Beberapa hari lalu hangat diperkatakan mengenai Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin yang cedera selepas terjatuh dari basikal, akibat terlanggar lubang jalan.

Perkara itu menjadi perhatian ramai sekali lagi bila mengetahui harga basikal milik KJ itu sama nilainya untuk membeli sebuah kereta. Seakan tidak masuk akal rasanya.

Namun, menjelaskan kenapa harga basikal boleh mencecah hampir ratusan ringgit, ini perkongsiannya. Jom baca untuk tambah info.


Hah meh baca ni geng. Sikit-sikit la kita tambah ilmu baru. Insya Allah.

Aku tak faham kenapa semua orang nak terkejut basikal KJ RM45k. its a pinarello bruhh… made in italy kot. yang high end semua mostly handcrafted to the finest work. Aliff Satar pun basikal untuk dia compete harga more than 50k. Kenapa orang tak terkejut jam tangan luxurious macan rolex boleh berharga ratus-ratus ribu ada yang berjuta. Banyak lagi brand-benda lain yang harga macam tu, even lebih mahal lagi pun ada. Storck, S-Works, Trek, Look, Scott, Cinelli, Cannondale, Giant, Canyon, Cervelo, BMC, Bianchi, Canyon, Orbea dan banyak lagi sebenar nye brand-brand yang mungkin orang tak pernah dengar.

Of course setiap brand-brand ni ada diorang punye model yang lebih murah dan budget mengikut spec dan features tertentu yang ditawarkan. Kalau yang mahal nya tu kerana:

1. Kualiti. sekarang ni semua orang nak cari basikal carbon. majority yang baru start kayuh mengikut trend akan cari carbon. Sebab nak ringan, dan ramai kata carbon paling bagus. Betul. Tetapi tak semua carbon bagus kerana carbon ni mengikut grade pembuatan dia. carbon dari mana, Japan or Taiwan. Is it real high quality carbon or fake cheap carbon. A good carbon bike harga jarang murah-murah bawah pada RM6k biasa nya RM8k ke atas. minimum lah. So korang kena tau, yang tak semesti nya carbon tu semua bagus, dan tak semesti nya jugak asal aluminium alloy tu semua bagus. Dia mengikut kepada grade kualiti pembuatan dan jugak functionality. basikal tu jenis kategori penggunaan yang macam mana. dan jangan lupa, ada jugak yang fake/oem/copy brand basikal ya. Brand mahal tapi dijual harga murah-murah bawah 5k. usually made in China.

2. Material. Pemilihan material yang digunakan untuk frame, wheelset, tayar dan groupset pada basikal tersebut. Biasa nya terdiri daripada alloy atau carbon. Alloy ada banyak jenis. Steel Alloy, Titanium Alloy, Scandium Alloy, Aluminium Alloy. Dan ada satu jenis yang ramai mungkin tak tau iaitu Colombus Steel. Carbon Fibre pulak ada banyak jenis dan grade. ada carbon tensile T700, T800, T1000 dan lain-lain. Setiap daripada jenis-jenis bahan ni semua ada kelebihan dan kekurangan masing-masing dari segi stiffness, weight, modulos, design.

3. Teknologi. Research dan Innovasi yang telah dilaksanakan demi menghasilkan basikal yg plg laju, plg bagus dan plg sesuai utk kegunaan bagi setiap kategori berbasikal. (RB, MTB, TT, Gravel, Cyclocross)

4. Specs. Jenis frame geometry, Aero, endurance, all-rounder and etc. Groupset basikal yg ber macam2 jenis dan brand. semua lain2 speed memberikan different performance feel, dan experience. Nak cter pasal groupset ni aku kena buat posting lain lah nnt. panjang sgt. Jenis dan brand tayar serta component2 lain pada basikal seperti hub, bottom bracket, pulley, handlebar, stem, saddle, seatpost, pedal, crank arm, dan lain2.

IKLAN

5. Branding. ya. penjenamaan itu juga menjadi salah satu faktor kepada beza nya harga2 basikal dan brg2 basikal. kerana masing2 mempunyai design2 yg spesifik bagi memenuhi citarasa cyclist.

Conclusion nya, bike customization and specs ni blh dibuat mcm2. blh jd ada yg mahal gila2. dan ada jgk yg murah2. tapi korang kena pandai menilai sndri lah value certain buy and upgrades tu. do some research and reading. the main most important thing is bkn pada upgrade. kerana basikal hanya contribute 20% sahaja pada performance korang. selebihnya lagi 80% terletak pada physical kita. Berat badan, fitness, strength, training regime, stamina, endurance, willpower. Nak kayuh ni bkn kira mahal murah. ikut kemampuan masing2, tp cari yg kualiti elok supaya kurg risiko kita tercedera.

IKLAN

So sebelum korang decide nak upgrade macam2, nk kasi semua barang pada basikal korang tu high end, atau nk beli basikal paling mahal, pastikan kaki dan muscle korang tiptop padu tahap gaban supaya baru lah berbaloi. contoh simple, korang pakai basikal harga 2k, korang boleh kayuh mampu setakat 20-25kmph. kalau upgrade basikal 30k skali pun tp korg xde training diri sndri, sama jgk speed korg takat tu jgk. tak byk beza. sbb kekuatan kaki tu penting. that comes first. kata kayuh utk sihat. haha. fokus la pada fizikal dulu. bg kuat kaw2 pastu pakai lah bike apa pun korang nak. korang akan rasa nikmat sebenar upgrade for performance.

Dalam dunia basikal xde istilah pay2win, korang boleh pay tp x boleh win tanpa training. lg byk anda upgrade lg byk anda perlu commit utk training supaya upgrade tu berfungsi.

“Ride upgrades. Not buy upgrades”.

Semoga knowledge baru ni bermanfaat untuk kita semua… Insya Allah. Kayuh lah untuk kesihatan.

Sumber : Mr. TAMIM