Kejadian banjir yang teruk melanda negara sesuatu yang tidak diduga oleh ramai antara kita apatah lagi di kawasan yang tidak pernah dilanda banjir besar sebelum ini.

Hal ini tentu sahaja membuatkan kita kini lebih berwaspada, bimbang berlaku lagi tanpa ada perancangan dan strategi untuk menghadapi saat getir tersebut.

Justeru itu, ada bagusnya kita ketahui dan gunakan  fungsi Aplikasi Artificial Intelligence (AI) Climate Centra yang dikongsikan oleh Wan Hasifi Amin ini untuk kita sama-sama semak kawasan perumahan yang kita huni hari ini adakah berada di bawah paras banjir atau tidak. Bahkan adakah kawasan tersebut selamat untuk jangka masa akan datang.

Guna Aplikasi Ni Untuk Pastikan Kawasan Rumah Anda Di Bawah Paras Banjir Atau Tidak

Aplikasi Artificial Intelligence (AI) Climate Central ini menunjukkan sebahagian besar daripada bandar-bandar besar di Selangor berada di Bawah Paras Banjir Tahunan pada tahun 2030. Adalah sekitar 8 tahun lebih lagi. Tak lama pun lagi kan?

Bandar besar yang dimaksudkan adalah seperti Shah Alam, Setia Alam, Kuala Selangor, Jeram, Tanjung Karang, Kapar, Telok Panglima Garang dan bandar-bandar lain. Negeri-negeri lain di Malaysia juga banyak yang terlibat.

Begini Lelaki Ni Nak Check Kawasan Rumah Berada Di Bawah Paras Banjir Atau Tidak, Guna Aplikasi Ni!

Rakan-rakan sekalian boleh cek lokasi rumah masing-masing juga. Adakah rumah anda berada di bawah paras bajir dalam tempoh lebih kurang 8 tahun lagi. Saya sudah cek dan rumah saya berada dalam zon bawah paras banjir tahunan. Baru-baru ini pun memang rumah saya di Shah Alam sudah pun dilanda banjir.

IKLAN

Ada dua persoalan sekarang ini. Yang pertama, boleh percaya ke teknologi Artificial Intelligence yang disediakan oleh Climate Central ini?

Untuk pengetahuan semua, saya pun rasa sedikit skeptikal pada mulanya. Namun setelah membaca latar belakang badan dan orang-orang yang mengusahakan aplikasi ini, saya rasa yakin dengan anggaran yang ditunjukkan oleh aplikasi ini.

Aplikasi ini ditaja oleh Universiti Yale yang merupakan salah sebuah universiti bertaraf Ivy Leage dan yang antara yang terbaik di dunia. Pengusahanya pula terdiri daripada beratus orang cerdik pandai.

Begini Lelaki Ni Nak Check Kawasan Rumah Berada Di Bawah Paras Banjir Atau Tidak, Guna Aplikasi Ni!

 

Persoalan yang kedua pula. Bersediakah kita?

Sering kali dengar orang bercakap tentang ‘climate change’, ‘clean energy’ dan sebagainya. Namun, sejauh manakah masyarakat terutamanya para pemimpin kita menghayati perkara ini?

IKLAN

Adakah sekadar topik untuk mengisi slot diskusi atau diikuti dengan tindakan. Sempatkah kemajuan teknologi sekarang bergerak untuk memulihkan bumi yang semakin hari semakin tenat ini.

Mampukah revolusi berlaku dalam sekitar 8 tahun ini. Mampukah Malaysia? Mampukah dunia? Semakin hari, lapisan ozon semakin nipis, suhu di kutub semakin meningkat, ais di kutub semakin mencair dan kesannya paras air laut semakin meningkat di seluruh dunia. Mampukah kita?

Sumber : [su_button url=”https://www.facebook.com/whasifi/posts/10226774783420443″ style=”bubbles” background=”#3fc6b5″ size=”2″]Wan Hasifi Amin[/su_button]

ARTIKEL MENARIK : Cara Kurangkan Air Bah Masuk Rumah, Begini Lelaki Ni Buat Bila Tiap-Tiap Tahun Hadapi Banjir!

IKLAN

Baca Ini Juga :Rupanya Kalau Ada Ekzema Bukan Makanan Laut Je Kena Pantang, Tapi 12 Jenis Sayur & Buah Ni Juga!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Begini Lelaki Ni Nak Check Kawasan Rumah Berada Di Bawah Paras Banjir Atau Tidak, Guna Aplikasi Ni!