Sejak pendemik melanda dan lebih-lebih lagi menjelang Lebaran, adanya sekatan tidak boleh pulang ke kampung untuk meraikan Hari Raya bertemu orang tersayang. Pastinya pengumuman yang dibuat oleh pihak pemerintah membuatkan ramai rakyat berasa kecewa, marah dan bersedih hati.

Pun begitu, membaca satu perkongsian di facebook, Najibah Mustaffa ada berkongsi pandangannya dari sisi berbeza. Ini perkongsiannya dan sebaiknya kita cuba terima setiap ujian ini dan pastinya sambutan raya tahun ini akan menjadi satu lagi nostalgia dan memori yang akan disebut-sebut di masa akan datang.

Ini yang dikongsikan oleh Najibah.

PKP 3.0. Ramai yang marah dan geram dengan keputusan mengejut begini. Rentas negeri, rentas daerah, bahkan nak rentas pagar rumah jiran pun tak boleh. Allahu, sungguhlah ia ujian emosi, ujian sabar, ujian lidah dan jari jemari juga buat kita di hujung Ramadhan begini.

Saya pun sedih. Geram pun ada lah juga bab mengejut gini. Cumanya saya fikir. ‘Orang atas’ tentu tidak mahu buat keputusan tidak popular begini. Dikecam sana sini. Sampai ada rakyat sebut “takpe tak bagi aku balik raya. Nanti pilihanraya tunggu, aku tak bagi undi”. Ha lebih kurang macam itu.

“Bawa Jiwa Emak-emak Dalam Diri, Sediakan Juga Menu Raya Biar Anak Rasa Gembira” Pujuk Hati Musim PKP 3.0!

Ia tentunya dibuat atas pelbagai pertimbangan, maslahah nyawa lebih besar daripada keinginan kita semua untuk bergembira di Aidilfitri. Kata orang, ibarat tarik rambut daripada tepung. Rambut tak putus, tepung tak bersepah. Ia kerja sukar.

Selalu dah dengar ceramah tentang akhir zaman. Keadaan manusia nanti macam mana. Terasa seperti ia permulaan kepada keadaan itu. Jadi nak marah, bergaduh, keadaan jadi serba tak kena. Entah bagaimana ye keadaan tahun tahun mendatang.
Bab raya ni. Saya cuma fikir begini untuk pujuk hati. Sudah berpuluh tahun Allah beri kita keseronokan berhari raya. Packing beg baju, balik kampung. Tempuh perjalanan jauh sambil dengar lagu raya. Bila terperangkap jammed tu. Dia menambahkan memori raya kita. Memang indah.

IKLAN

Tapi itulah. 2 tahun ini Allah uji kita begini. Bukan kita saja. Pandemik satu dunia. Jadi kita pujuk pujuk hati, duduk sekejap fikir yang baik dan besarkan syukur. Syukur ya Allah, kita masih sihat. Paling kurang ada pasangan dan anak-anak depan mata. Mak ayah dan adik beradik yang jauh dimata, kita rentas ke hati mereka dengan doa insyaallah. Ada saudara kita di luar sana Aidilfitri mereka di katil hospital, sedang bertarung nyawa.

Dan bila raya di rumah sendiri begini. Kita wujudkan suasana itu. Ajaklah pasangan dan anak-anak. Kemas rumah, pasang lagu raya. Lagu raya Dato’ Alif Syukri tengah trending katanya.

Ceritakan kepada anak-anak bagaimana sunnah Rasulullah saw menyambut Aidilfitri – pada ruang terbatas yang boleh kita lakukan.

“Bawa Jiwa Emak-emak Dalam Diri, Sediakan Juga Menu Raya Biar Anak Rasa Gembira” Pujuk Hati Musim PKP 3.0!

Bawa jiwa emak-emak, sediakan juga menu raya. Raikan anak-anak yang gigih berpuasa. Biar mereka rasa gembira. Masak lebih pun tak apa. Boleh hantar ke rumah jiran. Sangkut dipagar boleh, jaga jarak sosial.

IKLAN

Malam malam pasang pelita ke, lampu liplap ke. Ajak anak isi kuih raya dalam balang. Walaupun nantinya kita anak beranak je yang ulang makan. Malam raya kita takbir sama-sama. Buat macam kita selalu buat tu bila balik kampung. Cuma bezanya kali ini ia berlaku di rumah kita.

“Bawa Jiwa Emak-emak Dalam Diri, Sediakan Juga Menu Raya Biar Anak Rasa Gembira” Pujuk Hati Musim PKP 3.0!

Baju raya tu kita pakai je lah. Bergambar kenangan sekeluarga. Nanti nantinya ia akan jadi memori mahal.

“Dulu tahun 2021 semua kita raya di rumah masing masing je”.

Ada perkara di luar kawalan kita. Dan ketika itu kita pilih untuk buat apa yang kita boleh.
Terjumpa satu quote yang beri semangat juga kepada saya.

IKLAN

“If you are patient in one moment of anger, you will escape a hundred days of sorrow”.

Bab sabar, redha ini pun dalam alQuran banyak ayat yang memotivasikan. Insyaallah, kita mulakannya sekali lagi. Sama sama. Kita yakin satu perkara, buat sama sama dan berjemaah ini ada kekuatan padanya. Insyaallah.

“Bawa Jiwa Emak-emak Dalam Diri, Sediakan Juga Menu Raya Biar Anak Rasa Gembira” Pujuk Hati Musim PKP 3.0!

Dan dalam munajat kita di hari hari akhir Ramadhan ini. Doakan juga frontliners agar mereka terus kuat. Katil ICU pun dah sampai tahap maksimum tu. Mereka penat lama dah. Dan mereka pun ada keluarga. Raya nanti pun mesti ramai frontliner kena kerja. Kan?
Barangkali asbab doa doa kita yang bersatu. Allah beri jaluran rasa yang kuat kepada mereka untuk terus berkhidmat dengan sebaiknya. Aamin.

Catatan selepas Subuh. Dan status ini pun barangkali tidak popular. Cuma berkongsi isi hati dengan niat menguatkan rasa.

Sumber : Najibah Mustaffa

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI