Orang kata kalau kentang yang mula naik hijau dan keluar tunasnya tak elok dimakan. Nak buang sayang pula kan.

Lepas ni jika ada ubi kentang dekat dapur ibu-ibu semua bercambah, sebaiknya jangan buang. Cuba tanam guna cara ni. Ada yang dah cuba dan menjadi tanamannya. Boleh tuai hasil. Dua bulan sudah nampak hasilnya.

Inilah yang dikongsikan oleh Zienie G-nie. Jom cuba sendiri untuk lihat hasilnya nanti.


Hai…saya saja nak share pengalaman saya tanam kentang tahun lepas…ni hasil selepas 2 bulan saya tanam….sebaiknya tunggu lg 2 bulan tapi sy bukan penyabar…excited nak tengok isinya.


1. Ambil ubi kentang lalu dipotong separuh. Rendam bahagian dipotong suku tenggelam selama 4 hari supaya akarnya keluar cepat. elak terendam habis dan kentang busuk, cocok guna lidi.

2. Apabila kentang sudah keluar tunas, tanam dalam pasu. Letak tanah 1 inci kemudian masukkan kentang.

3. Tutup benih kentang dengan sedikit tanah. Apabila pucuk semakin tinggi, tambah lagi tanah. Siram pokok sehari sekali

IKLAN


Tip tambahan:
Waktu terbaik tuai ubi kentang adalah bila daun bawahnya mula menguning. Yang (saya) punya ni hasil selepas dua bulan daun masih segar dan sebaiknya tunggu lagi dua bulan.

  • Apabila pokok mula meninggi, tambah lagi sedikit tanah kerana ubi kentang keluar melalui batang.
  • Daun kentang tak boleh dimakan. Ubi kentang juga harus tenggelam sepenuhnya dan tidak boleh terdedah kerana kentang yang terdedah matahari tak bagus dimakan. Contohnya, jika beli kentang yang hijau, ia tidak bagus dimakan.
  • Mula-mula tanam, tanah biar separuh bekas je, naik anak pokok barulah ditambah tanah lagi.
  • Sebaiknya tanam dalam pasu yang lebih tinggi.
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Bila PKP ni, anak-anak kerjanya lapar je. Sekejap2 minta makan, mak pun letih nak melayan permintaan sorang-sorang! Tak payah risau, join je kelas buat roti bersama kami ni. Boleh buat stok untuk anak-anak makan! Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN