Setiap keluarga mempunyai rumah yang berbeza dari segi lokasi, reka bentuk,binaan rumah, dan ruang penting di dalam rumah. Rumah juga seharusnya menjadi tempat paling selesa dan terbaik untuk anak-anak dan seisi keluarga menjalani kehidupan seharian. Bagi kita yang mempunyai rumah hendaklah bersyukur kerana memiliki kediaman yang selesa walaupun rumah tersebut  hanya disewa.

Menyentuh tentang keselesaan, selain faktor kebersihan yang harus dititik beratkan, bab menghias kediaman juga adalah satu aspek penting. Diakui, dengan adanya sentuhan dekorasi akan mampu mencipta mood yang istimewa dan luar biasa kesannya.  Pun begitu ada yang beranggapan untuk merias kediaman memerlukan bajet yang besar. Atas sebab ini juga keinginan untuk memiliki ruang yang cantik terbantut akibat kekangan bajet.

Namun lain pula halnya dengan studen UPM iaitu Nur Diyana ini, dia berjaya merealisasikan impian memiliki ruang kamar yang cantik dan selesa dengan bermodalkan RM 300++ sahaja. Ketahui bagaimana dia lakukan, jom semak.


Saya dah setahun menyewa sebuah bilik single di Putrajaya. Dalam setahun tu saya kumpul duit semata-mata nak buat bilik sewa saya ala-ala Scandinavian. Student kan, mana mampu nak keluarkan duit banyak sekali gus.

Tuan rumah pun ok sebab kita tak merosakkan harta benda,kebetulan cat lama pun dah merekah jadi keping. Saya dah beli katil dan meja study masa mula-mula masuk dulu.

Jadi untuk make over kali ni. Kebanyakan barang saya beli di Kaison dan Ikea sahaja. Bilik pun saya cat dan kemasan semua saya buat sendiri masa cuti semester hari tu hihihi . Pada saya berbaloi sebab saya akan tinggal dalam bilik ni lebih kurang 2 tahun lagi.

Saya sertakan bajet + gambar sebelum dan selepas bilik kecil saya.

 

IKLAN

Bajet :
Cat 7 L jenama Acristar Fine,Code Silver Grey – RM 35 (tak guna habis pun)
berus cat ( saya xguna roller )- rm 5
Wallpaper kaison – RM 40 (19.90×2)
Frame kaison termasuk cermin – RM 60
Alas meja yubiso – RM 5.90
Langsir blackout (beli kain + jahit sendiri)- RM 50
Set Cadar + comforter – RM 90 (online)
Floor rug MR.DIY – RM 8
Wall shelf + penyangkut ikea – RM 12
Pokok monstera (artifial plant) – RM 25

TOTAL : RM 330.90 (amount yang banyak untuk student tapi sebabkan setahun saya menabung untuk keselasaan bilik,saya puas hati.

IKLAN

Sumber : Nur Diyana Via Dekorasi Impian