Umumnya kalau kita hendak menjaga badan untuk nampak langsing dan kurus, bab pengambilan pemakanan memang amat diberi perhatian khusus. Bahkan tidak hairanlah jika membeli produk makanan akan pastinya ianya ‘low fat’ dengan harapan kurang pengambilan lemak di dalam tubuh badan.

Tak mungkin cuba mengambil susu  yang jenis full cream sebab bimbang akan banyak lemak di dalam badan dan sebenarnya tahukah anda produk tenusu sama ada full cream atau low fat kedua-duanya ada kebaikan dan fungsinya yang tersendiri. Ini dijelaskan lagi oleh Dr Yazeed Hair Johari berkenaan perbezaan Full Cream dan Low Fat.

FULL CREAM VS LOW FAT
Tadi aku pi grocer , Alang2 tu saja belek susu Low fat ni ..
Ini Adalah Perbandingan Antara Full cream milk dan Low fat milk ..
Kalau korang perhatikan , Kandungan Gula Dalam Low Fat milk ni sebenarnya tinggi !!


Kenapa tak bagus ?

So aku cuma nak ingatkan …
Ini adalah fisiologi badan manusia ..
Untuk pecah lemak , Badan perlu menjalani proses “ Lipolysis “ Iaitu
Lipo – Lemak
Lysis – Pemecahan
So selagi korang ambik gula tinggi ..Maka akan terhasil insulin yang tinggi . So sekiranya insulin tinggi , Maka insulin akan “ Block “ Halang proses lipolisis ..So kalau korang minum low fat milk ni, sampai bila2 pun takkan pecah lemak kerana kandungan yang lebih tinggi macam aku cakap tadi ..

So better ambik full cream / Fresh milk sebab kandungan gula lebih rendah . Abaikan jumlah calori . Tapi kalau ambil full cream, ambil dalam kandungan yang sedikit ..
kalau sebelum ni biasa ambim segelas , Cukup hanya ambil 1/2 gelas ..Still gula lebih rendah berbanding low fat milk. Tu je kita nak share

Jangan terpedaya dengan low fat bagai ni , Tak kira lah susu ke , Butter , yogurt atau apa apa produk low fat lain …

Jadi dekat sini , Kalau nak pecah lemak , Korang bukan berperang dengan lemak ..Tapi musuh utama korang ada lah GULA !

Tapi kalau korang jumpa susu low fat , Low sugar lebih bagus .. Low sugar tu jika kadungan gula kurang dari 2g / 100ml ..

Tapi ada ke ? Kalau ada itu pilihan lebih baik . Low fat . Low Sugar . Ini baru betul
Tapi aku belum pernah jumpa lagi lah ..Anyway …Tak percaya? Tak apa ..

Korang cuba dalam masa sebulan ..
✅ Tinggalkan segala air minuman bergula
✅ Minum air kosong 2-2-.5 litre sehari
✅ Turunkan jumlah nasi biasa korang makan kepada 1/4 ( suku )
✅ bagai mana dengan pemilihan sayuran ?

IKLAN

Korang kena ingat ni ..Sayur sayuran pun ada karbohidrat tinggi . Karbohidrat ini pun adalah sumber gula juga. So korang kena tau, apa jenis sayuran yang lebih baik dan kurang gula. Simple je

SAYURAN KARBOHIDRAT TINGGI ( Tinggi gula )
– Sayuran yang tumbuh di bawah tanah
Contoh – Carrot , Kekacang , Kentang dan lain lain

SAYURAN KARBOHIDRAT RENDAH
– Sayuran yang tumbuh atas / Diluar tanah
Contoh – Sayuran hijau , Kankung , Sawi , Taugeh .

Tak penting ke gula dalam badan ?
Gula pun penting, tapi kena ingat jugak  dalam badan kita banyak storage gula .
kalau kau seorang yang normal tanpa diabetis, gula korang akan diambil dan dipecah kan dari dalam badan. Sebab tu utk orang normal tak ada term hypoglycemia ( Darah kurang gula). So korang boleh teruskan makan nasi tapi jumlah 1/4 sahaja . cukup lah nasi tu jadi sumber gula korang .

IKLAN

Yang lain tu nak makan peha ayam goreng pun takpe . Nak makan telur goreng pun takpe .
Cuma kalau kau ambil terlalu banyak makanan yang berminyak , Pecah kan je lemak tu dengan berjalan biasa , 5000-10000 step sehari .3x Seminggu pun takpe ..
Sebab lemak memang mudah dipecah kan jika korang tak ambil gula .. Bila korang tak ambil gula , Maka tak ada lah penghasilan insulin .Bila dah tak ada kenaikan parasinsulin , maka proses lipolisis pecah lemak tadi tak terganggu .

So boleh la korang pecah lemak setiap hari …Macam tu lah konsepnye …Kalau korang daham konsep ni , Korang try lah sebulan .

Setakat sebulan pecah 2-3kilo lemak ..Dah ramai pesakit yang berjaya …
Tapi kalau nak lagi cantik , Pergi gym angkat berat …Tak caya cuba try .. Kompem body macam artis hollywood.

Sumber : Yazeed Hair Johari

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club