Menikmati keenakan rasa coconut shake dengan rasa yang cukup lemak manis dan berkrim tiada siapa mampu menolaknya. Lebih-lebih lagi jika cuaca panas, andai dapat dihirup alangkah puas rasa di hati.

Pun begitu selain minuman coconut shake ini yang menjadi kegemaran ramai, jika dijadikan aiskrim tidak kurang hebatnya. Jika anda ingin mencubanya untuk dinikmati bersama keluarga tercinta, apa kata kita cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Norhafiza ini.

Membuatnya juga tidak susah dan untuk itu, jom teliti cara membuatnya dan bahan-bahan yang digunakannya.


 

Aiskrim malaysia perisa coconut shake gitu haaa nama dia… Saya sertakan resepinya di bawah..”Norhafiza

Bahan2 yang diperlukan :-


– air kelapa serta isinya
– air kosong
– susu cair 1 tin
– susu pekat 1 tin
– gula ikut kesesuaian
– secubit garam
– ovalette 2sb
– tepung jagung sesenduk bancuh dan tapis

Cara buat :

  1. Asingkan isi kelapa..isi kelapanya jangan lah terlalu muda tau..kalau rajin buangkan yg koko2 tu..xrajin hentam jala.. basuh bersih dan toskan.

2.Isi tadi kita blendkan dia.. jangan terlalu hancur.. bila tergigit isi baru rasa…walllaaaaaa gitu.

3. Campurkan air kelapa,air,susu cair,susu pekat,garam,gula..gaul dulu.. kemudian ambil sedikit campuran air ni blendkan dengan ovalette.. lupa pulak nak snap gmbar yg cantik gebu lepas blend..masak atas api..pastikan periuk yang you all gunakan suci murni dari segala bau.. kalau guna periuk kuah laksa..kau rasakan sendiri coconut laksa . Masukkan bancuhan tepung jagung. Pastikan kacau selalu untuk elak hangit.

4.Sejukkan bolehlah dipacking ikot kerajinan anda.. kalau nak lagi gebu sejukkan dulu dalam peti kemudian keluarkan..mixer sampai gebu gebas.

Ekstra info :

Sukatan tak payah risau agak2 je masak lepastu rasa..xcukop manis tambah gula.. nak buat ais kenalah manis..kalau manis2 buah nanti bila dah beku jadi tawar..

Semoga bermanfaat buat semua.

sumber : Norhafiza Othman via MAHN

Tinggalkan Komen