Tak sah kalua tak mencium anak setiap hari. Bagi Uyaina Arshad yang kini sedang berpantang anak keduanya, mencium bayinya menjadi amalan wajibnya setiap hari.

Menerusi media sosialnya, Uyaina turut berkongsi kelebihan cium bayi bagi ibu-ibu yang ramai tak tahu. Jom ikuti perkongsian ibu anak dua ini.

“Bau Syurga” Uyaina Kongsi Kelebihan Cium Baby, Tip Untuk Mak-Mak!

“My favourite bau. Siapa gomol anak korang macam ni jugak kita geng!

“Anyway, nampak macam biasa je kan kiss baby? But I wanna share this amazing info with all the Mamas about the health benefits of kissing your babies.

“Tahu tak dengan mencium bayi, sebenarnya kita mengambil kuman yang hidup di kulit mereka melalui mulut kita, dan kemudian berubah menjadi antibodi dalam susu ibu?

IKLAN

“Bau Syurga” Uyaina Kongsi Kelebihan Cium Baby, Tip Untuk Mak-Mak!

“Jadi dengan menyusukan bayi, anda sebenarnya menghasilkan antibodi yang diperlukan dan menghantarnya melalui susu ibu untuk memperkuat bayi anda melawan bakteria-bakteria tersebut secara dalaman dan kekal imun terhadap jangkitan.

“Hanya dengan ciuman dari seorang ibu, imun badan anak kita akan menjadi lebih kuat,” kongsi Uyaina menerusi kapsyennya.

“Bau Syurga” Uyaina Kongsi Kelebihan Cium Baby, Tip Untuk Mak-Mak!

IKLAN

Pun begitu pesan Uyaina, biar hanya ibu yang melakukan amalan ini tetapi tidak orang lain terutama orang yang datang berkunjung kerana ia membawa kuman kepada bayi itu sendiri. Elakkan!

 

“So Mamas, kiss your babies a lot! 🥰 Mama je tau. Orang lain yang bukan mak baby tu jangan cium anak orang sebab boleh bawak penyakit kat baby tu. Hope this helps,” kongsinya lagi.

Terdahulu, Uyaina selamat melahirkan bayi keduanya pada 17 Mei yang lalu dan kini sedang berpantang.

IKLAN

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UA (@uyainaarshad)

Menarik:  Siti Nurhaliza Nak Jaga Kesihatan Di Usia 45 Tahun, Tak Fokus Tambah Anak

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI