Anak-anak yang tidur lambat sememangnya buat ibu-ibu stress. Masa rehat semakin kurang malah aktiviti malam hari seperti mengemas rumah dan melakukan persiapan untuk esok pagi menjadi semakin lambat. Banyak kerja yang tidak dapat
dibereskan bila mana anak tidak mahu tidur. Adakalanya hingga jam 12 atau 1 pagi.

Bukan bebanan bila anak tidak mahu tidur tetapi fokus ibu untuk berehat lebih awal terpaksalah dilupakan. Sebenarnya mengajar anak untuk masuk tidur lebih awal patut dilakukan sejak kecil lagi.

Cuba ikut cara wanita bernama Nurul Diana ini yang berkongsikan tipnya. Katanya mendidik anak tidur awal perlu bermula sejak kecil lagi. Tapi tak salah kalau nak mulakan dari sekarang.

Malah katanya lagi, kalau nak travel ke destinasi yang bertukar malam dan siang juga tidak menjadi soal. Asalkan anak sudah biasa dengan waktu malam dan siang.

Jom ikut caranya. Mudah!


TIP ANAK TIDUR AWAL

Uwais – 5 tahun
Umar – 9 bulan

Uwais
– Dari dalam pantang tido pukul 7-8 malam. Hanya akan terjaga untuk menyusu je, akan bangun 6-7 pagi. Bangun main takde , bangun susu je. Sekarang dah 5 tahun, dia tidur pukul 8-9 malam. Paling lambat 10 malam.

Umar
– Sama macam abang dia, dari dalam pantang sampai harini ( 9 bulan lebih ) tidur pukul 7-8 malam jugak. Bangun 7-8 pagi, bangun untuk menyusu je. Takde terjaga tgh mlm untuk main.

Dua-dua anak tak tidur buai. Ramai tanya macam mana aku buat?

 

1. Dari dalam pantang tidur meniarap dan bedung
Dua-dua pun sama, Uwais dan Umar, orang cakap tak bahaya ke tidur meniarap? So far alhamdullilah cuma kena monitor kepala dia tapi tak lama pun. Macam umar dalam pantang lagi dah boleh angkat kepala untuk alih posisi kepala. uwais
bedung sampai umur 1 tahun lebeh. Umar sampai 6 bulan.

2. Tiada istilah tidur ruang tamu atau ruang-ruang lain
Tidur mesti kat bilik, Umar tidur dalam pukul 7 malam macam tu, so lampu bilik akan di matikan. Bagi susu, tepuk dan tidur .

Untuk Uwais, pukul 9 akan remind dia untuk tidur, kalau dia tak tidur lagi maksima pukul 10 malam akan suruh dia tutup all tv, kemas mainan dan tidur. Sama jugak macam Umar. Tepuk dan tidur ( Uwais tak menyusu botol dah ). Angkat dia ke
katil dia sendiri atau tidur terus kat katil dia. Uwais dah tadika, so dia tidur awal, sangat mudah untuk bangun. Tak kejut lagi dah terbiasa bagun pukul 7. So terus siap-siap ke tadika.

IKLAN

3. Ajar siang dan malam
Dari dalam pantang dua-dua tak ada istilah tidur pasang lampu. Malam mesti tutup lampu untuk biasakan anak-anak siang dan malam. Ni penting sebenarnya sebab masa aku pergi Turki baru-baru ni, aku risau sangat tabiat tidur Umar akan
berubah beza waktu Turki dan Malaysia, Sana siang , sini malam . Ingat Umar akan berjaga malam tapi tak, bila malam dia tetap tidur macam biasa walaupun sebenarnya siang kat Malaysia.

4. Boleh tidur lambat kalau umah Opah / Tok je atau sedara mara
Kalau time balik kampung atau apa-apa aku tak tentukan waktu tidur Uwais. Cuma sebab dia dah biasa macam tu. Pukul 10 dia akan start letih. Uwais kadang-kadang je tidur siang walaupun lepas balik tadika. Selalunya tak tidurlah. Umar macam biasa umah tok ke nenek ke tetap tidur macam tu sebab dia kecil lagi .

5. Mak pak mesti tidur jugak
Ni untuk permulaan nak train anak tu lah. Memang tutup lampu dan tidur. Sebenarnya nak acah-acah tidur je tapi tertidur sekali…hahaha. Tak lama pun dalam 1-2 bulan memang kena konsisten tutup lampu awal dan tidur sebab nak ajar
minda anak.

Tutup lampu bukan samar-samar, tutup gelap lubang hidung pun tak nampak…hahaha permulaan lah. Dah lama macam sekarang tidur pasang lampu bilik air bagi samar skit. Bila diorang dah biasa yahoooo! Mak tidur pukul 12 layan
drama…hahaha.

6. Kalau keluar berjalan macam mana?
Kadang-kadang mesti keluar makan kan atau jalan malam? Tu penting sangat waktu dalam pantang. Ibu berpantang tak boleh keluar umah 40 hari, jadi dalam masa 40 hari tu latih anak untuk tidur awal. Yes ! seawal itu sebab kena mulakan. So
nanti pas pantang hang keluar pi makan ka pi mana ka , anak hang lena dalam stroller .

IKLAN

7. Kalau terjaga tengah malam macam mana?
Buat bodoh saja. Masa awal-awal ada jugak terjaga, pukul 12 macam tu, mak tengah layan drama hahahaha tapi dengan pantas mak tutup handphone dan buat-buat tidur. Kadang dia naik atas badan nak tengok muka mak. Mak pejam mata tidur
dan anak give up dan tidur semula.

Apa-apa pun bermula dengan kita sebagai ibu bapa. Kita nak didik anak tu macam mana? Anak ikut kita ke kita ikut anak?

Kalau nak mulakan esok, cuba lah bertahan untuk sebulan tanpa miss , walaupun dah tutup lampu tapi anak lompat-lompat atas katil, sabar…baru 1-2 minggu tiba-tiba kita nak twist rutin anak. Tak mudah, paling penting hari-hari:

– suruh tidur awal
– tutup lampu
– jangan main hp

Ni paling penting, mak gigih usaha nak tidur anak awal tapi ayah dok main hp kat luaq. Dok tengok tv serius memang
gagal. Kena kerjasama dua-dua.

Anak-anak tidur awal memang melegakan. Rasa free dan relax sangat.

Good luck mama papa!

Kredit: Nurul Diana