Seronoknya apabila memilik dapur yang kemas dan cantik. Lagi suka jika mempunyai kabinet dapur. Macam-macam barang boleh letak dengan mudah. Dapur pun kelihatan lebih bersih.

Namun untuk upah orang membuatkan kabinet dapur memerlukan modal yang banyak.

Bagaimana pun ada kemahiran bertukang boleh buat seperti apa yang dilakukan oleh saudara, Mohd Zakri ini untuk isteri tersayang.

Bagi yang newbie boleh tengok langkah demi langkah cara buat kabinet dapur. Lelaki ini siap sediakan lukisan plan bagaimana membuat kabinet. Lengkap dan detail!

Projek Mega PKP. Memasang Pintu Kabinet Dapur.

Cerita dia macam ni. Anak aku yang hero baru setahun lebih tu asyik dok punggah barang-barang kat dapur. Bini aku dok mengeluh tak larat nak kemas balik. Dia minta aku cari tukang mai buat.

Aku servey harga nak buat dengan bagi ukuran. Anggaran kos lebih kurang RM1500 dan kalau nak tambah drawer kena topup lagi RM200. Total dekat RM1700 juga la nak kena stanby. Duit tu cukup dah tapi masalah dia kawasan Daerah aku PKPD. Tukang tak boleh nak mai.

So aku study cara-cara nak buat kat dalam blog dan youtube. Nampak senang ja. So aku offer kat bini aku nak buat sendiri.

Alhamdulillah siap juga akhirnya. Aku buat makan masa dekat sebulan juga sebab dengan komitmen kerja sekali tak boleh nak tumpu. Tapi bagi yang pakar aku ingat dalam 3 atau 4 hari boleh siap dah.

Dekat bawah ni aku kongsikan barang-barang nak kena beli. Jangan pm aku nak suruh buat pulak. Aku hanya buat kat rumah sendiri ja na. hehehehe

Langkah demi langkah

Gambar sebelum. Bini aku letak tirai jenis plastik.

Keadaan bila buka tirai tersebut. Kes ni la anak aku dok kerap mai dapur nak punggah barang.

Sebelum nak bina apa-apa kita buat pelan dulu. pelan ni bukan apa supaya kita senang nak kira barang yang nak beli nanti.

 

Kos jimat RM1000

Ni senarai barang termasuk harga masa aku beli. Mungkin kat tempat hampa boleh dapat harga lagi murah dari ini. Sebelum ni aku ada buat servey untuk nak pasang pintu kabinet ni. Anggaran tukang tu bagi RM1500. Tu baru pintu. Kalau nak buat drawer kena tambah dalam RM200. So total akan jadi RM1700. Ni kalau buat sendiri lebih kurang jimat dekat RM1000 juga la.

Ni contoh barang yang diperlukan untuk nak pasang pintu kabinet ni. Cuma takdak gambar Soft Close Hinge ja pasang dah pasang semua dah tak sempat nak masuk gambar kat sini.

Ni barang aku beli bawa balik sendiri. Sebab dalam daerah aku PKPD. Kebetulan aku kerja di daerah lain. So, beli minta kedai tolong potong bagi jadi saiz yang boleh masuk dalam kereta.

Barang-barang ni kena lapik bagi elok. Takut calar kat cermin dan dashboard.

Antara tool aku aku gunakan. Ada lagi yang tak masuk ni seperti Measuriang Tape dan Apit G. Lepa malu nak ambik gambar so aku ambik yang ni ja la.

Benda ni sangat membantu. Hampa nak potong sudut 90 darjah dan 45 darjah mudah. Dan potongan lebih tepat.

Ni meja mini bengkel aku. Dok belakang rumah. Kecik ja. Beda aku sorang nak bertukang.

First sekali kita kena buat kerangka kabinet dulu.

Proses menyiapkan kerangka kabinet

Alhamdulillah. Siap dah kerangka. Boleh start buat pintu pulak.

First time buat pintu ni memang kekok wei. Dua tiga kali gak potong nak bagi dapat ukuran tepat.

IKLAN

Tinggal 1 pintu lagi. Bahagian lain nak buat drawer.

 

Ok. Proses nak buat drawer.

Siap dah drawer kita cuma nak buat laci ja letak kat situ.

Siap dah 2 laci. lagi 2 lagi. laci aku palai kayu pallet. Bahagian bawah laci aku pakai Aluminium Composite Panel.

Alhamdulillah. Siap dah semua.

Keadaan bila dah tutup semua pintu dan laci. Belum koyak plastik lagi.

Tadaa. Bila koyak plastik akan jadi macam ni. Asal nak boh kaler putih. Tapi kedai tu ada stok kaler ni ja. Ok la masuk dengan table top hitam.

IKLAN

Ok la tu baru pertama kali buat.

Pandangan depan dapur.

Pandangan depan sinki.

Saja nak promote baju tu. Sambil-sambil tu ampa boleh masuk dalam Youtube search AYAH IZZ CHANNEL. Banyak juga video-video DIY yang member aku tu buat.

Bagi yang ingin mencuba DIY buat ikuti panduan yang dinyatakan ini. Selamat mencuba!

Sumber: Mohd Zakri

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520