Nak masak pulut kuning memang bukan mudah. Kadang kala, ada yang jadi lembik dan ada yang keras. Sukatan air dan cara membuatnya kena betul. Nampak senang kan nak buat tapi kena tahu cara rahsianya nak jadi lembut.
Begitu juga dengan rendang. Resipi yang dikongsi ini memang buat pulut dan rendang gerenti jadi dan sedap.
Boleh kita cuba ikuti resipi ini.
Pulut kuning dengan rendang daging, sejak pak mentua ajar cara nk masak pulut kuning, event apa mesti saya masak pulut kuning ni sedap, lembut dan berlemak tambah pulak dengan rendang.
Ads
Cara masak pulut kuning: Bahan: 1kg stgh pulut (pulut susu) Santan 1 kotak kecik(sy pakai santan kara) Daun pandan (10 helai) Serbuk kunyit Garam secukup rasa Caranya:
1 .Rendam dahulu pulut bersama dengan sedikit serbuk kunyit (sy letak 2 sudu) cantik je warnanya.. rendam selama 3,4 jam. 2. Panaskan pengukus. Sambil tu susun daun pandan di atas pengukus. Bau pulut kuning jd lg sedap tau..kemudian masukkan pulut atas daun pandan. Kukus sampai sedikit lembut. Dalam 1 jam mcm tu.. 3. Da agak lembut tu, keluarkan letak dalam bekas lain.
4. Kemudian ambil 1 kotak kecil santan td tambah air..kuantiti penuh 1 mangkuk besa selalu anda makan maggie tu..hehe. Lepas tu tambah sedikit garam.
Ads
5. Lepas tu gaulkan dgn pulut td, dah rata kukus semula. Mcm sy, sy suka letak semula daun pandan td.. susun balik dan kukus mcm td, selama 15 ke 30 minit lg. Dannnnn siap boleh dimakan..
Rendang daging
Ads
Bahan2: 1kg stgh daging 2 biji Bunga lawang 2 batang kayu manis 3helai Daun kunyit 2 sudu Serbuk kari (sy pakai serbuk kari daging) 2 bungkus Kerisik 2 kotak santan kecil (sy pakai brand kara) Garam secukup rasa Bahan yg dikisar: 15 ulas Bawang merah saiz sederhana besar 10 Ulas Bawang putih 2 inci Lengkuas 1 inci halia 1 inci kunyit hidup 5 batang serai saiz besar 20 tangkai Cili kering (ikut pedas yg ibu2 suka) Caranya:
1. Panaskan minyak, minyak kalau boleh kuantiti yg banyak. Dalam 1 cawan.. sebab mase menumis bahan kisar akan berair. Masukkan bunga lawang dan kayu manis.. kemudian masukkan semua bahan kisar td. Tumis sehingga pecah minyak. 2. Kemudian masukkan serbuk kari tadi. Pastikan mase masak sentiasa kacau ya, takut hangus belah bawah nti.. 3. Dah pecah minyak masukkan daging td, gaul sebentar kemudian tambahkan air.. dalam 3 cawan,tunggu sehingga daging lembut..selagi belum lembut kalau boleh jgn masukkan santan dulu ya..klu perlu tambah air lg tambah je ye sampai btl2 lembut. 4. Bila daging dah lembut masukkan kerisik, santan dan daun kunyit yg dipotong mayang td. 5. Last sekali letak garam dan rasakan. **kalau nak pekat masak lama sikit tapi api kecil, kalau nak kuah banyak da boleh matikan api ya. Boleh hidangkan dan Selamat mencuba.
Kredit: Noor Hamidah via MAHN, Resipi Ibu
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Memasak daging dengan resipi gulai darat katanya lebih mudah dan rasanya lebih beraroma. Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh saudara Wan Muhammad Hafiz Satar tentang cara dan penyediaan menu enak ini.
Menurutnya, disebabkan teringin tidak menjadi halangan untuknya menyediakan menu Daging Gulai Darat untuk dihidangkan sebagai menu sarapan. Memang terbaiklah!
Jadi buat anda yang juga teringin mencuba rasa hidangan ini, boleh memasaknya untuk dijadikan antara menu istimewa hari ini. Selamat mencuba.
STEP UNTUK MASAK GULAI DARAT DAGING (TIDAK PERLU MENUMIS)
Orang kelantan memang suka makan gulai ni sebab ia berbeza dengan kari biasa sebab rasanya yang lebih beraroma dan menggunakan rempahnya yang tersendiri untuk buat gulai darat. Terliur dengan gulai darat aunty Hanizam Ismail, hari ni sarapan kita buat gaklah. Yang menarik gulai darat ni tak perlu menumis.. hanya satukan semua bahan pastu renehkan sampai kuahnya pecah minyak. Resepi dibawah
Bahan-bahan:
1 kg Daging
Serbuk Rempah Gulai Darat
200ml santan ( kotak kecil)
1/2 keping gula melaka
Asam keping
1sudu besar kerisik
Garam Serbuk Perisa (kalau suka)
Bahan-bahan Kisar:
4 ulas bawang merah
1 sudu besar cili kering kisar 2-3 hiris lengkuas
1 inc kunyut hidup
1 inc halia
1/2 sudu ketumbar
Cara-cara:
1. satukan bahan kisar, rempah gulai darat dengan daging. Masak atas dapur sehingga agak-agak daging kecut dan empuk boleh masukan asam keping.
2. Setelah daging lembut, masukan santan dan kacau rata.. masak sehingga kuah sedikit terbit minyak.
3. Masukan garam, gula melaka, kerisik dan serbuk perasa kalau suka. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Kepadanya pengemar resepi masakan ayam, boleh mencuba cara masakan puan Zuraini Mat Arshad yang memaparkan resepi ayam campuran buah mangga. Memang sedap sehingga mendapat share lebih 65 ribu perkongsian. Jom kita cuba buat. Memang mudah dan cepat.
CHICKEN MANGO IN THE HOUSE
Bahan-bahan:
Ayam
Isi ayam bahagian peha/dada
Tepung goreng bestari
Minyak utk menggoreng
Cara membuatnya:
Panaskan minyak
Celup isi ayam dalam tepung bestari yg dibancuh dgn air…pastu golekkan atas tepung bestari sekali lg dan goreng hingga kekuningan(deep fry). Parut mangga muda, carrot dan sedikit bawang besar
Bahan membuat sos:
Plum sos
Sos tomato
Sos thai
Gula
Cili api potong
Air sikit
Campurkan semua bahan dan didihkan atas api kecuali cili api (buh last sekali). Sukatan agak-agak aje. Potong ayam gaul dgn mangga parut tadi.tuang sos atas ayam. Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: Zuraini Mat Arshad via Koleksi Resepi Masakan Ayam
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Masak asam pedas memang senang tapi kalau ada bantuan bahan ini pasti buat rasanya lebih sedap. Menu ini antara makanan yang cukup disukai suami dan anak-anak.
Apa kata untuk menu berbuka petang nanti, ibu-ibu cuba buat asam pedas untuk hidangan seisi keluarga.
Asam pedas ni mcm2 versi… ade yg bubuh daun kari.. ade yg bubuh daun kunyit.. ade yg bubuh daun kesom & bunga kantan..so terpulang pada masing2 tuk mevariasikan masakan itu. SEBAB KITA MASAK DIA.. BUKAN DIA MASAK KITA..
Bahan-bahan
Bawang merah*
Bawang putih*
Halia*
Belacan*
Ketumbar*
Jintan manis*
Jintan putih*
Lada hitam*
Belacan*
Bahan bertanda * dikisar hingga lumat.
Cili giling
Serai dititik
Asam jawa
Serbuk kunyit
Halba
Daun kesom
Daun limau purut
Ikan pilihan
Bendi
Cara membuat:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis sebentar halba.
2. Masukkan bahan kisar, cili giling, serai dititik & serbuk kunyit.
3. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Bila bahan tumis dah pecah minyak..masukkan air asam jawa dan sedikit air. Ikut byk mana yg nak air tu.
5. Renihkan seketika lalu masukkan bendi.
7 Kemudian masukkan pula daun kesom & daun limau purut.
8. Bila bendi dah separuh masak.. masukkan ikan, garam & serbuk perasa.. renihkan sehingga ikan masak.
9. Boleh dihidangkan utk keluarga tercinta.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di