Kisah ini cukup menyentuh hati buat sesiapa pun yang membacanya, dikongsikan oleh Danial Hasif yang kebentulan ada di situ.

Kisah yang dimaksudkan ini adalah kisah seorang anak yang sanggup berjalan kaki di highway untuk pulang ke Kelantan demi ingin melihat ayahnya yang sakit. Bukan calang-calang jauhnya, nun hingga Ke Pantai Timur jauhnya. Pasti sesiapa pun tidak sanggup, memandu pun kita sudah berasa letih inikan pula berjalan kaki.

Namun semua itu tidak mematahkan semangat anak ini untuk pulang menziarahi ayah tercinta. Mujur ada insan yang membantu, mengetahui lanjut kisah ini jom baca sepenuhnya.


Assalamualaikum… Hari ni cerita sedih sikit .. Kisahnya hari ni aku ride nk pegi chenor .. Tujuannya nk pegi hantar moto. So aku sruh kawan aku bawak kereta sebijik follow blakang .. Jadi jumpa laa abg ni dekat tol gombak dia jalan kaki ..

Aku masatu tunggu kawan aku yg naik kereta ni kat BHP gombak.. Dia ni org kelantan lah. masa aku tengah tunggu kawan aku tuh dia tengok plat moto aku “D” jadi dia tahu la aku ni pun klantan so xmalu la dia nk tegur kan..

Dia nk pinjam fon nk call bini dia aku bgi laa tapi bini dia xangkat .. Lpastu dia mseg ..

Aku tnya dia nk pegi mana ? Dia ckp nk balik kelantan sbb ayah dia sakit .. Lpastu aku ckp la xkn jalan kaki kot bang? Dia ckp dia tawakal je mana thu boleh tumpang lori/bas yg nk ke kelantan jugk ..

IKLAN

Dia pun mula laa cerita kisah hidup dia ni . Dia dulu maritim . Tapi pencen awal sebb kena santau masa kerja dekat sarawak dulu .. Dia ade tunjuk ic/dengan kat pesara dia kat aku.. Sbb dia takut aku xpercaya ..

Aku ckp kat dia kenpa abe xnaik bas ? Dia ckp duit ada rm2 je sbb baru sebulan duk kl kerja pun xdapat lagi .. Masa dia nk teruskan jalan kaki tu aku sruh dia naik dengan kawan aku . Aku hntar dia sampai bentong je sbb aku nk pegi arah lain . Kami hulur sedikit sumbangan dapatlah buat makan dengan tumpang bas sampai kelantan . Dia ni orang lati pasir mas .. Dalam kita susah ade lagi yang susah ingt tu geng.

Dan setelah beberapa hari posting ini menjadi viral di media sosial, ini pula respon yang diberikan olehnya.

IKLAN

Assalmualaikum , saya nk ucapkan terima kasih kepada semua yng mendoakan saya dan kawan saya secara lansung dan xlansung .. Saya xmintak benda ni viral saya cuma post dalam fb saya sbb cerita abg tu menarik dan tersentuh perasaan itu sahaja ..

Saya bukan buat baik nak menunjuk .. Kebetulan saya di situ .. Apa salahnya kalau saya tolong mana yg saya boleh tolong.. Saya rase ramai masyarakat kita yang sangt prihatin kerana ramai yang mseg/call/messenger bertnya khabar, nak bagi sumbangan, tawaran kerja dan sebagainya ..

Kuasa viral sangat membntu abg tu. Dia dah lama lost contact dengan kawan2 lama dia semasa bertugas sebagai angota maritim . Saya xdan nk reply komen sorang2 tapi insya allah sya baca semuanya ..

Alhamdulillah semua komen baik2 saja walaupun ade segelintir yang kecam saya terima dengan hati terbuka .. Jutaan terima kasih sekali lagi. Hanya allah sahaja yang dapat membalas jasa2 kalian ..

sumber : Danial Hasif