Bukan mudah nak didik anak yang ramai dengan pelbagai kerenah yang diluar jangkaan.

Namun, bukan calang-calang yang mampu untuk mengajar anak agar patuh dan hidup saling membantu dengan adik beradik yang lain.

Bagi Baharuddin Mohammed, yang merupakan bapa kepada sembilan orang anak dengan enam perempuan, mengakui ia bukan sesuatu yang mudah.

Namun, ilmu keibubapaan yang dimilikinya mampu membantu dirinya dan isteri menguruskan anak-anak dengan sempurna. Ikuti 10 tip menguruskan anak perempuannya.

IKLAN

“Anak Perempuan Ni Kena Banyak Cakap Dan Rapat Dengan Mereka.” Bapa Ini Kongsi 10 Tip Didik Anak Perempuan. 

10 Tip Didik Anak Perempuan
.
Keluarga saya besar. Anak saya sembilan orang dan enam darinya adalah perempuan. Paling dewasa 17 tahun dan paling kecil sudah 8 tahun. Saya kongsikan beberapa tip sebagai ayah menjaga anak perempuan.
.
Mendidik anak perempuan berbeza dengan anak lelaki kerana hati mereka lembut. Kalau cakap tinggi sikitpun dah meleleh air matanya. Tapi kita kena banyak cakap dan rapat dengan mereka untuk memastikan mereka dalam landasan yang betul.

IKLAN


Korang bayangkanlah kalau dah 6 orang anak dara dalam rumah. Paling ketara rumah dah macam kedai jual baju dan tudung punya banyaknya pakaian mereka. Tak campur lagi maknya.
.
Nak tunggu bersiap seorang 30 minit. Kalau dah 7 orang setengah harilah jawabnya.
.
Tip ayah ramai anak
=================

IKLAN

“Anak Perempuan Ni Kena Banyak Cakap Dan Rapat Dengan Mereka.” Bapa Ini Kongsi 10 Tip Didik Anak Perempuan.
.
1. Saya selalu memuji-muji isteri saya didepan anak-anak perempuan. Saya selalu cakap jadikan ibu mereka sebagai contoh. Anak-anak perempuan akan jadikan ibunya sebagai idola mereka.
.
2. Selalu ikut mereka keluar. Jangan biasakan mereka keluar sendiri. Hantarkan mereka kemana sahaja mereka nak pergi. Pesan jangan suka tidur dan duduk rumah orang lama-lama. Anak dara tak manis dipandang orang selalu pergi rumah orang.
.
3. Jadikan mereka kawan. Setiap pagi bila hantar mereka ke sekolah selalu nasihatkan mereka supaya jaga tingkah laku dan sopan santun. Lebih penting pilih kawan, jangan terlalu rapat dengan kawan lelaki.
.
4. Selalu kenal siapa kawan rapat mereka. Ambil tahu apa aktiviti mereka. Selalu tanya dan semak phone mereka. Biarlah orang kata kita kolot tapi anak kita terjaga.
.
5. Minta mereka selalu tolong didapur. Biasakan dengan kerja rumah dan pengurusan rumah. Biasakan mereka membasuh, memasak dan tanggungjawab dengan adik-adik. Berikan tugas mereka untuk pastikan semua barang dapur cukup. Ini semua melatih mereka cekap mengurus hal rumah tangga.
.
6. Berikan peluang pada mereka untuk buktikan kejayaan mereka dengan apa yang mereka minat. Cuba penuhi hasrat mereka. Berikan galakan dan motivasi kepada mereka supaya mereka yakin yang mereka boleh berjaya. Jika ada kejayaan kecilpun hargailah mereka dan puji mereka. Orang perempuan suka dipuji, tapi pujian yang berpada-pada.
.
7. Ajarkan mereka dari kecil dengan perasaan MALU. Jangan belikan baju mereka yang ketat-ketat. Selalu tegur mereka kalau mereka ketawa terlalu kuat atau suara yang nyaring.
.
8. Isteri saya akan pastikan anak-anak saya solat diawal waktu. Mengaji sekurang-kurangnya sehelai Quran sehari, waktu subuh atau lepas solat magrib. Ini terapi paling berkesan supaya anak ini lembut hatinya.
.
9. Jangan sesekali memukul mereka dibadan yang menyakitkan. Jangan sekali memukul mereka sehingga meninggalkan kesan. Anak perempuan bukan sama macam anak lelaki. Kesan itu akan mendalam sehingga ke hati mereka. Nasihatlah mereka dengan cara yang betul dan baik. Mereka selalunya ikut dari apa yang mereka lihat.
.
10. Perempuan perlu pandai dari lelaki. Perempuan perlu lebih ilmunya. Selalu saya ingatkan anak-anak saya. Saya memang mencari isteri yang pandai supaya anak-anak saya juga pandai-pandai. Oleh itu saya minta mereka suka membaca. Saya habiskan RM300 sebulan dengan membeli buku cerita. Galakan mereka membaca.
.
Share dengan suami, share dengan isteri, share dengan jiran…mana tahu ada sesuatu yang boleh mereka dapat dari perkongsian ini.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI