Bercuti bersama keluarga dengan menggunakan pengangkutan udara tentu sahaja memberi pengalaman yang berbeza. Lebih-lebih lagi buat anak-anak, mungkin ada yang berasa teruja dan seronok.  Pun begitu tidak dinafikan  ada yang cemas dan takut hingga menyebabkan meragam bila berada di dalam kapal terbang.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

 

Apatah lagi tentu lebih mencabar bila anak tersebut adalah anak istimewa. Perasaan tidak selesa bahkan mungkin ada yang takut dengan keadaan sekeliling, sekali gus boleh menjadikan mereka berpotensi untuk meraung dan menjerit dengan suara yang nyaring.

Berkongsi cerita tentang pengalaman ini, pelakon dan usahawan jelita yang juga ibu kepada Nur Fatima Aisya, Fazura berkongsi sekeping gambar percutian keluarga dengan kapsyen yang mencuri tumpuan warganet.

Fazura Bawa Keluarga & Anak Saudara Austisme Naik Flight, Kecewa Diherdik Penumpang Lain!

“Nak tanya ibu bapa seluruh Malaysia. Pernah tak anda semua bawa anak-anak kecil naik kapal terbang dan mereka gementar dalam perjalanan di udara? Anak-anak kecil macam Fatima baru nak masuk dua tahun. Sepupu Fatima pula anak syurga, autistic.

Fazura Bawa Keluarga & Anak Saudara Austisme Naik Flight, Kecewa Diherdik Penumpang Lain!

IKLAN

Apa perasaan anda jika ada penumpang wanita lain mengherdik “IF YOU GUYS CAN’T HANDLE YOUR KIDS, THEY SHOULDN’T BE FLYING!!” sambil menunjuk-nunjuk jari ke arah anak anda?

Semoga Allah SWT memberikan kesabaran kepada semua ibubapa terutama para ibu dalam menjaga amanahNya. Amiin

Rakan selebriti dan warga siber meluahkan rasa tidak puas hati atas perlakuan wanita terbabit yang tidak boleh bertimbang rasa dengan penumpang yang membawa anak kecil dan anak istimewa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nur Fazura (@missfazura)

“OMG how mean is that??! So rude! People should be more empathetic towards children esp special children! My son is Autistic too. May Allah grant sabar in us all. Much love from me to you & the family Fazz.,” tulis pelakon Catriona Ross.

IKLAN

Turut menarik perhatian pelakon Diana Danielle untuk memberi respon,  “I’ve had a parent of anak syurga juga cerita something similar – dia bawa anak dia ke KLCC park tapi hari tu ter-ramai pula orang jadi anak dia overwhelmed and became very frustrated. Ayah dia biarkan anaknya lepaskan frustration dulu sebelum dia pujuk tapi ada hamba Allah ni dtg kat dia cakap “U should control your child” or something like that, which the father explained “my son’s doing the best he can, u should leave him alone.” If it’s a public area and you see a kid having a meltdown, if you cant help them, at least dont discourage them and their parents. Every child deserves to go to a park and go on plane rides.

Manakala Yasmin Hani juga turut terpanggil untuk meninggalkan komen, “Tell that person to get business class la.. Plane ride is for everyone. If that person cant handle being in d same flight as others, get ur own jet then.😂

Komen yang lain pula, “😢 my friend pernah kena mcm ni.. flying to New Zealand.. they bring anak syurga nya.. biasalah budak istimewa buat bising bila lama dlm flight… kena marah… sedih betul dan terasa sgt masa tu…. for them even anak syurga mereka akan bawa kemana saja mereka pergi holidays… tak sampai hati nak tinggalkan… but some people tak ada perasaan and sensitivity. Or memang kita tak boleh kemana pun… wallahualam.,” tulis islyana.

“Bln Jun yg lalu, saya fly ke KK, mmg ada budak yg menangis dlm fly tu agak lama jgk. Mmg agak terganggu sikit, tp saya lbh kesian pd ibu dia sbb dia rasa bersalah pd penumpang yg lain. Rasa mcm saya nak bangun pergi pujuk anak dia utk bantu ibu tu tp rasa segan plk.
Alhamdulillah anak dia tertido lps tu, mgkin dah penat menangis..
Always put our self in people shoe,” tulis yang lain lagi.

IKLAN

Sumber : Ig missfazura 

ARTIKEL MENARIK : Rupanya Kena ‘Unlinked’ Akaun Tabung Haji Dengan Mybank2U, Elak Duit Hilang Angkara Scammer!

Baca Ini Juga :Main Kon Tersangkut Di Kepala, Anak Darjah 4 Terpaksa Tahan Sakit 30 Minit!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Fazura Bawa Keluarga & Anak Saudara Austisme Naik Flight, Kecewa Diherdik Penumpang Lain!