Kisah yang cukup meruntun jiwa, si anak kecil yang kehilangan ibu buat selamanya akibat Covid-19.

Dalam satu perkongsian menerusi  video yang dimuat naik lelaki bernama Amin di akaun TikToknya, kelihatan beberapa orang petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di sebuah pusat kuarantin menyampaikan berita duka bahawa ibunya telah meninggal dunia.

Apa yang memilukan kanak-kanak dikenali sebagai Aliff kelihatan terpaku dan duduk termenung  apabila mendengar berita tersebut sambil ditenangkan oleh petugas KKM.

@___amin91___Al-Fatihah untuk Arwah yg meninggal disebabkan covid 🥺 ##Fyp ##foryourpage ##Fyp ##frontliner ##Kkm♬ original sound – musikstory_

Lebih memeritkan lagi apabila ayahnya masih lagi bergantung kepada oksigen kerana dijangkiti wabak yang sama.

Malam ni dapat khabar berita sedih. Adik ni dapat khabar berita yang ibunya telah kembali ke rahmatullah. Kami cuba tenangkan adik ni walaupun kami tahu betapa besarnya ujian buat dirinya.

Baru je lepas attend ayahnya yang desat. Tak berapa lama lepas tu adik ni dapat berita yang ibunya baru meninggal dunia sebab COVID-19.

Dalam pada itu, seorang lagi lelaki dikenali sebagai @kerol505, memaklumkan ibu kepada kanak-kanak tersebut adalah kakaknya dan telah memuat naik video momen bersama wanita itu sebelum allahyarham meninggal dunia.

@kerol505Siti mariatun@maria… Kakak ku yang tercinta… Semoga ALLAH SWT satukan kita kembali disyurga firdaus… #covid #covid19♬ original sound – Ikmal Alif

IKLAN

Perkongsian tersebut membuatkan ramai yang terkesan dan berasa pilu atas ujian yang dilakui kanak-kanak tersebut.

Sumber: TikTok @__amin91__@kerol505


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster.