Ikan segar memang sedap apabila dijadikan menu hidangan. Jika diperap untuk ikan jeruk lagi bertambah nasi.

Perkongsian menarik oleh puan Yuss Aisya untuk resipi ikan jeruk tenggiri. Boleh cuba!

Assalamualaikum semua.
Sy x pernah janji nak bg resepi ikan jeruk ni sbb sy berniaga. Ramai yg minta resepi dan sy x reply. Namun sy fikir semula rezeki kita semua Allah yg tentukan. Sy x akan kaya menjual ikan atau daging tetapi berkongsi rezeki buat sy rasa ‘kaya’. Dgn rendah hati sy kongsikan resepinya.
~#Tenggiri_jeruk

Begini Resipi Ikan Tenggiri Jeruk. Memang Sedap, Patutlah Ramai Share.

IKLAN

Bersihkan tenggiri segar.
Perap dgn :
*Jus limau Kasturi / nipis / lemon
*Garam secukupnya
*Halia hiris halus spt mancis
*Lengkuas hiris halus spt mancis
Sedikit ketumbar biji
Sedikit daun sage utk aroma, tidak wajib (herba Inggeris)
Black pepper (kisar)

Semua bahan bertanda * hendaklah kuantiti yg secukupnya (garam mesti bersalut) utk awet ikan supaya x busuk & tahan lama dgn izin Allah. Simpan peti bawah sahaja. Lepas 12 jam boleh goreng.

IKLAN

Begini Resipi Ikan Tenggiri Jeruk. Memang Sedap, Patutlah Ramai Share. Begini Resipi Ikan Tenggiri Jeruk. Memang Sedap, Patutlah Ramai Share. Begini Resipi Ikan Tenggiri Jeruk. Memang Sedap, Patutlah Ramai Share. Begini Resipi Ikan Tenggiri Jeruk. Memang Sedap, Patutlah Ramai Share.

IKLAN

Begini Resipi Ikan Tenggiri Jeruk. Memang Sedap, Patutlah Ramai Share.

 

Selamat mencuba!