Menu Ikan sumbat inti sememangnya membuka selera , nak nak lagi dimakan bersama nasi panas-panas. Memang layan kan. Tapi yang lecehnya waktu masak ikan ini, ramai mengeluh inti ikan sering terkeluar sehinggakan minyak bertukar menjadi hitam.
Okey, kali ini admin nak kongsikan satu tip untuk mengelakkan perkara ini berlaku. Tip ini dikongsikan oleh Dekna Cun menerusi page Masak Apa Hari Ni.. (MAHN). Selamat mencuba!
Ramai yang tak tau rupanya.. untuk tak bagi inti ikan sumbat lari keluar masa goreng/bakar.. ada rahsianya.. jarang2 orang share ya… dekna share ya.. senang ja..
Sapu dengan telur di atas inti sumbatnya itu.. untuk jadi sebagai gam/pelekat.. boleh la cuba ya.. 😍 minyak pun tak hitam..(juga dikawasan insangya yang mana ada inti terjojol2 tu ya 🤭🤭🤭)
Begini Cara Buat Cendol Homemade. Rupanya Mudah Aje!
Cendol merupakan antara minuman pencuci mulut yang digemari ramai. Cendolnya di campur dengan santan, pulut, ais, gula melaka dan palinh best durian. Memang terangkat!
Resepi cendol;
-1 cawan tepung jagung
-1/2 cawan tepung beras
-2 sd makan tepung ubi
-3 cawan air pandan
-1/2 sd kecik air kapur
-sedikit garam
-sedikit pewarna hijau
Cara-cara
-bancuh semua bahan ,kemudian tapis
-masak atas api sederhana ,sentiasa kacau sampai likat dan berkilat
-sediakan besin berisi air sejuk + ais
-masukkan adunan cendol dakam piping beg
– paipkan adunan cendol
-sedia dihidangkan mengikut citarasa.
Siap cendol! Boleh dicampur dengan bahan-bahan seperti ais, santan , gula melaka. Tambah durian memang superb!
Selamat mencuba!
Kredit: haslindawati omar
Tak Mahu Orang Lain Rasa Trauma Sepertinya, Ibu Ni Ingatkan Agar Jangan Ambil Mudah Bila Batuk & Selesema!
Benar kata orang, pengalaman hidup yang kita lalui itu boleh dikatakan sebagai guru sejati. Lihat sahaja ibu ini, sering berdepan dengan masalah kesihatan anak hingga diwadkan, sekali gus menjadikan dirinya kini tahu serba sedikit ilmu dan ingin dikongsi bersama agar ibu-ibu yang lain dapat manfaatkannya.
Jom kita semak apa perkongsiannya.
“JANGAN AMBIL MUDAH BILA ANAK BATUK SELSEMA”
Pengalaman yg SANGAT PAHIT tapi PENUH DENGAN PENGAJARAN.. Bermula July 2016, perasaan trauma sering menjengah tiap kali Aafiy mula2 nmpk tanda² batuk or selsema.. Sebabnyaaaa.. Aafiy penah kena RSV Pneumonia & sampai admit PICU.. Lepas pada tu, Aafiy kerap admit bbrp kali sebab post-effect dr RSV Pneumonia (Doktor info mcm tu lah).. Penah jugak kena Adenovirus Pneumonia.. Total bilangan keluar masuk wad sampai sekerap 2minggu atau Sebulan sekali.. Selama 1tahun lebih, separuh daripada usianya dipenuhi dgn memori keluar masuk wad.
Once dh kena pneumonia, paru² akan jadi lebih sensitif & mudah terkena jangkitan.. Masa Aafiy kena tu, dia selsema & batuk tak teruk dengarnya.. bunyi wheezing tapi tak berkahak pun.. Tengok2 je nafas dah laju.. Sebelum tu mmg dh bawak pegi klinik & amek neb.. Doc ckp dh okay sikit tapi esoknya tgk dia nafas laju, mmg terus pegi emergency.. Terus kena admit sebab kadar pernafasan 75/minit.. Tak normal utk bby 6m.. Terlalu laju.. Stay kat RED ZONE.. & tak lama lepas tu admit PICU..
Jadi.. Saya nak share pengalaman & ilmu yg saya belajar sepanjang saya jaga anak kat wad.. Boleh buat rujukan ibu² & saya nasihatkan JANGAN AMBIL MUDAH bila anak batuk selsema lagi² dlm tempoh lama..
APA YANG PERLU IBU BUAT KALAU ANAK BATUK SELSEMA?
A) MONITOR SETIAP MASA KEADAAN ANAK
1- Jika anak SELSEMA & hidung tersumbat, boleh ke klinik @ farmasi utk dapatkan nasal spray & sedut keluar hingus anak, gune nasal aspirator ye, bkn guna mulut sebab boleh sebabkn infection & kte tak yakin mulut kita betul2 bersih dr sebarang kuman..
2 – Ikhtiar macam² cara utk bantu melegakan batuk & selsema anak.. Mula dari awal anak start batuk selsema..
–Buat chest physio (tepuk percussion).. Waktu pagi sekitar 5-7 pagi paling afdhal.
–Sapu minyak or balm yg sesuai.. Sapu kat dada & tapak kaki.. Mcm anak saya guna DIY minyak blend & balm guna ekstrak tumbuhan.
–Diffuse bau2an dari ekstrak tumbuhan @ guna air purifier.
–utk ibu bf, pastikan jaga pemakanan.. Elakkan dr makanan yg boleh menggalakkan mucus (esp. Dairy product)-boleh rujuk gambar..
–kalau anak dh besar pun sama.. jaga pemakanan jugak..
3- Sentiasa ALERT dengan keadaan anak.. Cek suhu, kira (Respiratory Rate) & tgk keadaan anak sama ade aktif atau tak.. (boleh refer gambar)
TANDA-TANDA YANG PERLUKAN IBU AYAH BAWA ANAK KE HOSPITAL OR KLINIK BERDEKATAN
-NAFAS LAJU (RR lebih dari normal) @ DADA BERLEKUK (tanda2 awal jangkitan paru2)
-anak batuk selsema teruk lebih dari 4hari
-anak batuk selsema disusuli dgn demam.. Biasanya demam tu ada kemungkinan boleh jd tanda dlm badan ada jangkitan sama ada virus@kuman..
-anak selsema sampai x nak menyusu lebih dr 6jam (x selesa sebab selsema) ataupun tak nak makan minum. Terutamanya yg menyusu badan.
-anak batuk teruk sampai x boleh tido (maksudnya batuk berpanjangan – jangan ambil mudah ye.. Bila anak batuk berterusan, dorg struggle utk bernafas.. Penah jadi 1 kes anak batuk sampai susah nk nafas tiba2 dah biru.. Jgn ambil mudah!)
-anak nampak tak bermaya..
Jangan takut nak ke hospital ye kalau nak anak kita betul² sihat.. Doctors know better keadaan anak kita..
ELAKKAN BAWA ANAK KE TEMPAT² AWAM ATAUPUN SESAK (MALL, KENDURI,etc)
➖ Bila anak tak sihat, kebarangkalian untuk berjangkit lebih tinggi ye.. Boleh jadi dia berjangkit pd org lain ataupun dpt jangkitan dari org lain.. Kadang2 kita tak tahu sekeliling kita ni pun ade yg tak sihat @ kuman yg kte taktahu.. Virus & kuman boleh merebak melalui udara. Parents pulak jangan pikir diri sendiri je.. Dah tau anak tak sihat, nak jugak angkut pegi sana sini.. Tolong kesian kt anak ye..
JAUHKAN ANAK DARI PEROKOK
1- Asap rokok boleh jadi penyebab jahat kuman yg menyebabkan kahak terkumpul dlm badan baby.
2 – Kalau ada visitor yg merokok dtg rumah.. Minta dia hisap rokok kat luar rumah.. Lepas tu jgn bg dia dekat sebab bau rokok tu boleh melekat kt baju, badan lagi2 mulut..
3- Kalau ade anak2 yg sering sakit, cuba perhatikan sekeliling kita.. Kadang2 org yg terdekat dgn kita pun penyebab baby kita sering sakit. Plus environment yg kurang sihat..
4- Diffuse bau2an yg bantu utk purify udara dalam rumah..
Last but not least! Bila anak kita sakit@tak sihat, cuba kita muhasabah diri balik.. Mungkin Allah nak uji kita melalui anak.. Time2 mcm ni, banyakkan dekatkan diri dengan Allah & banyakkan berdoa semoga anak kita sentiasa sihat.. Allah nak jentik hati kita dengan macam2 cara..
Semoga ibu2 semua dikurniakan kesabaran & ketabahan yg tinggi dlm membesarkan anak2 & semoga anak2 sentiasa sihat & dilindungi di bwh lembayung rahmatNya.. Aaminn..
Alhamdulillah bila tengok Aafiy sekarang, syukur sgt².. Banyak sgt improvement dari sebelum² ni.. Kalau ada ibu² yg pernah ada pengalaman ataupun sedang lalui mcm saya pernah lalui, yang perlukan sokongan moral & emosi, yg nak share pengalaman, yg nk try apa yg saya ikhtiar utk anak, saya sedia membantu.. Hanya yg pernah lalui je faham apa yg kita rasa.
sumber : Azidah ‘Ain Azizan
Selera Orang Lama Apam Gula Merah, Makan Dengan Nyok Ada Teh O Panas Memang Ngam!
Bila habis makan makan tengahari, mula la fikir untuk menu makan petang. Nak-nak lagi bila orang dalam rumah memang jenis suka makan, jadi seronok lah ibu-ibu tu nak masak bila datang mood rajin tu. Kan?
Yang mana dok memikir nak masak apa untuk menu petang tu, apa kata jom buat apam mudah je yang orang dulu-dulu suka buat, iaitu apam gula merah yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook Siti Zubaidah. Jom cuba!
Apam Kampung Gula Merah
Sebab malas nak potong2, masuk dalam acu terus..siap dah sejuk boleh packing..resepi guna resepi arwah mak, tapi sama mcm yg kawan2 pernah share dalam ni jugak..
Bahan-bahannya :-
3 cawan Tepung Gandum
1 cawan Gula Merah
4 sudu makan Gula
2 cawan Air
2 sudu kecil yis
Cara-caranya :-
– Satukan semua bahan dalam satu bekas, kacau hingga rata.
– Kemudian perap selama satu jam, atau sampai adunan dah naik hingga sekali ganda.
– Sebelum masukkan adunan ke dalam acuan, oleskan bekas menggunakan minyak.
– Tips nak dapat atas yang cantik tu, lepas dah isi dalam acuan, biarkan sekejap sambil tggu air kukus mendidih, kemudian mula kukus selama 15 minit.
– Dah siap boleh makan begitu sahaja, atau makan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan dengan garam.
Sumber : Facebook Siti Zubaidah