Bahan dapur banyak kegunaannya termasuk untuk mencuci buah-buahan. Makan buah-buahan segar memang bagus kerana penuh dengan khasiat semula jadi yang elok untuk tubuh badan. Bagaimanapun memakan buah-buahan juga boleh menjadi punca anda mengalami batuk.
Mengapa boleh jadi begini? Salah satunya kerana kita tak cuci buah-buahan dengan betul sebelum dimakan. Perkara ini dijelaskan oleh Dr. Mazliana Mazlan, dan beliau turut berkongsi cara mencuci buah-buahan dengan betul.
Bahan Dapur Yang Boleh Diguna Untuk Cuci Buah
Tahukah anda bahawa makan buah yang tidak dicuci boleh menyebabkan anda batuk da mengalami alahan (alergik). Kadang-kanak anak batuk dan alergik selepas makan buah, mungkin sebab kita yang tak cuci buah dengan betul.
Selepas membeli apa-apa buah-buahan, sampai sahaja rumah cuba untuk terus basuh. Sebab takut anak-anak termakan dan batuk apabila makan buah-buahan yang tidak sempat dibasuh.
Dalam buah, dan sayur ada sisa-sisa racun serangga. Itu mungkin antara punca yang buatkan anak batuk dan alergik.
Elak Punca Batuk & Alahan
Cara mudah cuci buah guna bahan di dapur:
Ads
Ini cara mudah untuk cuci buah-buahan. Boleh guna salah satu bahan di bawah;
-Garam
-Cuka
-Soda bikarbonat
Salah satu dari 3 bahan ini wajib ada di rumah untuk kita cuci buah dan sayur.
Kalau nak guna sabun pencuci buah pun boleh, cari yang natural dari bahan semula jadi. Tapi, sebab sudah boleh dapat 3 bahan tadi dengan harga jauh lebih murah, apa salahnya guna cara ini. Tak perlu lagi hendak gunakan sabun pencuci buah.
Ads
Ratio untuk basuh buah dan sayur:
1. Garam – 1 sudu kecil garam : 1 cawan air
2. Cuka – 1 cawan cuka : 3 cawan air
3. Soda bikarbonat – 2 sudu kecil soda bikarbonat : 4 cawan air
Kacau sebati, dan rendam buah atau sayur dalam 10 – 15 minit.
Ads
Selepas rendam, boleh bilas dan tos. Amalkan membasuh buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum dimakan/dimasak dengan cara yang betul demi untuk kesihatan seisi keluarga.
Menurunkan berat badan secara alami mungkin mengambil masa tetapi hasilnya cukup menakjubkan dan yang penting selamat dari sebarang implikasi.
Bagi ibu-ibu yang nak singkirkan lemak-lemak dalam badan yang cukup degil, apa kata cuba resipi detox yang dikongsikan oleh Zamira Mohammad Ali.
Selain membuang lemak, kaedah ini juga membantu untuk anda yang mempunyai masalah pencernaan selain mendapatkan kulit yang glowing supaya awet muda.
Caranya cukup ringkas, dan bahannya juga mudah didapati. Malah, resipi ini juga sesuai bagi ibu-ibu yang tengah hamil sebagai suplemen tambahan.
Jom baca ini, semoga bermanfaat untuk semua.
Nak rasa kenyang berpanjangan? ~ Nak pelawasan lancar ibarat makan 10 biji betik? ~ Nak kulit glowing mowing berkaca macam makan 10 biji oren sehari? ~ Nak sentiasa muda jelita walaupun dah 4/5 series tanpa botox? ~ Nak gigi cantik dan tulang kuat macam kanak – kanak ribena? ~ Nak miliki rambut beralun bersinar boleh libas – libas macam model? ~ Nak kurus baju saiz S?
Boleh cuba resepi ni. Murah je kosnya. Jadikan menu sarapan pun hokkay.
Kak Migha amalkan sebagai suplemen tambahan untuk preggy mommy.
Bahan-bahan
Chia Seed
Kurma
Cara membuat:
Resepi ni buat malam tau. Sebelum tidur. Lepas tu letak dalam fridge. Ala – ala detox jugakla.
Chia Seed ni boleh beli di Cosway. Kat tesco pun ada rasanya. Kak Migha selalu beli kat Cosway ja. Kurma boleh guna hat yusof taiyoob dalam kotak tu. Tapi jangan banyak tau. Muak nak ngabihkan. Letak dalam 3 biji pun dah cukup mengenyangkan. Tapi feveret Kak Migha kurma ajwa. Letak 7 biji. Sedaaappp. Yummy.
Air kosong dalam 250 ml. Antara bahan wajib ada di dalam resipi ini.
Siat-siatkan kurma tu jadi keping kecik kecik. Masukkan dalam air. Rendam sekali dengan biji kurma tu. Jangan buang pula.
Masukkan Chia Seed dalam anggaran 10gram. Saya sukat pakai pencedok susu tu. Boleh ngam la 10gram.
Kacau bagi rata chia seed tu. Supaya tak bergentel. Nak senang tutup je tupperware tu dan goncang bagi dia berenang-renang secara solo. Ok dah siap. Simpan dalam fridge.
Orang dulu-dulu selalu sarankan bila ada ahli keluarga yang terkena sawan, perkara pertama perlu buat kena letak sudu.
Namun lain pula saranan doktor ini dan sebaiknya kita ambil tahu untuk kepentingan bersama.
SAWAN: JANGAN LETAK SUDU!
Sawan atau ‘tarik’ adalah cetusan aktiviti elektrik mendadak yang berlaku di dalam otak yang menyebabkan berlakunya perubahan dalam tingkahlaku atau aktiviti seorang individu. Antara manifestasinya adalah:
1. Tiba-tiba keliru atau hilang kesedaran
2. Anak mata ke atas
3. Mulut berbuih
4. Kaki dan tangan menjadi keras/kejang.
5. Kaki dan tangan tersentak-sentak.
Sawan berlaku disebabkan oleh demam yang tinggi, kadar gula yang rendah di dalam darah, gegaran dan kecederaan otak atau pun apabila mendapat jangkitan kuman di otak.
Jika seseorang diserang sawan, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk membantu individu yang diserang sawan.
1. Bertenang. Perhatikan keadaan mangsa, lihat sama ada mangsa mempunyai manifestasi sawan(seperti disenaraikan di atas). Jika ada, lihat jam untuk menentukan masa sawan bermula.
Jangan panik dan menggelabah. Jika anda panik, anda tak boleh berfikir dengan baik. Jika anda tak dapat kawal panik anda, terus telefon 999 untuk dapatkan bantuan.
2. Pastikan kawasan sekeliling mangsa bebas daripada perkara yang boleh mendatangkan kecederaan. Jika ada benda berbahaya (contoh: gunting, pisau, jarum, api), alihkan daripada mangsa.
Tidak digalakkan alihkan mangsa melainkan berada di kawasan berbahaya. Kekejangan akan jadikan mangsa sukar dialihkan dan boleh menyebabkan kecederaan kepada anda dan mangsa.
3. Pusingkan mangsa ke posisi mengiring. Ini dapat mengelakkan air liur atau buih dari mulut daripada termasuk ke dalam saluran pernafasan. Pada posisi mengiring, air liur akan mengalir keluar mulut.
Jangan masukkan apa-apa ke dalam mulut mangsa. Ia boleh menyebabkan gigi mangsa rosak, atau mangsa tergigit jari anda. Jika mangsa tergigit lidah, lazimnya hanya bahagian kecil lidah sahaja.
4. Longgarkan pakaian dan aksesori yang dipakai oleh pesakit, contoh: cermin mata, tali leher, tali pinggang. JIka badan pesakit terlalu panas, tuam dengan air suam kuku untuk menurunkan suhunya.
Elakkan pakaian terlalu ketat jika anda atau anak anda mempunyai sejarah terkena sawan. Elakkan suka memakai barang kemas kerana berisiko hilang semasa anda diserang sawan.
5. Jika sawan berlangsung lebih 5 minit atau berulang-ulang dalam harinya sama, telefon 999 untuk dapatkan bantuan. Sawan berpanjangan dan berulang boleh merosakkan otak.
Jangan pegang pesakit dengan kuat untuk cuba untuk menahan atau memberhentikan pergerakan sawan. Jangan berikan ubat, makanan atau minuman melalui mulut semasa pesakit sawan.
Selepas sedar, mangsa lazimnya akan kelihatan mamai. Ia di panggil ‘post ictal drowsiness’. Berikan masa untuk mangsa bertenang dan sedar sepenuhnya. Jika kali pertama sawan, pergi jumpa doktor juga.
Kongsikan, agar lebih ramai tahu cara yang betul kendalikan orang diserang sawan.
Berita baik kepada penggemar nasi sejuk. Tahukah anda nasi yang disejukkan akan berkurangan nilai kalorinya?
Menurut perkongsian menerusi group Makmal Makanan (MaMa), Dr Fatimah Salim mengulas bahawa secara umumnya, beras mengandungi karbohidrat berstruktur komplex (kanji) iaitu amylose dan amylopectin.
