Bagi mengekalkan keharmonian rumah tangga suami isteri perlu sama- sama tahu cara untuk mengukuhkan hubungan agar kekal bahagia.

Setiap pasangan yang berkahwin pastinya mahu ikatan perkahwinan yang dibina sentiasa bahagia dan berkekalan hingga ke syurga.

Hakikatnya nak bahagia dalam perkahwinan ini mudah sahaja sebenarnya. Sebagaimana perkongsian Muhammad Yusof ini boleh memberi inspirasi kepada pasangan di luar sana untuk mengekalkan kebahagiaan rumah tangga masing-masing.

Penulis bersama isteri.

Dalam banyak-banyak pengalaman saya solat kat masjid, pengalaman kali ini betul-betul buat saya tersentuh

Habis solat Maghrib kat masjid masa tu, saya terus ke rak kasut. Ada kerusi. Saya duduk kat kerusi tu nak pakai kasut.

Sebelah saya ada sorang pak cik. Berjubah. Tengah termenung. Jauh dia termenung.

Saje saya tegur dia ‘jauh termenung pak cik?’.

Tiba-tiba muka dia berubah. Saya takut juga masa tu. Takut tersalah cakap.

‘Pak cik sebenarnya teringat arwah bini pak cik. Dia baru je meninggal..’ Lepas tu, air matanya jatuh menitis.

Allah, Allah. Rasa bersalah betul saya. Saya terus minta maaf kat pak cik tu.

‘Takpe dik, pak cik cuma teringat arwah. Selalu memang kami pergi masjid berdua. Masih teringat-ingat pak cik duduk kat kerusi ni tunggu dia habis solat Isyak. Sekarang ni, tinggal pak cik sorang.. Entah bila agaknya pak cik boleh bersama dia semula..’

Saya terus rasa sebak. Sesebak-sebaknya. Tak terkeluar suara saya masa tu.

Betullah orang kata, rasa kehilangan tu sangat-sangat pedih.

IKLAN

Saya rasa pak cik dan arwah mak cik ni adalah pasangan ahli Syurga yang Tuhan nak saya belajar daripada mereka malam ni.

KUALITI MASA BERSAMA ISTERI

Kadang-kadang saya selalu terfikir bahawa ‘me time’ atau ‘quality time’ untuk isteri ni ialah kita sebagai suami just bagi duit then biar isteri keluar jalan-jalan, shopping-shopping ataupun bawak dia pergi urut.

Jadi, dengan buat benda-benda tu kita rasa isteri kita dah cukup boleh release segala tension dorang, tapi sebenarnya saya tersilap.

Ada ‘perkara besar’ yang masih tertinggal sebenarnya iaitu kalau boleh sekali-sekala bawalah isteri kita ke masjid untuk dia ada ‘hubungan berkualiti’ dengan Yang Maha Pencipta.

IKLAN

Kat rumah memang boleh beribadah cuma bila solat kat rumah Allah ni lain sikit perasaannya.

Kita bagitau pada isteri, lupakan segala kerja, lupakan segala masalah, fokus je pada ibadat. Anak kita jagalah kejap dalam kereta atau kat perkarangan masjid pun boleh, kan? Anak pun nanti terbiasa dengan suasana masjid.

Pak cik ni ajar kita semua bahawa, ‘Me time’ yang terbaik ialah biar isteri ada ‘quality time’ dengan Tuhan dia.

Bila yang paling utama ni dah settle, InsyaAllah Allah akan permudahkan untuk membuka segala pintu kebahagiaan, pintu rezeki, pintu kesihatan nak jaga keluarga, yang selama ini kita nak kecapi sebagai pasangan suami dan isteri.

Inilah yang pak cik dan arwah isterinya dapat kecapi di dunia sebelum mereka dapat bersama di Syurga.

Sebelum berpisah, pak cik tu kata: ‘Bagus ko dik, muda-muda dah pergi surau. Teruskan dik..’

Ya, saya rasa momen ni saya takkan lupa sampai bila-bila. Sampai bila-bila.

Sumber: Muhammad Yusof