Tiada perkataan yang lebih tepat menggambarkan anak  cemerlang ini melainkan ketekunan dan displin diri. Siti Athirah Salmin merupakan calon SPM 2017 dari Kolej Islam Sultan Alam Shah (Kisas) yang telah memperoleh keputusan cemerlang 11 A+ awal tahun ini, merupakan seorang yang pelajar yang mempunyai prinsip dalam dirinya untuk bergelar pelajar cemerlang!

Kejayaan yang dimiliki oleh anak keempat daripada enam beradik ini yang bercita-cita menjadi pakar jantung negara, adalah daripada usaha, ketekunan dan displin dalam dirinya selain doa daripada kedua ibu bapa. Anak kepada pegawai polis ini, Salmin Jaafar dan ibunya, pegawai penyelidik,Wan Aidah, begitu komited terhadap hala tuju kehidupannya bergelar pelajar.

“Ibu bapa banyak memberikan motivasi kepada diri saya. Apabila musim peperiksaan, hampir setiap hari saya akan menelefon ibu bapa saya untuk meminta maaf dan minta mereka mendoakan saya. Ini membuatkan saya lebih tenang menjawab peperiksaan.

Anak Pegawai Polis Ini Kongsi Rahsia Peroleh 11A+ SPM 2017. Sungguh Inspirasi!

Pelajar Cemerlang SPM 2017, Jabatan Pendidikan Negeri Selangor

11 A+

Bahasa Melayu A+
Bahasa Inggeris A+
Sejarah A+
Matematik A+
Matematik Tambahan A+
Fizik A+
Kimia A+
Biologi A+
Pendidikan Al-Quran Dan Al-Sunnah A+
Pendidikan Syari’ah Islamiah A+
Bahasa Arab A+

RAHSIA KEJAYAAN

“Dalam pada itu, apa yang saya terapkan dalam diri adalah pertama sekali, dalam apapun perkara yang kita buat perlu betulkan niat. Niat belajar adalah mengenal Allah sebagai pencipta kita, supaya dapat meningkatkan ketaqwaan kepadnya. Bila mana kita kaitkan semua yang kita belajar dengan kebesaran Allah dan kehebatan Allah, maka kita akan merasa ada makna kita belajar.

“Bukan hanya untuk keputusan cemerlang semata-mata. Kerana kalau kita buat semata-mata untuk keputusan cemerlang, dan setelah itu mendapat apa yang kita impikan, kita pastikan akan tertanya-tanya, “apa lagi selepas ini?”, “dengan keputusan cemerlang ini, so what?” seolah-olah cita-cita kita tak pernah habis, dan kita tak pernah puas dengan kehidupan. Sebab itu pentingnya ada niat yang lurus, wawasan menuju akhirat, dan untuk menjadi orang yang bermanfaat buat masyarakat.

“Kedua, belajar secara aktif. Ini bermakna belajar menggunakan seberapa banyak deria yang boleh dan fokus. Jangan hanya membaca secara pasif, tapi cuba targetkan apa yang kita nak tahu dari pembacaan. Cara belajar secara aktif yang terbaik ialah dengan mengajar.

IKLAN

“Sebab dengan mengajar, kita menggunakan banyak deria, dan sebelum kita dapat mengajar kawan-kawan kita, sudah pastilah kita sendiri perlu betul-betul faham, rujuk kepada guru tentang pemahaman.

“Jadi, semasa di Kolej Islam dulu, saya banyak menyertai program Mentor Mentee yg mana saya sendiri perlu mengajar rakan yang memerlukan, dan juga rakan dari sekolah lain.

“Soal pemakanan pula, makanan harian disediakan di asrama, jadi tiada apa sangat yang berbeza. Cuma saya ada juga mengambil makanan tambahan tapi saya tak pasti itu memberi kesan atau tidak. Amalkan madu asli juga sangat baik.

“Namun yang paling memberi kesan untuk fokus dalam kelas ialah, berpuasa. Apabila puasa menjadi amalan, kita akan kurang mengantuk dalam kelas kerana selepas makan, terutamanya makanan yang tinggi karbohidrat. Selain itu, jangan makan selain waktu makan, terutamanya makan ketika belajar sangat tidak digalakkan kerana membantutkan fokus,” ujarnya.

AMALKAN SOLAT TAUBAT

Siapa sangka rahsia pelajar cemerlang ini antaranya solat taubat. Amalan ini dilakukan setiap hari dengan solat lain.

