Snorkeling atau skin diving merupakan aktiviti yang sering dilakukan jika memilih percutian di pulau.

Biasanya peralatang wajib ada ketika melakukan snorkeling tentulah memerlukan snorkeling mask adalah antara peralatan yang sangat penting untuk membantu penglihatan semasa didasar laut atau untuk melihat ke dasar laut. Manakala pemilihan face mask yang sesuai dapat membantu menjamin keselesaan anda untuk melakukan aktiviti snokling.

Apa yang pasti semasa memilih snorkeling mask pastikan ia mempunyai ukuran yang tepat dan selasa ketika memakai supaya tidak mengganggu pernafasan anda.

Begitulah yang dilalui oleh seorang doktor ini, menerusi perkongsiannya, beliau menceritakan pengalaman menggunakan snorkeling mask sehingga menjejaskan pernafasannya.

Ikuti perkongsian beliau. Moga jadi iktibar.

Mask ni hampir meragut nyawa saya..Kisah benar pengalaman saya sendiri ni berlaku beberapa bulan lepas. 

Masa tu kami satu keluarga besar bercuti di Pulau Redang. Untuk bagi experience menyelam lebih menarik, saya beli goggle special.

Ini rupa dia, beli dekat sports centre ehemm yang terkenal di KL ni. Shoppee pun ada. Istimewanya goggle ni sebab kita boleh bernafas dalam air.

Menyelam pun air tak masuk sebab ada injap halang air masuk. Memang seronok buat stunt menyelam guna benda ni.

Memang convenience lah. Cuma saya perasan tak berapa selesa sangat bernafas lama. Jadi saya bukak selalu lah untuk sedut fresh air.

Sukar bernafas

Nak jadi cerita, satu petang tu saya ajak adik-adik saya pi jauh sikit dari pantai untuk tengok coral. Terlupa jaket safety time tu.

Tapi saya fikir, saya dan adik-adik saya pandai berenang. Time tu pulak ombak tenang, arus tak kuat.

Masa pi tempat dalam dan gelap tu, macam terdetik..fuhh scary jugak tak pakai life jacket ni.. Kaki memang tak jejak lah. Tapi tak panik pun.

Tiba-tiba lepas 4-5 minit menyelam berterusan tu, rasa nafas sempit pulak.
Eh tapi takdelah panik dan takut sangat pun. Cuma confuse.. kenapa?

Terus naik sebab rasa macam tak cukup oksigen. Bila timbul kat permukaan memang gasping habis, tercungap lah sedut oksigen.

Badan pulak tak pakai life jacket. Masih boleh terapung tapi bila kayuh kuat guna kaki dan tangan ni, makin gasping lah weh.. Itu yang terdetik dalam hati dan tu yang berlaku.

@Hasan tanya, “okay dok ni..napok pelik je?”

Okay, ambik nafas kejap je..konon cool (tapi macam tak cukup-cukup je oksigen)
Badan pulak tenggelam timbul.

Last-last tukar strategi.

Terapung melentang pulak..sambil aturkan pernafasan deep breathing untuk ambik oksigen.

“Rasanya macam dok cukup nafas la.Kena naik darat” Kataku pada adik-adik.

Masaelahnya…goggle tak pakai. Ombak ada jugak tu sikit. Air masuk mata masa terapung melentang tu. Pelan-pelan kayuh “ke darat”.

IKLAN

Rupanya “mussing setempat” lawan arah darat hahaha. Kena gelak jugak time tu. Pasrah je adik tarik sampai ke darat..

Lepas tu memang tak berani dah snorkel lama-lama guna full face mask tu..

Jadikan iktibar

Moral of The Story

1)Full mask goggle ni berisiko tinggi.

Saya dah cari, tak jumpa pula piawaian keselamatan untuk full face mask ni. Tradisional goggle dan snorkel asing memang ada.

2) Dead space yang membunuh.

Bila kita guna 2 piece goggle dan snorkel, kita hembuskan nafas melalui mulut keluar corong snorkel. Karbon dioksida kita hembus takkan disedut balik.

Bila kita hembus nafas dalam full face mask ni, kita sedut balik karbon dioksida yang kita hembus keluar.

Ini kerana full face mask ini memang keluar masuk corong yang sama.

IKLAN

3) Karbon dioksida jadi lebih tinggi.
Bila kita aktif berenang guna tenaga, nafas jadi laju dan lebih banyak karbon dioksida kita hembus. Dalam dead space full mask ni, kita akan sedut lebih karbon dioksida (hypercapnia).

Simtom hypercapnia:
-Pening
-Mabuk melayang
-Badan penat lesu
-Sakit kepala
-Meracau
-Kulit jadi kemerahan dan panas.
-Sesak nafas

4) Berisiko mencetuskan panik
Sebenarnya perubahan karbon dioksida walaupun sedikit mampu mencetuskan reaksi panik.

Kajian oleh Department of Psychiatry and Neuropsychology di University of Maastricht, Netherland menunjukkan simtom panik meningkat dengan pertambahan paras karbon dioksida. Pengkaji berpendapat, peningkatan karbon dioksida menyebabkan “badan merasa tercekik”.

Panik merupakan respon paling dramatik bagi masalah kerisauan. Di mana ketika ini badan umpama menjerit minta diselamatkan.

Bila karbon dioksida meningkat, badan akan mula aktifkan mode stres:
– Degupan jantung jadi laju untuk pam lebih oksigen terutamanya ke “organ nyawa” seperti jantung dan otak.
– Otak jadi ligat. Pemikiran jadi negatif bila survival mode.
– Pencernaan jadi lemah dan perlahan.

 

5) Never snorkel without live jacket laa..i learnt my lesson the hard way. Alhamdulilllah hidup lagi.

5) Kalau lah nak pakai jugak mask ni, jangan lah pakai selalu.
– Guna masa menyelam je lah. Buka selalu setiap 2 minit.
Sama lah macam mask jugak kan. Pakai hanya waktu tempat awam yang ramai orang.

Dalam kereta dengan family, takyah lah pakai mask. Kitaran udara dalam kereta pun bukannya bagus sangat. Sebab tu ramai jadi microsleep dan pening bila memandu.

Saya harap sharing ni dapt menyelamatkan nyawa terutamanya yang dah beli mask full face ni. Jangan guna menyelam lama-lama ya. Tolong maklumkan kat ahli keluarga juga jika ada guna benda ni ya.

Wallahua’lam.

Sumber: Hafiz Sulaiman