Cuti bukan sekadar bercuti tetapi ajarlah anak kita untuk mengisi cutinya dengan sebaik mungkin. Salah satu yang mak ayah boleh didik anak adalah untuk membiarkan anak bercuti sendiri ke luar negara. Mengapa?

Menurut perkongsian Pakar Otak, Dr Rizal Abu Bakar membiarkan anak bercuti dan mencari pengalaman sendiri ketika mereka bercuti sekolah atau semester membolehkan anak belajar lebih banyak perkara.

Malah banyak perubahan ketara serta misi yang berbeza bila anak ke luar negara. Namun perlu diingatkan, biar anak berdikari sendiri dan paling penting cari duit poket sendiri. Berdikari!


Semalam hantar Haikal ke Airport. Dia nak ke Jepun. Bukan sambung belajar. Tapi cari pengalaman.

Saya kata pada anak anak cuti semester, pergi overseas. Cari pengalaman. Belajar sesuatu yang baru. Saya tak bagi duit. Saya suruh cari sendiri. Saya bagi iphone kat Haikal. Saya bagi tools.

IKLAN

Biar Anak Travel Ke Luar Negara Waktu Cuti, Latih Anak Berdikari, Cari Duit Sendiri!

Dia guna iphone ambil gambar. Dia bukan jurufoto pun. Dia ambil gambar straw minuman dalam air. Peluh ais pada gelas. Ambil gambar air embun pada daun. Semua gambar close up.

Dia jual pada Fiverr. Sekali hantar 100 gambar digital. Fiverr beli 20. Mereka bayar satu gambar USD20. Duit nilah Haikal kumpul.

Idea suruh anak anak pergi overseas ni saya dapat dari Prof Dr Rhenald Kasali. Beliau mantan Dekan Fakultas Ekonomi, Universiti Indonesia. Idea idea beliau sangat di luar kotak.

IKLAN

Biar Anak Travel Ke Luar Negara Waktu Cuti, Latih Anak Berdikari, Cari Duit Sendiri!

Banyak buku yang beliau tulis. Antaranya ialah kisah beliau cabar pelajar pergi ke luar negara. Bermusafir cari pengalaman semasa cuti semester.

Ada yang pergi. Tanpa biaya ibubapa. Pulang saja mereka transform. Sekarang ini mereka ini pegang jawatan besar dalam Multinational Company.

IKLAN

Ada perkara kita boleh ajar atau beri insight pada anak anak. Banyak perkara mereka hanya akan belajar bila melaluinya.

Untuk Haikal perjalanan inilah pelajaran untuk dia. Pelajaran komunikasi. Pelajaran urus emosi. Pelajaran bergantung total pada Ilahi.

Menarik: Nak OOTD Sama Anak Jangan Sampai Tak Selesa, Ayda Jebat Kongsi Tip Mudah Bawa Anak Bercuti Ke Luar Negara!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club