yang dilakulan oleh Mem Nazeffa di akaun fbnya.


“Habis semua semut keluar. Mabuk bawang putih. Ni petua gula x disentuh semut.Misi Berjaya. Yeahh”– Mem Nazeffa.

Anak Nak Periksa, Elakkan Terminum Air Bersemut. Nak Pastikan Tu, Ibu Segera Buat Begini!

Bahan yang diperlukan:

IKLAN

Bawang putih

Cara Buat :

1. Potong 3 ulas bawang putih.

2. Kemudian masukkan ke dlm bekas gula.

IKLAN

Jadilah bolehlah dicuba.

Selain itu orang dulu-dulu ada juga berpesan kalau hendak elakkan daripada gula dihurung semut lakukan beberapa perkara ini.

1. Ikat bekas gula dengan tali atau kain perca yang direndam dengan minyak masak.

IKLAN

2. Masukkan dua tiga kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula.

3. Letakkan bekas gula di dalam pinggan yang berisi air.

4. Masukkan kulit kayu manis ke dalam bekas gula.

Anak Nak Periksa, Elakkan Terminum Air Bersemut. Nak Pastikan Tu, Ibu Segera Buat Begini!

Selain itu, SERBUK KOPI juga boleh dijadikan alternatif cara untuk menghalau semut daripada menghurung gula atau makanan yang manis. Ini kerana serbuk kopi  mempunyai bau yang kuat. Caranya, ambil sedikit serbuk kopi di kawasan laluan masuk semut dan biarkan beberapa hari. Semut akan menjauhi kawasan ini dan tak akan datang lagi.

Jika tidak pun, ibu boleh gunakan DAUN SIRIH dengan menghiris halus beberapa  helai daun sirih dan kemudian taburkannya pada tempat semut selalu berkerumun. Bau herba ini akan menghalang semut daripada mendekati kawasan tersebut di masa akan datang.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI