Tidak dinafikan ada segelintir agak ‘liat’ nak menyimpan duit untuk tabuangan masa hadapan.

Hakikatnya untuk menabung ini memerlukan komitmen yang tinggi. Jika tidak berusaha sudah tentu sukar untuk displin diri.

Selain itu, bagi yang susah untuk komited, boleh cuba cara wanita ini kongsikan. Biarpun gaji ‘ciput’ bulan-bulan tetap boleh menabung.

Lia takut sangat bila tengok ramai anak muda di luar sana tak tahu dan tak bijak menguruskan kewangan!

Walau seboros mana pun kita, simpan wang untuk masa hadapan adalah penting untuk setiap individu.

Jadi Lia nak kongsikan 7 tips penting untuk anak muda mulakan simpanan dengan cara paling mudah!

Tips1

Dapat je gaji, asingkan terus untuk simpanan baru guna untuk belanja

Berapa nak kena asingkan untuk simpanan?

Guna je formula ini,
.
10% – Simpanan ✔️
10% – Takaful
10% – Emergency fund
70% – Belanja
.
Simpanan biar 10% atau lebih tak apa, jangan kurangkan. Dan belanja biar maksimum 70%, kalau boleh kurangkan jadi 50%-60% lebih baik. Dapat?
.
Tips2

Simpan dekat tempat yang susah nak keluarkan

Paling baik simpan di tempat yang tak boleh guna kad untuk keluarkan duit. Sebab bila tak ada kad ni, kita nak keluarkan duit pon jadi susah.

Contohnya, Tabung Haji, ASB dan Emas.

Bila sentuh tentang emas, tahu tak, orang dulu-dulu tak simpan duit kertas, tapi mereka simpan kekayaan dalam bentuk harta sebenar macam tanah kebun, EMAS ataupun rumah-rumah sewa.

Ada seorang pakcik tua ini pesan kat Lia,

“Kalau berkerja, letak matlamat nak kumpul harta. Bukan sekadar cari makan”.

Maksudnya, bila dapat duit, tukar duit tu ke dalam bentuk harta sebenar seperti emas, tanah atau rumah-rumah sewa.

Sebab harta-harta tu akan membuatkan kita kaya dan boleh jana hasil daripada harta-harta yang kita ada.

Menakutkannya adalah duit yang kita simpan dalam bentuk tunai, risiko kebocorannya sangat tinggi!

Tips3

Tambah side income atau source of income.

Zaman millennial sekarang sangat mudah untuk buat duit. Baik yang buat online atau offline. Janji ada ilmu dalam dunia perniagaan supaya tak ketinggalan dek zaman.

Just imagine, abang yang jual burger tepi jalan pon boleh jana income ribu riban, apatah lagi yang jual barang cosmetics dan perfumes. Kan.

Jangan cerita abang jual burger, orang yang jual eBook pon boleh jana income RM17,000 dalam masa 7 hari! Ha memang ada tau.

Jadi, dari duit bisnes itu boleh lah tambahkan simpanan. Lagi bisnes kita sedang mencanak naik, itu tandanya waktu terbaik untuk kita simpan banyak-banyak!

Tips4

Potong segala jenis kad kredit, cara paling extreme!

Maksudnya hentikan serta merta penggunaan kad kredit ini. Lagi-lagi orang yang tak boleh tahan nafsu untuk shopping guna kad kredit.

Tahu tak, dengan menggunakan kad kredit, anda sebenarnya sedang menggunakan duit masa depan anda!

Serius, kalau tak mampu untuk berbelanja secara tunai, sebenarnya anda tak mampu juga untuk berbelanja atau anda sedang hidup di luar kemampuan.

Tips5

Banyakkan bersedekah

Allah dah janji, sekali kita sedekah, 10 kali ganda Allah akan ganti!

Kalau tengah susah, tengah sakit, tengah sedih, tengah buntu atau tengah di uji, jalan sebenarnya adalah sedekah.

IKLAN

Waktu terbaik untuk sedekah adalah waktu pagi. Buatlah minimum sedekah RM50.00 sehari.

Keajaiban sedekah ni Lia pernah rasa sendiri tau. Lia pernah hulurkan RM50 dekat sorang makcik jual kerepek ni. Kesian kan tengok dia berpeluh ke sana kemari tapi jualan tak laku-laku.

Balik je rumah tiba-tiba ada agent yang restock hampir RM1000++ masa tu jugak. Tengok! Betapa ajaibnya rezeki kan. Anda cuba la sendiri nanti.

“The More You Give, The More You Will Get Back”

Tips6

Banyakkan berzakat

Banyak sangat kepentingan bila kita berzakat ini. Antaranya adalah mensucikan harta.

Harta ni kan ibarat seperti air, selagi mengalir selagi itulah ia bersih. Dengan berzakat, Allah akan membersihkan harta dari perkara-perkara yang haram dan shubhah.

Kalau kita tak keluar untuk zakat, semakin bertambah hak orang lain dalam harta kita.

Sebab dengan harta yang perolehi inilah akan kita gunakan untuk tampung keluarga yang susah.

Jadi. Kalau harta yang kita perolehi ni tak bersih, adakah apa yang kita buat akan mendapat keberkatan dari Allah?

Tepuk dada, tanya iman.

Tips7

Dapat untung, LABURKAN duit tersebut

IKLAN

Laburkan duit anda contohnya melabur di pasaran saham.

6 tempat yang boleh anda laburkan duit iaitu

1 = Tabung Haji
2 = Amanah Saham Bumiputera Financing (ASBF)
3 = Emas
4 = Akaun simpanan tetap (fixed deposit)
5 = Unit Trust
6 = Saham

Boleh-boleh?

Wahai anak muda yang berijazah atau berdiploma, sentiasalah rajin berusaha dalam kerjaya.

Dapatkan pekerjaan yang di level bawah dulu. Dengan pengalaman, anda akan meluaskan idea dan juga pemikiran.

Dan anda akan tersedar bahawa gaji besar sebenarnya pon lebih mudah diurus jika BERDISIPLIN.

Yakin dan percayalah, sedikit demi sedikit menyimpan, lama-lama akan jadi banyak di masa depan!

Semoga bermanfaat.

Sumber: Nur Aliah Mohd Nor

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club