Bagi yang mempunyai kediaman yang mengunakan pintu grill tentu pernah mempunyai masalah serangga masuk dalam rumah. Malah kadang kala, kucing pun boleh masuk.

Memang rasa tak selamat jika dibiarkan pintu grill terbuka begitu aje tanpa ada sesiapa di ruang tamu. Bosan juga pintu asyik tertutup je, rasa macam duduk dalam ‘gua’ aje, udara pun tak masuk.

Menarik dengan perkongsian daripada Encik Omar menerusi grup Tukang Apa Hari Ini, dia menunjukan cara untuk memasang jaring pada pintu grill.

Nak tahu caranya jom lihat perkongsian beliau.

Projek pasang nets. Dah pasang nets tak risau serangga atau haiwan masuk masa buka slider habis..musim panas ni buka je slider luas² dapat dapat sejukan rumah.

Dapat kurangkan penggunaan aircond, jimat elektrik. Privacy juga masih terjaga sebab dari luar tak berapa nampak dalam rumah.

Nak pasang jenis magnet strip kos agak mahal, so guna cara ni.
Semoga perkongsian ini bermanfaat

Bahan yang di gunakan
1.Jaring
2.Elektrik PVC cover petak paling kecil
3.Screw
4.Sedikit gam dunlop

Cara pasang jaring

Guna drill untuk memasang net pada pintu slider .

Grill tengah tak pasang cover atas pvc sebab gap antara grill ngam-ngap untuk pvc bahagian bawah sahaja. Nampak screw tapi bahagian tu agak terlindung tak  nampak sangat

Bahagian mangga ni buat frame, lepastu potong nets ngam² frame dalam..nanti boleh buka dan tutup.

Dari luar rumah, tak nampak dalam. Masih dapat jaga privacy.

IKLAN

Bahagian bawah adalah bahagian bergerak so attach dengan pvc case juga sebagai pemberat dan akan rapat ke lantai..gam nets dan pvc..bahagian hujung pvc yg bertemu buat runcing sebab masa buka grill nanti dia akan bertindih 1 sama lain.

Bahagian hujung pvc buat runcing

 

IKLAN

Bahagian stopper grill ni kena pasang nets dari luar

Bahagian atas, nets masukan dalam rail

Grill kat dapur buat juga…boleh buka je pintu belakang selalu untuk pengudaraan yang lebih baik..sejukan dapur

Sumber: Encik Omar

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club