Situasi anak belajar secara online terus menimbulkan pelbagai reaksi, kerana ia bukan perkara yang mudah untuk dilakukan dan ternyata memberi cabaran kepada ibu bapa khususnya mereka yang bekerja. Namun yang lebih tertekan emosi dalam hal ini adalah anak-anak .

Pembelajaran dalam talian amat memenatkan anak-anak. Sehinggakan ada yang hilang fokus sekarang ini. Saudara Taufiq Razif baru-baru ini berkongsi luahan seorang ibu bagaimana si anak yang tertekan dengan sesi pdpr sehinggakan menangis.

Kasihanilah anak kita jika ianya di luar kudrat mereka.

Sedih sangat bila ada ibu yang mengadu anaknya menangis nangis kerana tertekan dengan sesi pdpr.

Bagi saya biarlah anak tertinggal pelajaran sedikit asalkan kesihatan emosi dan mental dia selamat.

Selagi mana sesi pdpr yang dijalankan membuatkan anak kita tertekan secara keterlaluan selagi itulah kita kena berpada pada dengan pdpr anak kita.

Gambar hiasan

Nak taknak kementerian pelajaran kena mencari jalan supaya sesi pdpr tidak terlalu ‘online-centric’. Mungkin ada mekanisma yang membuatkan anak anak boleh secara mandiri tanpa perlukan mereka menghadap skrin laptop dalam masa yang terlampau lama.

Ibubapa jangan terlalu melepas tangan tetapi pada masa yang sama jangan terlalu menekan anak anak.

Gambar hiasan

Belajarlah semampumu nak. Asalkan engkau belajar dengan penuh bahagia. Asalkan ilmu yang masuk itu engkau serap dengan sepenuhnya.

Kerana hanya anak yang bahagia mampu mengeluarkan potensi dan kecerdikan mereka dengan sepenuhnya.

IKLAN

Taufiq Razif
Bapa kepada anak pdpr


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster.