Musim durian eloklah buat stok tempoyak. Senang nanti nak masak patin tempoyak , sambal udang tempoyak atau apa-apa masakan berasaskan tempoyak.

Namun nak buat tempoyak ada caranya untuk mengelak jadi berkulat. Malah jika kena caranya boleh tahan sehingga bertahun.

Sebagaimana yang dikongsi oleh puan Momo Chan  yang menujukan cara langkah demi langkah untuk membuat tempoyak mengunakan resipi ibunya.

Ikuti perkongsian beliau.

Kena cara betul jika nak tempoyak tahan lama

Saya nak share cara buat tempoyak supaya tak berkulat dan tahan lama…. resepi ni tak mewakili mana2 negeri… tapi resepi ni dari mak sendiri…
kami dulu tak ada peti ais .. jadi cara2 kat bawah nii adalah cara yg memang bepuluh tahun mak buat..
sebenarnya tempoyak nii masam….tapi ada org dia lebih suka dengan rasa durian bukan masam kan…
kalau yg suka dengan rasa durian wangi lemak tak nak masam..
1@asingkan isi dan biji masukan dalam bekas terus masukan dalam peti sejuk yee.. unt makan harian masukan dalam bekas asing .. unt simpanan masukan bekas lain letak tempat beku…
yang ni cara buat tempoyak.. ni betul2 tempoyak ye yang rasa masam dan boleh tahan bertahun….
cara2 dekat gambar…. boleh disimpan dalam peti ais dan luar peti ais.. jika nak sentiasa segar letak ja bahagian bawah peti ais.. bau pun wangi ja…

Cara penyediaan ikut langkah demi langkah ini.

Durian ni boleh pakai yang murah2 .. maksudnya buah yg pecah2 dan isinya nampak tak cantik.. kalau nak pakai buah musang king pun tak da masalah..

Asyik Buat Tempoyak Berkulat Dan Tak Tahan Lama, Ini ‘Step By Step’ Kena Buat Hingga Boleh Tahan Bertahun.

Maksud tak elok tuu bukan kata berulat atau bekulat atau dah busuk tapi yang rasanya dah tak.sedap dimakan begitu saja…

Asyik Buat Tempoyak Berkulat Dan Tak Tahan Lama, Ini ‘Step By Step’ Kena Buat Hingga Boleh Tahan Bertahun.

IKLAN

Masukan dalam tapis.

Asyik Buat Tempoyak Berkulat Dan Tak Tahan Lama, Ini ‘Step By Step’ Kena Buat Hingga Boleh Tahan Bertahun.

Tip elak berkulat 

Ni saya toskan 2 malam diluar peti ais ya. Air ni yang selalu jadi punca berkulat.

Asyik Buat Tempoyak Berkulat Dan Tak Tahan Lama, Ini ‘Step By Step’ Kena Buat Hingga Boleh Tahan Bertahun.

Masukan garam secukup rasa..Ada org cakap ehh tak perlu masuk garam nanti tak sedap. Dulu tak ada peti ais, jadi masukan garam ni unt awetkan isi durian sentiasa cantik tak da kulat atau rosak. Jadi saya tetap masukan garam walau letak dalam peti ais.

IKLAN

Asyik Buat Tempoyak Berkulat Dan Tak Tahan Lama, Ini ‘Step By Step’ Kena Buat Hingga Boleh Tahan Bertahun.

Masukan dalam balang bagi penuh pun tak pa sebab dia tak kan mengembang dah sebab masa kita tos gas dia dah keluar dan isinya pun dah kembang elok.. sebelum tutup tabur sikit gula diatas pemukaan. Nak segar letak bahagian bawah peti ais. Andaikata peti ais penuh boleh ja letak kat luar.

Asyik Buat Tempoyak Berkulat Dan Tak Tahan Lama, Ini ‘Step By Step’ Kena Buat Hingga Boleh Tahan Bertahun.

Selamat mencuba!

Sumber: Momo Chan

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Asyik Buat Tempoyak Berkulat Dan Tak Tahan Lama, Ini ‘Step By Step’ Kena Buat Hingga Boleh Tahan Bertahun.

Asyik Buat Tempoyak Berkulat Dan Tak Tahan Lama, Ini ‘Step By Step’ Kena Buat Hingga Boleh Tahan Bertahun.

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Asyik Buat Tempoyak Berkulat Dan Tak Tahan Lama, Ini ‘Step By Step’ Kena Buat Hingga Boleh Tahan Bertahun.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI