Melangkah umur ke 44 tahun semalam, penyanyi dan juga chef selebriti Dato’ Fazley Yaakob luah rasa syukur diberikan keredhaan olehNya untuk kejar pahala dan mencari rezeki sehingga ke hari ini.

Dalam perkongsiannya di laman Instagram, Dato’ Fazley imbas kembali kejayaan yang dikecapinya kini bulan perkara yang mudah. Tidak bermula dari latar belakang yang senang, pelbagai cabaran yang dilaluinya untuk kekal hingga ke saat ni.

“24 tahun dalam dunia seni, 10 tahun dalam dunia masakan dan 5 tahun sebagai ketua keluarga besar (selepas pemergian Bapak tersayang)

“Laluan saya bukan mudah, pelbagai dugaan fizikal dan emosi telah saya lalui selama ini. Di lahirkan dalam keluarga yang serba kekurangan; Bapak dulu keluarga peniaga gerai mee goreng di kedah, dan Ibu keluarga penoreh getah dan pembuat kuih2 melayu di Negeri Sembilan.

“Seawal usia bawah 5 tahun, dah pernah merasai kepayahan tiadanya baju raya baru, di besarkan di kampung kerana ibu @rsd.umi tidak mampu untuk besarkan saya di Kuala Lumpur kerana kepayahan hidup. Namun kami tetap kaya kasih sayang dari dulu sehingga ke hari ini”, tulisnya dalam kapsyen perkongsian tersebut.

“Bapak Keluarga Peniaga Mee Goreng, Ibu Penoreh Getah..”-Jejak 44 Tahun, Dato’ Fazley Syukur Nikmat Hidup

Malah, melalui pengalaman hidup ini, Dato’ Fazley atau nama sebenarnya Ahmad Fadzli Yaakob membuat beberapa kesimpulan yang dijadikan panduan hidupnya.

1) Kasih sayang tak boleh di jual beli dan harta dunia belum mampu membahagiakan

IKLAN

2) Ibu dan Ayah kita adalah anugerah terbesar dunia akhirat, kebahagiaan mereka adalah punca kejayaan kita

3) Anak dan isteri @azrene_ahmad adalah kebun pahala. Usahalah membahagiakan mereka dengan perhatian dan kasih sayang. Pengorbanan itu perlu demi kelansungan hidup

4) Biarlah orang membuat jahat pada kita, kita usahalah untuk kekal senyum dan redha. Tak perlu balas kejahatan dengan kejahatan, diam dan memaafkan lebih mulia

5) Jangan sia siakan mereka yang menyayangi kita, jangan abaikan mereka yang beri kita perhatian yang kita perlukan. Usah di kejar sesuatu yang bukan milik kita, jangan lalai dengan apa yang kita telah ada

6) Orang tak suka kita? Senyum! Orang kutuk kita? Senyum! Orang troll dan kutuk2 kita melampau lampau? BLOCK DAN DELETE! 😈

IKLAN

Semoga perkongsian Dato’ Fazley ini memberi manfaat buat semua.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dato’ Fazley Yaakob (@fazleyyaakob)

Sumber : Instagram fazleyyaakob

Jom tonton kisah Hikayat 1001 Malam yang dibawakan oleh Bintang Kecil.

IKLAN

Bulan puasa ni masa untuk kita tambah pahaladengan membuat amal ibadah. Jom didik jiwa mendekati keluarga sakinah.

 

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!

Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!