Wanita dan shopping memang tidak boleh dipisahkan disebabkan mata wanita pantang bila ternampak benda yang cantik. Namun tabiat ini tidak digalakkan dalam Islam.

Sebagaimana pesanan oleh pendakwah bebas terkenal tanah air Ustazah Asma Harun menitipkan pesan untuk orang ramai agar menjalani kehiduapan sederhana. Beliau juga berkongsi doa yang harus dijadikan amalan seharian untuk mengawal nafsu membeli belah.

Selanjutnya ikuti pesanan Ustazah Asma Harun.

Asyik Shoping Barang Rumah, Ustazah Asma’ Harun Pesan Amal Ayat Ni Kawal Nafsu.

Tolong wanita sekelian jangan jadi hamba emosi. Jangan jadi hamba shopping. Apa yang kita beli, apa yang kita miliki sama ada peralatan dapur, peralatan rumah, deko dan sebagainya..

Dan saya pernah baca dalam satu kitab yang menyebutkan antara yang banyak memusnahkan manusia hari ini adalah terlalu berlebihan dalam berhiasakan rumah.

Terlalu berlebihan dalam menghiaskan sekeliling rumah. Terlalu berlebihan dalam memperhiaskan pakaian. Terlalu berlebihan dalam memiliki peralatan canggih.

IKLAN

Saya masa baca kitab itu adalah sebuah kitab yang ditulis oleh ulama kontemporari.

Dia sebutkan fitnah akhir zaman, masyaAllah. Dia datang dalam bentuk tipu daya apa? “Ala, rumah ky syurgaku kan. Taklah berhabis untuk rumah. Ala tak pa lah bukan untuk orang lain. Untuk mata sendiri bukan untuk apa.”

Akhirnya puan-puan sekalian tak habis-habis.. kita banyak masuk group, saya pun masuk banyak group. Group deco, group lama rumah, group dapur dan group-group ni tak habis-habis keluar macam-macam iklan. Betul kan?

Amalkan doa ini

IKLAN

Jadi bagaimana kita puan-puan sekalian nak mengawal diri kita. Setiap kali nak membeli atau kita terpesona dengan iklan-iklan ini, puan-puan sekalian Baca lah doa. Doa apa? Doa Hasbullah khafi, surah al khafi ayat yang ke 10. 

Ikuti lanjut video ini. 

Sumber: Yanie Che Mat

IKLAN

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Asyik Shoping Barang Rumah, Ustazah Asma’ Harun Pesan Amal Ayat Ni Kawal Nafsu.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI