Teringin nak makan ketam tapi nak beli kadang tak mampu, beli lah isi ketam frozen. Tapi, tahu tak itu isi ketam betul ke tak? Bagus ke tak untuk diri kita dan anak-anak?

Haaa nak tahu, cuba baca perkongsian dari Dr Mazliana Mazlan ni! Better jauhkanlah dari keluarga kita, kita ubah makan makanan yang berkhasiat sumber yang asli ok?

Isi ketam yang tak ada langsung pun ketam dalam tu. Elak kenalkan anak kita dengan makanan macam ni. Bila anak makan, dia mesti akan rasa nak lagi lepas tu sebab sedap kan isi ketam warna merah putih macam dalam gambar.

Isi ketam macam ni, datang dari surimi. Surimi tu pulak, datang dari isi ikan. Isi ikan yang dibuang tulang, dan dikisar halus sampai jadi pes isi ikan.

Dah dari isi ikan, takkan tak bagus kot?

Isi ikan yang ini, adalah isi ikan yang tinggi proses. Dicampur dengan gula dan jugak pemanis tiruan. Proses buat crab stick ni pun, ada banyak sangat bahan yang tak berapa sesuai untuk kesihatan tubuh badan anak-anak kita.

Garam putih yang tinggi.
Minyak sayuran.
Pewarna tiruan.
Perasa tiruan dari ketam.
MSG.
Pengawet.

Tak ada khasiat langsung berbanding ketam sebenar, malah kemudharatan mungkin ada jika tak sesuai dengan keadaan badan anak-anak.

IKLAN

Ketam yang sebenar, susah nak basuh, nak makan pun susah, harga pun mahal.
Berbeza dengan yang kita panggil isi ketam ni. Buka plastik, bilas je untuk basuh. Nak makan lagilah senang. Lari jauh pulak tu harga dengan ketam sebenar.

IKLAN

Walaupun namanya crab stick, atau isi ketam, atau isi berperisa ketam, tapi ianya datang dari semata-mata isi ikan yang tinggi proses.

Kita cuba sama-sama ya, untuk jauhkan crab stick macam ni dari anak-anak kita.

Sumber : Dr Mazliana Mazlan