“Letih lah aku sekejap bersin lepas tu dengan nak bernafas tu susah. Ada tips tak macam mana nak bagi sembuh?”

Situasi  begini tidak asing lagi mereka yang kerap mengalami masalah selesema.Teruk tak teruk sebulan sekali tu wajib lah melawat klinik. Sampai doktor pun kenal.

Menurut DrRizal Abu Bakar ada banyak faktor mempengaruhi. Perubahan cuaca, faktor persekitaran. Seterusnya ikuti perkongsian beliau di facebook miliknya baru-baru ini

TIPS ELAK SELESEMA

 

Pertama sekali, kena rewind balik kenapa tiba-tiba kena selesema. Ia tanda sistem imun jatuh sakit.

Geng virus datang bertandang. Penyebab keradangan pada dinding membran di antara hidung dan tekak.

Ada juga sebab alergi.

Juga tanda munculnya geng bakteria jahat dalam usus. Sebab utama iaitu diet salah. Terkurang atau terlebih makan makanan yang salah.

Kenapa?

Mengikut American Journal of Clinical Nutrition kesemua ini sebabkan keradangan dan lemahkan sistem imun.

Selesema biasanya datang dengan pakej lengkap. Sakit tekak, hidung tersumbat, dan demam.

Apabila amalkan 4 perkara ini, kita baiki sistem imun. Kita juga baiki tahap sihat usus kita iaitu otak kedua manusia.

 

IKLAN

Macam mana nak elak selesema atau pun redakan tahap keberjangkitannya?

  1. Bawang putih

Ada allicin. Bertindak sebagai antibiotik.

  1. Teh hijau

Ada anti-viral dan anti-microbial. Boost sistem imun. Tingkatkan metabolisma.

  1. Sup ayam

Elektrolit dan cecair sup ada kandungan anti keradangan. Bantu rawat sistem imun.

IKLAN
  1. Madu

Ada anti-bakteria dan anti-microbial. Bantu halang batuk dan kahak. Boleh campur dengan teh hijau untuk kesan maksimum.

  1. Makanan kaya zink

Contoh macam kekacang, bijian. Kaya agen ‘immunity booster.’

  1. Buah pelaga

Punyai bau aroma kuat aroma. Sifat anti-radang bantu baiki aliran lendir dalam saluran hidung.

Ketika selesema ni wajib elakkan makanan/minuman berkafein. Apa lagi wajib elak?

  1. Sport drinks
  2. Ais Krim
  3. Roti putih
  4. Gula gula
  5. Minuman karbonat

Sumber: DrRizal Abu Bakar

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club