“Seterusnya, amalkan harian iaitu amalan solat taubat, tahajud dan hajat setiap awal pagi. Saya bangun sealawal 4.30 pagi untuk mandi, bersihkan diri, siapkan diri, beg sekolah dan kemas katil. Selepas tu, sekitar pukul lima pagi saya amalkan solat taubat, tahajud dan hajat di surau.

IKLAN

“Pentingnya solat taubat sebelum solat-solat yang lain kerana manusia tidak lari daripada dosa, maka banyakkan taubat supaya dosa tidak menjadi penghalang untuk ilmu mudah masuk, kerana ilmu itu cahaya, dan cahaya tidak akan masuk ke dalam hati org yg berbuat maksiat.

“Seterusnya solat subuh berjemaah di surau asrama. Saya tetapkan kepada diri saya utk membaca al-Quran sekurg-kurangnya 10 muka surat selepas subuh. Membaca al-Quran membantu menenangkan diri, “ jelasnya lagi.

BELAJAR BUKAN UNTUK PEPERIKSAAN TETAPI MENIMBA ILMU

Melihat kepada perwatakannya, nyata Siti Athirah merupakan anak yang berdisplin mengenai masa. Biarpun semasa ditingkatan empat, baginya tiada istilah honeymoon. Baginya pembelajaran adalah sepanjang hayat.

“Saya berpegang kepada prinsip pembelajaran sepanjang hayat, bukan hanya belajar untuk  peperiksaan sahaja. Bagi saya, tingkatan empat bukanlah tahun honeymoon. Ingatlah, kalau kita belajar untuk peperiksaan, selepas habis peperiksaan kita akan lupa semua ilmu. Itu sangatlah sia-sia.

“Namun, kalau kita belajar dengan niat yang benar, seperti yang telah disebutkan tadi, kita tidak akan pernah jemu untuk menimba ilmu yang akan berguna buat kita nanti. Barulah ada makna kita belajar. Jadi semasa tingkatan empat tu sememangnya saya dah mula belajar bersungguh-sungguh.

IKLAN

“Tingkatan lima saya banyak habiskan masa untuk membuat latihan kertas SPM tahun sebelumnya, dan juga soalan percubaan utk memberi gambaran tntg bagaimana format, cara pemarkahan dan teknik menjawab,” jelasnya.

Tambahnya lagi, guru di sekolah banyak memberikan motivasi kepada pelajar dan sering mengingatkan pelajar tujuan belajar. Jadi dengan kesedaran itu menyebabkan pelajar berusaha bersungguh-sungguh untuk menghadapi peperiksaan SPM.

Kini Siti Athirah melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Kampus Kuantan, Pahang.

IBU BAPA WUJUD PERSEKITARAN CERIA DI RUMAH 

Anak Pegawai Polis Ini Kongsi Rahsia Peroleh 11A+ SPM 2017. Sungguh Inspirasi!

Dalam pada itu, ibunya, Wan Aidah Wan Ibrahim menjelaskan bahawa beliau dan suaminya sentiasa memastikan anak-anak dalam persekitaran yang positif untuk membantu anak-anak untuk belajar dalam suasana yang tenang.

“Pastikan suasana rumah yang harmoni dan banyak bersabar. Jangan biarkan  wujudnya masalah dalam kehidupan harian. Persekitaran yang sentiasa ceria juga perlu supaya semua gembira dan anak-anak boleh belajar dengan tenang tanpa gangguan. Malah saya juga bersyukur dianugerahkan tuhan anak yang punya kebijaksanaan.

“Saya juga sentiasa memberi galakkan dan pujian apabila anak-anak mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan. Tidak marah apabila anak-anak gagal tapi beri motivasi agar dapat baiki keputusan selepas itu. Suami saya juga tidak lupa memberi motivasi kepada anak-anak walaupun sibuk dengan urusan kerjanya.

“Juga sebagai ibu bapa, sudah tentulah berharap Athirah berjaya dunia dan akhirat dan tidak melupai jasa ibu bapa dan menjaga perhubungan yang baik dengan adik beradik,” jelasnya yang merupakan Pegawai Penyelidik Lembaga Koko Malaysia.

*Selanjutnya ikuti kisah anak cemerlang ini keluaran Majalah Keluarga isu Januari 2019

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI