Begitu besar pengorbanan seorang ibu, mengandung dan melahirkan anak dengan mempertaruhkan nyawa sendiri. Kerana itulah syurga itu terletak di bawah telapak kaki ibu.

Ucapan seorang graduan PhD dalam Pengajian Al-Quran dan Al-Sunnah di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) yang mewakili graduan siswazah dalam majlis Konvokesyen USIM ke-16 cukup terkesan di hati.

“Berkat Doa Ibu, Allah Tutup Aib & Lulus Cemerlang Tesis Tanpa Pembetulan.” 6 Tahun Dapat Markah 0, Dr Kamilin Kongsi Cerita Sebelum Berjaya.

Keyakinan dan DOA seorang ibu, siapa sangka Dr. Kamilin Jamilin mampu lulus cemerlang tanpa sebarang pembetulan pada tesis 3 jilidnya. Ikuti perkongsiannya di dalam akaun Facebook miliknya.

“Saya tidak merasakan apa-aoa kerunsingan kerana ada ibu yang mendoakan saya. Setiap pagi, ibu akan bangun solat dhuha sejam lamanya tidak kurang, dan atas doa ini saya tidak pernah runsing atau risau.  

“Siapa yang kenal saya, mungkin lihat di malam exam ketika orang lain strugle untuk exam. Tapi saya main bola atau makan. Ada yang tanya tak risau exam esok, saya kata buat apa risau, saya ada mak yang mendoakan dan saya tahu mak saya sanggup berdoa dan berpuasa demi kejayaan anak-anaknya.

“Komitmen dan urusan pelbagai,mmembuatkan saya sibuk. Ibu bertanya sama ada saya risau untuk Viva, saya kata buat apa risau, ibu  kan berdoa. Ibu kata insyAllah aku doakan saya lulus cemerlang tanpa sebarang pembetulan. Saya kata mak mustahil tak ada. tapi mak doakan minor correction pun sudah memadai kerana tesis saya besar. Tapi mak kata dia tetap nak doa Tesis saya lulus tanpa pembetulan. 

Alhamdulillah Allah tutup aib dan mudahkan urusan. Doa ibunya dimakbulkan.

“Berkat Doa Ibu, Allah Tutup Aib & Lulus Cemerlang Tesis Tanpa Pembetulan.” 6 Tahun Dapat Markah 0, Dr Kamilin Kongsi Cerita Sebelum Berjaya.

“Dalam keadaan kita menempuh perjalanan PhD dengan penuh duri dan pancaroba serta pelbagai komitmen, saya ketika menulis buku, berjaya menyiapkan 4 buah buku, dilantik menjadi Ahli Majlis Fatwa termuda negeri  dan pelbagai lagi komitmen mustahil untuk berjaya dalam tesis atau proses PhD.

“Tapi saya tak runding dan khuatir kerana ada doa dari ibu dan ayah. Itu saya sangat pegang dan yakin. dan pada masa yang sama, buat saya bimbang suatu hari nanti kalau Allah ambil mereka dari saya, ketika itu saya risau adakah masa itu saya masih lagi boleh berjaya. Adakah kejayaan kita akan terbang entah ke mana.

“Pesanan saya kepada diri dan semua,  hargai ibu bapa. Mereka rahsia kejayaan kita selama ini. jangan sangka kita berjaya kerana usaha dan kepandaian kita. Sebaliknya kita lupa ada insan yang mengalirkan air mata mendoakan kejayaan kita,'”ujar Dr Kamilin lagi.

“Berkat Doa Ibu, Allah Tutup Aib & Lulus Cemerlang Tesis Tanpa Pembetulan.” 6 Tahun Dapat Markah 0, Dr Kamilin Kongsi Cerita Sebelum Berjaya.

“Berkat Doa Ibu, Allah Tutup Aib & Lulus Cemerlang Tesis Tanpa Pembetulan.” 6 Tahun Dapat Markah 0, Dr Kamilin Kongsi Cerita Sebelum Berjaya.

