Memang mudah untuk menambat hati keluarga dengan masakan lebih-lebih lagi jika mempunyai suami yang suka makan. Bak kata orang lama di mana cara untuk menambat hati suami adalah memberikannya perut yang penuh. Jadi jika tak tahu nak masakan apa menu hari ni. Apa kata cuba perkongsian yang dipaparkan oleh puan Noreen Aqsha Ghafoor Jom semak resepinya.
Dried Chili Chicken Chinese Style My version
Ads
bahan bahan :
• Ayam ( Guna chicken fillet and potong kecik)
• Tepung gandum 3 sudu, tepung beras 1 sudu, lada sulah, garam ( satu kan)
• Telur ( utk celup sebelum goreng)
• Bawang merah 3
• Cili kering
• Bawang putih
• Batang daun ketumbar
• Gajus ( semalam tak de, so i x letak)
• Sos ( tiram, cili,tomato)
• Cili padi kalau nak pedas
. Cara-cara membuatnya:
Masakan makanan yang terdapat di negeri Kelantan sering mendapat perhatian ramai. Salah satunya hidangan gulai ayam kelantan. Rasanya pastinya sedap dan tidak mengecewakan.
Jika ada yang inginkan kelainan masak menu hidangan keluarga hari ni apa kata cuba resipi ini. Siap ada rahsia bagaimana nak pekatkan kuah jadi sedap. Bila dah mahir tu, boleh lah buat jualan tambahan pendapat keluarga.
Jom lihat resipi ini.
Kalau rasa dah puas makan daging nanti simpanlah resipi gulai ayam cikgu ni. Cikgu orang Kelantan. Kotlah nak rasa kelainan tirulah cara cikgu masak. Nak bagi gulai sedap, aroma menyengat rasa lain dari biasa banyak dah cikgu pecahkan rahsia walaupun masak guna santan kotak je.
Setakat ini kawan fb cikgu yang dah cuba masak puas hati. Nampak je ada bahan cikgu gunakan mungkin tak pernah dimasukkan. Jangan rasa pelik. Cikgu berani jamin kesedapannya luar biasa. Buktinya ramai kawan fb cikgu yang dapat pikat hati suami dan anak masing-masing dengan tips cikgu bagi. Jomlah cikgu kongsi.
GULAI AYAM MEK KELATE ( Untuk 5-6 ketul ayam)
1. Tips pertama, sediakan bahan di bawah. Tengok bahan mesti ada yang tak pernah letak kan. Takpa cuba dulu. Nanti mesti kawan MAHN terpana dengan kesedapannya.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis terlebih dahulu 3 sekawan hingga naik bau. Masukkan pula bahan kisar tadi. Biar betul-betul garing. 3. Setelah garing, masukkan 1 /3 sudu besar cili kering kisar. Atau sesekali cikgu masukkan serbuk cili Baba’s. 4. Kemudian masukkan 2 sudu besar rempah kari timbang asli dari Kelantan. (Nak guna jenama apa dari sana pun terpulang) *Ini juga rahsia gulai cara cikgu masak* Tumis sehingga garing menggunakan api perlahan. 5. Seterusnya masukkan pula secawan air asam jawa. (secubit asam jawa + secawan air kosong) 6. Masukkan perasa peringkat pertama; – 1/2 relung nisse kampung (manisan) – secubit dua garam bukit Tutup periuk seketika. Biarkan pes mendidih perlahan hingga pecah minyak. *Langkah ini pun penting untuk pastikan rupa gulai cantik* 7. Boleh masukkan ayam yang dibasuh bersih. Balik-balikkan seketika. Tutup periuk dengan tudungnya. Biarkan ia mereneh selama 20 minit. 8. Masukkan dua sudip santan kotak / pekat. Tambahkan 1 cawan air dan perasa garam gula peringkat kedua. Kuantiti terpulang kepada kepekatan dan selera yang diingini.
Rupanya ini rahsianya! 9. Akhir sekali masukkan 1/2 sudu kecil kerisik untuk menyedapkan lagi rasa gulai. *Tips menambahkan rasa sedap gulai* 10. Masukkan lada Siam jika ada untuk menaikkan lagi rasa. Tutup api selepas rasa sebati.
Biasanya bahagian isi ayam kita akan asingkan untuk dijadikan sebagai bahan perencah untuk masak nasi goreng, bihun goreng atau me goreng. Bahkan jika sediakan sayur tumis sekali pun jika dimasukkan isi ayam akan memberi rasa hidangan lebih enak. Atau pun paling tidak, isi ayam ini juga sering dimasak Ayam Goreng Kunyit dan memang mudah disediakan.
Tapi jika keluarga anda suka makan jenis berkuah, alangkah bagusnya jika isi ayam tersebut dimasak Ayam Masak Halia seperti yang dikongsikan oleh Fdlah Ila.
Ayam Masak Halia
Bahan-bahan:
Bawang putih-dicincang
Halia-dihiris memanjang (lagi banyak lagi sedap)
Sos tiram
Isi ayam-dihiris nipis
Bawang merah-dipotong 6
Serbuk lada hitam
Daun bawang-dipotong
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
Cara penyediaan :
1.Panaskan minyak, kemudian tumis bawang putih hingga garing dan kemudian masukkan cili kering dan bawang merah berserta halia. Tumis hingga layu.
2.Kemudian masukkan ayam yang telah dihiris nipis. Kacau rata.
3.Setelah itu masukkan sedikit air dan masukkan juga serbuk lada hitam.
4.Kemudian masukkan pula sos tiram.
5.Masukkan air biar mendidih rasakan garam secukup rasa. Kemudian masuk bancuhan air tepung jagung untuk pekatkan kuah.
6. Akhir sekali masukkan daun bawang dan perasakan dengan garam.
Sos cili Thai memang enak dinikmati dengan pelbagai jenis hidangan. Sebagai sos pencicah yang wajib ada bagi melengkapkan menu bergoreng sudah tentulah rasa masam, manis dan pedas itu perlu ada.
Bagi yang suka makan cicah sos cili ala thai boleh buat sendiri dan ikut kepedasan yang di ingini. Bukan setakat sebagai pencicah ia juga boleh dijadikan sebagai bahan perasa dalam masakan.
BAHAN-BAHAN:
4 biji cili merah
9 biji cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)
5 ulas bawang putih
1 ½ cawan air
2 sudu besar cuka
1 biji jus limau nipis
1 cawan gula atau secukup rasa
1 sudu garam atau secukup rasa
2 sudu makan sos ikan
1 sudu besar tepung jagung + 2 sudu besar air
CARA MEMASAK:
2. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan pula cuka, jus limau nipis, sos ikan, garam dan gula. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Perlahankan api.
3. Campurkan tepung jagung ke dalam air. Kacau sebati. Masukkan ke dalam periuk. Kacau sehingga sos memekat lebih kurang seminit.
4. Setelah sejuk, bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.
Memang puas hati kalau buat sendiri. Terjamin kebersihannya.
Kredit resepi: imah rahman
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.