Bagi ibu bekerja, bangun pagi sebelum waktu subuh bagi menyediakan makanan buat bekalan anak-anak ke sekolah memang menuntut usaha yang bukan sedikit.

Anda memang ibu yang hebat kalau berjaya jadikan amalan ini secara berterusan sepanjang tahun. Syabas!

Bagi ibu yang baru nak mencuba dan nak jadikan ia sebagai azam tahun baru, ada baiknya anda ikut langkah wanita ini menyediakan bekalan buat anak-anaknya. Lebih 50 resipi dikongsikan wanita ini. Mengagumkan!

Siap ada menu ketam dan paling best ada lamb grill!

Paling menarik bukan hanya sarapan pagi, malah siap lengkap untuk makan tengahari. Ini memang awesome!

Jom tinjau apa menu yang disajikan oleh Suzana Othman di facebooknya. Kalau anak suka, kita pun gembira. Lagi semangat nak sediakan buat mereka setiap hari.

“Tinggal beberapa hari je lagi nak naik sekolah. Kita share bekal yang kita pernah buat dulu. Sudilah kiranya panjang-panjangkan supaya lebih ramai dapat manfaat. Terima kasih.

Harini kita nak share tips macamana nak bagi juadah nampak menyelerakan, padahal masak tak lah sesedap mana pun..kihkihkih..

1. Pelbagaikan jenis juadah dan pastikan sesuai antara satu sama lain. Jangan masak asam pedas dengan kari pulak ya.
2. Mesti banyak warna.
3. Gunakan bahan yang segar, baru la segar mata memandang.
4. Susun dengan teratur dan kemas. Kalau ada comot-comot kat bekas tu jangan lupa lap ya. Itu je.. Selamat mencuba!

Antara koleksi inspirasi bekal ke sekolah dan tempat kerja. Menu sarapan pagi dan makan tengahari.

  1. Sarapan pagi:
    •Spageti goreng

Makan tengahari:
•Nasi putih
•Paru goreng berlada
•Asparagus masak tiram
•Buah mangga

2. Sarapan pagi:
•Mushroom soup
•Garlic butter bread

Makan tengahari:
•Nasi putih
•Ikan goreng
•Pucuk ubi telur masak lemak
•Sambal ketuk
•Timun
•Buah naga

3. Sarapan pagi:
•Popiah cheezy crab stick

Makan tengahari:
•Nasi putih
•Kari ketam
•Sambal tumis bilis dgn telur rebus
•Ulaman
•Betik

4. Sarapan pagi:
•Roti telur
•Sosej
•Hash brown

Kudapan:
•Kek pandan dan kek tiramisu
•Buah naga

5. Sarapan pagi:
•Sandwich telur berkeju
•Bihun goreng tabur telur
•Pear

IKLAN

6. Sarapan pagi:
•Makaroni cheese dgn papperoni

Makan tengahari:
•Lamb grill
•Chicken grill
•Brokoli, lobak merah, tomato
•Apple

7. Sarapan pagi:
•Cekodok pisang

Makan tengahari:
•Nasi putih
•Asam pedas ikan tenggiri
•Kangkung goreng belacan
•Ikan masin
•Betik

8. Sarapan pagi:
•Fish burger
•Telur gulung chicken slice

Makan tengahari:
•Nasi putih
•Butter prawn
•Lala masam manis
•Mangga

IKLAN

9. Sarapan pagi:
•Nasi lemak pandan
•Ayam goreng rempah
•Sambal udang
•Telur rebus

Kudapan:
•Sushi @ kimbap roll

10. Sarapan pagi:
•Fish fillet bun
•Cultured drink

Makan tengahari:
•Nasi putih
•Daging panggang
•Air asam
•Brokoli, lobak merah dan kacang pea masak tiram
•Apple

11. Sarapan pagi:
•Telur gulung chicken slice
•Oren

Makan tengahari:
•Nasi putih
•Daging Palembang
•Kacang buncis goreng
•Papadom
•Jambu batu

12. Sarapan pagi:
•Roti cheese salut telur
•Cekodok pisang

Makan tengahari:
•Nasi ayam
•Ayam madu

Pilihlah nak buat menu mana satu? Hebat!

Sumber: Suzana Othman