Dr. Kamilin telah dianugerahkan anugerah ‘Chansellor Award’ (Siswazah Terbaik Keseluruhan) dan ‘Faculty Award’ (Ph.D by Research) serta diberi peluang memberi ucapan khas mewakili graduan siswazah di majlis konvokesyen USIM ke-16.

IKLAN

“Berkat Doa Ibu, Allah Tutup Aib & Lulus Cemerlang Tesis Tanpa Pembetulan.” 6 Tahun Dapat Markah 0, Dr Kamilin Kongsi Cerita Sebelum Berjaya.

Kisah Menakjubkan Graduan PhD Terbaik

Dr Ustaz Kamilin Jamilin peroleh PhD TANPA SEBARANG PEMBETULAN 😲, sehingga dinobat graduan terbaik USIM. Itu saja sudah cukup wow. Tapi kisah dibelakang lebih menakjubkan.Kredit: USIMTV

Posted by Ajar on Tuesday, 27 November 2018

Dari pernah melalui kehidupan ‘0 markah’ selama 6 tahun berpindah randah sekolah sehinggalah kembali fokus belajar selama sekitar 3 bulan untuk mendapat anugerah pelajar terbaik sekolah (SPM).

“Allah telah mengatur hidup saya dengan ‘memadamkan’ impian karier saya untuk menjadi arkitek ternama dunia dengan menerima tawaran belajar di Universiti Islam Madinah semasa masih di tahun pertama matrikulasi UIA.

Tidak pernah saya impikan untuk menceburi bidang Hadis atau Pengajian Islam, bahkan dahulunya saya sungguh tidak meminatinya.

Di Madinah, setahun saya terpaksa ‘struggle’ belajar bahasa arab di Pusat Pengajian Bahasa Universiti sebelum memilih jurusan Hadis, suatu bidang yang ketika itu saya langsung tiada idea mengenainya.

Dahulu sangat kurang mereka yang boleh memberi inspirasi kepada kita yang ketika itu masih sangat jauh dari ilmu agama.

Ketika menerima Anugerah Canselor.Ketika menerima Anugerah Canselor.
Kemudian saya menempuhi 4 tahun pengajian di Fakulti Hadis dan Pengajian Islam tanpa pernah ponteng (kecuali beberapa kali disebabkan demam teruk dan pergi menyaksikan hukuman Qisas).

Alhamdulillah untuk peringkat Sarjana Muda ini saya telah mendapat Anugerah Khas Pengajian Tinggi oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dan Konsul Pendidikan Jeddah Arab Saudi atas kecemerlangan pengajian.

IKLAN

Saya yang ‘kehabisan bateri’ ketika itu mengambil keputusan untuk pulang berehat seketika di tanah air mencari rezeki.

Dengan prinsip yang saya selalu bisikkan pada diri: “Buat yang terbaik Kamilin!” beliau berjaya tamatkan pengajian sarjana selama 4 tahun di sana tanpa sebarang penangguhan.

Tesis hadis saya yang sebanyak 4 jilid, 1800 halaman itu juga dinilai cemerlang tanpa sebarang pembetulan dalam suasana ‘viva’ yang sangat mencemaskan, sehingga saya dianugerahkan Anugerah Pelajar Cemerlang & Tesis Cemerlang tahun 2013 oleh pihak Universiti.

Bahkan pada keputusan akhir viva tersebut, penilai tesis saya Prof. Dr. Ahmad al-Batili menyebut: “Andai universiti ini mempunyai sistem upgrade ke Ph.D, nescaya kami sudah upgrade tesis anda kepada Ph.D!”.

Saya jawab: “Tak apa, saya tidak kisah, bukan itu yang saya kejar. Saya cuma mahu peluang menimba ilmu”.

Dianugerahkan dengan Anugerah Canselor.Dianugerahkan dengan Anugerah Canselor.
Pada akhir tahun 2014, Dr Kamilin kembali meneruskan pengajian peringkat Doktor Falsafah di kala hidupnya dipenuhi dengan pelbagai komitmen.

Berkat tawfiq dari Allah, dalam tempoh setahun setengah saya telah berjaya menyiapkan tesis saya yang setebal 1500 halaman (tinggal edit sahaja).

Saya masih ingat lagi kali terakhir saya ‘menyentuh’ tesis saya di laptop ialah ketika malam hari ketika ‘contraction’ isteri menanti detik kelahiran anak kedua saya.

Selepas itu, setahun setengah saya ‘berehat’ dari tesis kerana sibuk dengan komitmen luar, menulis buku, jurnal, dan pelbagai lagi.

IKLAN

Sebab itu saya masih lagi tidak mahu submit tesis saya hingga akhir tempoh 3 tahun yang diberikan.

Dalam tempoh tersebut saya berjaya mendapat Anugerah Karya Asli Terbaik (Kategori Bahasa Arab) oleh badan penerbitan USIM, kemudian 4 lagi buku saya berjaya diterbitkan sepanjang tempoh ‘cuti belajar’ saya selama 3 tahun itu.

Malah, beliau berjaya menghasilkan beberapa jurnal dan melakukan beberapa kajian bergeran bersama sahabat di USIM walaupun saya masih lagi dalam proses ‘bercuti’.

Ketika itu juga saya dihubungi sendiri oleh SS Datuk Mufti Dr. Zulkifli Al-Bakri di suatu pagi yang berhasrat melantik saya sebagai Ahli Majlis Fatwa Wilayah Persekutuan, dan kemudian sebagai Jawatankuasa Penasihat Lajnah MSN MAIWP.

Tidak lama selepas itu saya dilantik pula sebagai Jawatankuasa Penerbitan Negeri Perlis, dan di akhir pengajian ketika pertemuan saya dengan SS Datuk Mufti Dr. MAZA suatu malam, beliau bercadang untuk melantik saya sebagai Ahli Majlis Fatwa Perlis. Allah yang tahu betapa erti masa ketika itu sangat saya hargai.

Saya ingat lagi ketika dalam suatu mesyuarat di Kuala Lumpur, beliau bertanya pada saya: “Bila viva?”, dan saya hanya menjawab “Tak lama dah insyaAllah Dato”, sedangkan esok hari sebenarnya ‘viva-vorce’ saya.

Boleh tahan cemas menanti detik ‘viva’ sedangkan saya tidak bersedia apa untuk ‘viva’ esok hari. ‘Slide’ Powerpoint untuk dibentangkan esok juga masih tak buat-buat.

Saya hanya mendapat notis ‘viva’ seminggu lebih sahaja sebelum tarikh ‘viva’ dengan saya yang ketika itu sedang mengembara ke Indonesia.Namun Alhamdulillah Allah tutup aib saya dan mempermudah segala urusan dengan memberikan natijah lulus cemerlang tanpa sebarang pembetulan pada tesis 3 jilid saya itu.

Saya pasti banyak kekurangan jika mahu dicari aibnya, namun saya percaya akan ‘kuasa’ Allah, kemudian berkat doa ibu ayah mengatasi segalanya.

“Berkat Doa Ibu, Allah Tutup Aib & Lulus Cemerlang Tesis Tanpa Pembetulan.” 6 Tahun Dapat Markah 0, Dr Kamilin Kongsi Cerita Sebelum Berjaya.

Akhirnya ini hanyalah kejayaan dunia, sedangkan kejayaan akhirat jualah yang dicari dan kekal abadi.

Andai kejayaan dunia ini saya tidak manfaatkan untuk mencapai kejayaan akhirat, hakikatnya saya hanyalah orang yang sangat rugi.

Sumber: FB Kamilin Jamilin – Seni Hadith & Kampus Uols – Sinar Harian

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI