Membaca perkongsian FB daripada Rhadiyah Raihana ini cukup tersentuh hati. Walau sekadar berkongsi kisah seorang kanak-kanak mendirikan solat sendirian tanpa ditemani ibunya, namun moral of the story yang ingin disampaikan cukup hebat.

Apa yang boleh dikatakan, sungguh beruntungnya ibu ayah kanak-kanak tersebut  bila  mampu mendidik sedari kecil  memahami kewajiban mendirikan ibadah solat.

Ini perkongsiannya moga Kita juga mampu mendidik anak-anak sebaiknya.

I stopped at Petronas Maghrib tadi untnk dirikan solat Maghrib. Selesai ja solat tengah pakai tudung, ada sorang anak kecil sebaya my dawter Rara masok dalam surau..Dia cabut socks and tudung terus berwudhuk. Pastu dia pakai balik tudung and socks and ready nak solat. Sempat I had a conversation with her.

Aunty: Adik sorang je ke?

Anak: Ya aunty. Mama dalam kereta kat luar sebab mama tak boleh solat

Aunty: Berani ke ni solat sorang?

Anak: Insyllah berani aunty. Kenapa aunty?

Aunty: Kalau tak berani aunty teman.

Anak: Takpe aunty…

Aunty: Okay solat cepat sayang..

Anak: Baik aunty..

IKLAN

I decided to wait till she finished performing her maghrib prayer. Geraknya penuh tertib. Ada toma’ninah dan sempurna solatnya.

My tears flowed down my cheek when I flashed back myself at the age of seven. Ya Allah ampunilah aku.. kau rahmati anak ini dan jadikan dia ahli syurga firdaus mu.. Aameen.. After dia siap berdoa, i held her hand to send her back to her car. Her mom opened the window and aske me:

Mother: Kenapa puan?

Aunty: Ouh tkde ape kak saya saja nk hantar anak akak kt kereta sebab saya nak tengok wajah ibunya

IKLAN

Mother: ouhhh terima kasih puan..

Aunty: Tahniah kak.. berjaya mendidik anak akak agar menegakkan tiang agama..

Mother: MasyaAllah Alhamdulillah puan trima kasih bawak anak saya ke kereta.

Aunty: sama-sama. Semoga Allah rahmati akak di dunia dan akhirat kak…

Mother: Semoga Allah juga merahmati puan sekeluarga..

Moral of the story.. kalau anda yang baca status ni dan anda tak menjaga solat, jom la kita perbaiki diri dan menjaga solat kita. Mudahan Solat itu akan menjaga kita.

Sumber : Rhadiyah Raihana