Selanjut ikuti perkongsian beliau.
Nasi sejuk rendah indeks glisemik!
Asasnya, beras mengandungi karbohidrat berstruktur komplex (aka kanji) iaitu amylose dan amylopectin. Kedua kanji ini terbentuk daripada rantaian gabungan ratusan ribu molekul kecil glukosa.
Semasa memasak nasi, kedua molekul kanji ini akan mengalami proses pengelatinan melalui tindakbalas air dan haba. Proses pengelatinan ini penting untuk proses pencernaan supaya mudah dicerna oleh enzim dalam sistem penghadaman kepada karbohidrat ringkas iaitu glukosa.
Molekul glukosa inilah yang akan diserap ke dalam darah. Semakin banyak molekul glukosa yang berjaya terhasil semasa pencernaan kanji, semakin banyak molekul glukosa yang akan berjaya diserap ke dalam badan, semakin tinggi indeks glisemik. Indeks glisemik merujuk kepada kepekatan glukosa dalam darah setelah makan (postprandial glucose level).
Proses pencernaan karbohidrat bergantung kepada size makanan, jenis masakan, saiz suapan, daya kunyahan dan proses pencernaan dalam mulut oleh enzim amylase dan dalam usus kecil oleh enzim alpha-glucosidase. Namun, faktor yang paling utama ialah sifat kimia dan fizikal komponen kanji yang terdapat dalam makanan berkenaan.
Dapatan kajian membuktikan menyejukkan nasi sebelum makan dapat menukarkan sifat kanji kepada kanji degil (resistant starch) yang bermaksud sukar untuk dicernakan oleh enzim pencernaan. Ini kerana, apabila nasi disejukkan, kanji akan mengalami proses penyusunan semula struktur rantaian molekul glukosanya menjadi lebih padat daripada struktur kanji yang asal. Proses ini dikenali dengan retrogradation.
Keadaan ini akan menyebabkan proses pencernaan menjadi lebih sukar di mana susah bagi enzim tadi untuk memecahkan kanji kepada molekul kecil glukosa. Dengan berkurangnya molekul glukosa yang terhasil, maka berkuranglah molekul glukosa yang diserap ke dalam darah, maka rendah kesan glisemiknya dan kuranglah hasil kalorinya ke atas badan.
Apakah yang berlaku kepada kanji degil ini?
Disebabkan kanji degil ini tidak mampu dicernakan oleh enzim yang berkaitan dalam sistem penghadaman, maka ianya akan ditolak ke dalam usus besar dan akan difermentasi oleh bakteria di sana. Proses penguraian oleh bakteria ini akan menghasilkan gas hidrogen, metana dan asid lemak. Asid lemak akan digunakan oleh badan, manakala gas hidrogen dan metana ini jika tidak dikeluarkan (dalam bentuk kentut) boleh menyebabkan kembung atau lebih dikenali dengan istilah ‘angin’.
Menariknya sesetengah individu tidak terkesan dengan pengumpulan gas kerana kepelbagian jenis bakteria dalam usus besar mereka. Semasa proses penghuraian, jenis bakteria yang berlainan akan menghasilkan bahan kimia gas yang berlainan. Bahan-bahan kimia gas ini akan bertindakbalas sesama sendiri dan saling meneutralkan. Maka, tiadalah gas yang terkumpul, tidaklah akan kembung.
Sesuai untuk kurangkan risiko kencing manis dan kegemukkan.
Disebabkan rendah indeks glisemik, nasi sejuk bagus untuk mengurangkan risiko kencing manis dan kegemukan. Namun, mereka yang menghadapi masalah ‘kembung’ tidak digalakkan disebabkan kebarangkalian pengumpulan gas dalam usus besar. Dan yang paling penting, JUMLAH HIDANGAN harus diambil kira untuk mendapatkan kesan ini. Walaupun makan nasi sejuk, jika kuantiti yang diambil adalah banyak, tiada manfaatnya juga.
Nota: Nasi sejuk yang dimaksudkan di sini ialah nasi yang TIDAK basi ya. Cara untuk menentukan nasi sudah basi atau belum ialah dengan melihat perubahan dari segi rupa, warna, tekstur dan rasa. Sekiranya nasi masih lagi berkeadaan baik, maka bolehlah dimakan. Jika tidak, boleh buang, bagi haiwan ternakan atau dijadikan baja tumbuhan saja.
Pendakwah selebriti, PU Riz meluahkan rasa kecewa apabila tindakan individu dengan mudah mengatakan lebih selesa untuk tidak berhijab kerana menganggap itulah dirinya.Menerusi hantaran di...