Pejam celik pejam celik begitu cepat masa dan waktu berlalu pergi. Bulan Ramadan bakal meninggalkan kita, jangan pula ada  penyesalan jika tidak segera tersadar untuk mengisinya dengan pelbagai kebaikan.

Berbaki 10 hari terakhir ini, bersama-samalah kita terus perbaiki diri dan berdoa untuk direzekikan bertemu malam teristimewa, malam seribu bulan iaitu Lailatul Qadar.

Ustazah Siti Noor Bahyah juga ada menitipkan pesanan untuk sama-sama merebut malam Lailatul Qadar ini. Menurutnya, “Rebut dan bersungguh-sungguhlah beribadah di 10 yang terakhir ini. Insya Allah pasti dapat. ANDA BUAT,ANDA DAPAT !”

Semangat yang disebarkan oleh ustazah ini moga bermanfaat dan ini nukilan penuh dari Ustazah Noor Bahyah buat semua.

“Anda Buat Anda Dapat!”- Ustazah Bahyah Titip Pesanan 10 Hari Terakhir, Warganet Mohon Didoakan!
Gambar hiasan

10 HARI TERAKHIR…PESANAN DARIKU UNTUKMU DUHAI SAHABAT

Ramadhan kian hampir ke penghujungnya.
Kita kini di fasa 10 hari terakhir Ramadhan bagi merebut malam seribu bulan iaitu Lailatul Qadar.

IKLAN

Lailatul Qadar adalah anugerah Allah yang sungguh istimewa kepada kita Ummat Nabi Muhammad saw. Malam yang penuh dengan rahmat dan keajaiban dari Allah. Hati terasa syahdu hingga mengalirkan airmata keinsafan dan taubat. Malam penuh kenikmatan dan kesyukuran.Alangkah hebat dan beruntungnya mereka yang dapat bertemu dengan malam tersebut, malam yang lebih baik dari seribu bulan.Kita tak akan melepaskannya berlalu pergi begitu sahaja.Rebut dan bersungguh-sungguhlah beribadah di 10 yang terakhir ini.
Insya Allah pasti dapat.
ANDA BUAT,
ANDA DAPAT !

Allah سبحانه وتعالى berfirman :
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ
“Malam Lailatul-Qadar (Malam Kemuliaan) itu lebih baik dari seribu bulan.”
(Surah Al-Qadar; Ayat 3)
Imam al-Qurtubi berkata: “Malam Qadar mempunyai kelebihan kerana banyaknya keistimewaan dan malam tersebut dibahagikan kebaikan yang banyak yang tidak terdapat seumpamanya pada seribu bulan. Ramai ulama dan ahli tafsir berpendapat amalan dilakukan pada malam Qadar lebih baik daripada seribu bulan yang tiada padanya malam Qadar. Hal ini, disokong oleh Abu al-‘Aliyah.

Malaikat dan Jibril turun pada malam tersebut. Imam Qurtubi berkata: “Mereka turun daripada setiap langit dan juga Sidratul Muntaha ke langit dunia untuk mengaminkan doa orang yang memohon pada malam tersebut hingga waktu fajar. Turunnya malaikat dan Jibril membawa rahmat dengan perintah Tuhan.

IKLAN

Mendapat keselamatan dan kebaikan semuanya tanpa sebarang kejahatan hingga keluarnya fajar. Al-Dahhaq berkata: “Allah tidak takdirkan pada malam tersebut kecuali keselamatan. Sedangkan Mujahid berpendapat: “Ia merupakan malam selamat di mana syaitan tidak mampu untuk melakukan sebarang kejahatan pada malam tersebut.” Lihat Tafsir al-Qurtubi 20/133.

Rasulullah SAW bersabda:
الْتَمِسُوهَا فِي الْعَشْرِ الْأَوَاخِرِ وِتْرًا
Maksudnya: “Carilah malam al-Qadar pada sepuluh malam terakhir pada malam yang ganjil”. [Riwayat Ahmad ]
Dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha, ia berkata, “Adalah Rasulullah saw bersungguh-sungguh di 10 terakhir di bulan Ramadhan lebih daripada bersungguh-sungguhnya beliau di hari-hari lainnya.” (HR. Muslim dan Ahmad).

Juga Imam Al-Bukhari dan Imam Muslim meriwayatkan dari sahabat ‘Aisyah Radhiyallahu ‘Anha bahwasannya ” Nabi saw apabila telah masuk 10 terakhir beliau mengencangkan ikat pinggangnya, menghidupkan malam-malamnya dan membangunkan keluarganya.” (HR. Bukhari dan Muslim).

IKLAN

Rasulullah SAW juga memerintah Ummul Mukminin Aisyah untuk berdoa di malam-malam itu.
Doa Rasulullah saw untuk Mendapatkan Lailatul Qadar :
عَنْ عَائِشَةَ ، قَالَتْ : قُلْتُ : يَا رَسُولَ اللَّهِ ، أَرَأَيْتَ إِنْ عَلِمْتُ أَيُّ لَيْلَةٍ لَيْلَةُ الْقَدْرِ مَا أَقُولُ فِيهَا ؟ قَالَ : قُولِي : اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي
Aisyah berkata, “Wahai Rasulullah, apa pendapatmu jika aku ketepatan mendapatkan malam lailatul qadar, apa yang harus aku ucapkan?”, beliau menjawab: “Ucapkanlah, Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul ‘afwa fa’fu anna” (Ya Allah, sesungguhnya Engkau maha pemaaf mencintai kemaafan, maka maafkanlah aku).” (HR. Ibnu Majah, yang dishahihkan oleh Al Albani).

“ Ya Allah..kurniakanlah kepada kami malam Lailatul Qadar berserta dengan segala keistimewaannya Ya Allah.
Tundukkan hati-hati kami dalam mentaati Mu dan terus mengerjakan sebanyak-banyak amal soleh yang Engkau redhai Ya Allah “.
‎ *آمِيّنْ آمِيّنْ آمِيّنْ يَا رَبَّ العَـــالَمِيْ*
‎ *استجب دعاءنا يا ارحم الراحمين..*

Meninjau di ruangan komen, ini antara komen yang diterima. Rata-rata ramai mengaminkan dan berdoa untuk bertemu dengan malam serbu bulan, Lailatul Qadar.
“Anda Buat Anda Dapat!”- Ustazah Bahyah Titip Pesanan 10 Hari Terakhir, Warganet Mohon Didoakan!

Sumber : Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI