Kasih ibu bapa kepada anak-anak tiada berbelah bahagia. Mereka sanggup melakukan apa sahaja demi memastikan keperluan anak-anak sempurna.

Bagi anak pula, jasa ibu bapa tidak tandingannya. Malah apabila sudah bekerja, hajat di hati pasti ingin membalas jaga kedua ibu bapa.

Begitu juga dengan perkongsian ini, apabila seorang anak lulusan SPM sanggup bekerja sambilan untuk memberikan hadiah kepada ibunya sempena hari jadi.

Ikuti perkongsian ini.

Baru Lepas SPM, Pergi Beli Cincin Emas Untuk Emak Hadiah Hari Jadi. Sebab Kasih Anak Ni Sanggup Kerja Sambilan Nak Bagi Hadiah. 

Seorang remaja lelaki yang baru habis SPM datang ke kedai emas milik rakan saya di Shah Alam.

IKLAN

Kata remaja tersebut, “Untie, saya nak beli cincin saiz ** . Duit saya ada RM500. Boleh tak untie tolong pilih cincin yang sesuai?”

“Adik nak beli cincin untuk siapa? Untuk girlfriend ke?” Tanya kawan saya.

“Bukan untie. Saya nak beli cincin hadiah untuk mak saya sebab hari ni hari jadi mak,” balas remaja itu bersemangat. Hati kawan saya mula tersentuh.

IKLAN

“Maaf untie nak tanya, mana adik dapat duit RM500 ni?”

“Saya sekolah biasa-biasa saja untie. Sambil-sambil sekolah saya ambil upah servis aircond. Duit upah itulah yang saya simpan untuk beli hadiah kat mak. Dah lama saya pasang niat nak hadiahkan emas kat mak. Sekarang baru cukup duit yang saya kumpul ni,” balas remaja itu jujur.

“Kalau macam tu adik beli cincin belah rotan ni. Harga dalam RM300. Masih ada sedikit baki duit untuk adi guna,” cadang kawan saya kerana dia melihat beg duit remaja itu kosong selepas dia mengeluarkan wang RM500 tersebut.

IKLAN

“Tak apa untie. Saya nak guna semua duit ni untuk beli cincin mak. Saya nak beli yang elok. Saya nak gembirakan mak.”

Kata kawan saya, sampai setakat itu perbualan mereka air mata kawan saya itu sudah tidak mampu ditahan lagi. Puas dia sembunyikan rasa sebak itu tetapi akhirnya air mata kawan saya tumpah juga melihat keikhlasan anak ini demi ibunya.

Akhirnya, pada harga ‘lebih-lebih kurang’ kawan saya tunjukkan cincin daun keladi. Terus remaja tersebut bersetuju dan membayar harganya lalu pulang dengan senyuman yang lebar.

Kredit: Kelantanese