Dalam kehidupan ini memang macam-macam perkara boleh berlaku tanpa diduga. Kadang-kadang tidak ada angin tidak ada ribut, tiba-tiba boleh pula jubin yang terpasang elok di bahagian dapur memasak jatuh dengan sendirinya.

Hal ini terjadi pada salah seorang ahli group Masak Apa Hari Ini yang dikenali sebagai Jaja Rahman. Difahamkan wanita ini telah pun mempersiapkan semua ramuan dan bahan-bahan untuk memasak rendang di dapur.

Dalam keterujaannya menyediakan menu istimewa untuk keluarga, tiba-tiba bertukar tragedi ngeri bila jubin dinding dapurnya jatuh dan menghempap semua ramuan yang ada di dapur tersebut.

“Nak buat rendang nasib untuk makan tengahari, tengah kecut daging, nahhh kauuuu berguguran tiles jatuh himpap dapur dan bahan-bahan. Nasib baik jugak la kepala x bocor dan dapur kukuh tak pecah walau jubin berat jatuh tepat atas permukaan.”

Difahamkan juga, kejadian tersebut tiada kecederaan serius, hanya luka-luka kecil. Terkejut dengan apa yang berlaku, wanita ini bertindak untuk menghubungi pihak kontraktor untuk mengetahui punca boleh berlaku demikian. Namun apa yang lebih membuat rasa kecewa setelah mendengar jawapan daripada kontraktor tersebut. Memang tidak masuk akal dan tidak berasas.

“Terus tak jadi masak.Nangis. Sedey, contractor boleh gelak-gelak kata benda ni biasa jadi. Nasiblah dia kata.

“Serius cannot brain betul ke ade antara kawan-kawan yang pernah kena?,” ujarnya lagi.

Apabila diajukan soalan kepada ahli group, nyata ramai yang memberi komen dan berkongsi pengalaman yang sama. Malah tidak kurang juga menyarankan agar dikenakan tindakan kepada kecuaian pihak kontraktor.

Fadzliyani Kamaruddin “Sebab2 kejadian tile jatuh:-1)kualiti tile tak bagus, 2) pemasangan yg cincai/ tak teliti, 3) ada gegaran/ pembinaan berdekatan. Memang perkara yg sering berlaku…. Kalau tile yg diganti tu spesis sama kemungkinan akan berlaku jugak…”

Shun Ahmad “Sepatutnya kena buat lubang2 dlu dn pakai gum simen tepek tile…mmg kntratr ni x lulus hsl keja dia..”

Diana Husin “Saya penah kene mcm ni.. Dia punya letop mcm bom.. Abis kuali pisau pgan smua berkecai.. Masa saya tgh masak.. Nasib saya ni masak sambil tu baca ayat kursi.. Saya nk terkencing.. Baru masuk satu kaki ky bilik air.. Terus meletop abis terbang.. Klu saya ada kt situ mmg muka abis… Allah masih bg umur yg panjang saya.. Tula kene sllu amalkan ayat Kursi bila dimana berada”

Jannatul Naim Mohamed Ramli “Pengalaman sy lantai.. Hari buat open house.. tetamu tgh ramai tiba2 lantai bengkak.. tutup ngn karpet.. selesai majlis berderai pecah tiles. Cara install x betul.. sepatutnya lantai atau dinding kena lubang dulu (hack) baru la motar dgn tiles.. tp kerja mudah terus motar dgn tiles lekat pd lantai atau dinding.. ibarat gam tiles tu.”

IKLAN

Sumber : Jaja Rahman

 

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club