Home Keibubapaan Kehamilan Berat Badan Berlebihan Buat Wanita Sukar Hamil, Ubahlah Cara Pemakanan & Gaya...

Berat Badan Berlebihan Buat Wanita Sukar Hamil, Ubahlah Cara Pemakanan & Gaya Hidup

Berat badan berlebihan, kegemukan atau obesiti bukan sahaja mendedahkan seseorang kepada risiko penyakit tetapi menurunkan tahap kesuburan dalam kalangan wanita. Obesiti memberikan kesan ke atas kesuburan akibat ketidakseimbangan hormon dan masalah ovulasi terutama dalam kalangan wanita obesiti yang menginginkan anak pertama.

Berat Badan Berlebihan Buat Wanita Sukar Hamil

Menurut pakar pemakanan wanita, Puan Syaza Nutritionist melalui perkongsian penulisannya, berat badan berlebihan akan menyukarkan golongan wanita untuk hamil. Bagi yang mempunyai berat badan berlebihan dan obesiti, sel lemak yang berlebihan boleh tukarkan hormon androstenedione kepada hormon estrone dan menjadi terlalu banyak.

Bila terlalu banyak, akan jejaskan fungsi ovari kita seterusnya ganggu proses ovulasi (penghasilan telur).

Berat Badan Berlebihan Buat Wanita Sukar Hamil, Ubahlah Cara Pemakanan & Gaya Hidup
Kredit foto: Freepik

Senang cakap, nak jumpa hari subur sangatlah susah atau memang tiada langsung. Sudahlah fungsi ovari terganggu, selepas itu bagi kesan buruk pada dinding rahim (endometrial lining), macam manalah nak lekat bukan?

Period pun mungkin jadi tak teratur dan senggugut teruk. Kualiti telur pun akan jadi sangat terjejas, tu sebab dah buat IVF pun tak berjaya. Belum lagi masuk bab penyakit-penyakit lain bila berat badan berlebihan.

“HABIS TU, ORANG LAIN YANG BADAN BESAR TU PUAN SYAZA? RAMAI JE ANAK”

IKLAN

Itu rezeki dia, mungkin tak jejaskan kesuburan dia, tapi beri kesan pada masalah kesihatan yang lain.

Alahhh… Dia sama macam orang cakap “Atuk saya hisap rokok elok je sampai sekarang hidup lagi.” Itu rezeki atuk dia panjang umur.

Tapi banyak fakta dan kajian menunjukkan merokok membahayakan kesihatan dan meningkatkan risiko pelbagai kanser. Begitulah.

IKLAN

“HABIS TU SAYA YANG BADAN KURUS NI MACAM MANA PULAK? MASIH SUKAR HAMIL DAN HORMON TAK STABIL?”

Kurus sangat atau terlampau underweight pun memberi kesan juga.

Ubahlah Cara Pemakanan & Gaya Hidup

Jadi, kena ubah cara pemakanan dan gaya hidup untuk bantu kita tingkatkan kesuburan dan hamil dengan sihat. Memang terbukti berdasarkan banyak kajian-kajian klinikal, dan diterbitkan dalam banyak jurnal kesihatan. Ramai yang merasai perubahan bila mengubah cara pemakanan da gaya hidup.

IKLAN
Berat Badan Berlebihan Buat Wanita Sukar Hamil, Ubahlah Cara Pemakanan & Gaya Hidup
Kredit foto: Freepik

Kuncinya ialah mula dan konsisten!

Jangan duduk saja tak buat apa dan mengharapkan supplement itu ini (yang sangat mahal harganya) sedangkan pemakanan harian kita tu yang bagi impak maksima.

Suplemen itu cuma membantu tambah apa yang kurang sahaja. Makin lama anda tunggu, umur semakin meningkat. Tahap kesuburan juga mula berkurang mengikut pertambahan umur. Jadi mulakan sekarang! Bagi yang sudah mula, teruskan konsisten dan trust the process.

Kredit foto: Freepik