Menemui hobi baru dengan berkebun di laman rumah tentunya ada antaranya berasa teruja untuk membeli pelbagai jenis biji benih untuk ditanam.

Namun jika terlalu banyak biji benih yang telah dibeli, apa pula cara untuk pastikan ianya kekal tahan lama untuk jangka masa yang panjang.

Nak tahu triknya, di sini dikongsikan untuk info bersama.

Tips Penjagaan biji benih supaya tahan lama
Saya pasti sahabat sahabat kebun mempunyai sejumlah koleksi biji benih yang banyak. Saya juga begitu. Setiap kali mengambil pesanan rakan rakan, saya tak ketinggalan untuk capai bagi koleksi sendiri. Kalau jumpa benih yang rare, bukan satu yang dicapai bahkan ada dua dan tiga.

Tapi bagi sahabat yang berkebun di halaman rumah, ia agak membazir kalau tidak disimpan dengan betul.

Biji Benih Tahan Lama Kalau Disimpan Dengan Cara Ni Di Rumah!

IKLAN

Ini mungkin tips yang berguna.

1. Sekiranya anda mengumpulkan dan menyimpan biji dari tanaman anda sendiri, sebarkan benih di surat khabar dan biarkan kering selama kira-kira seminggu.

Biji Benih Tahan Lama Kalau Disimpan Dengan Cara Ni Di Rumah!

Tuliskan nama benih di surat khabar agar tidak bercampur dengan benih lain. Bungkus biji kering udara ke dalam paket kertas kecil atau sampul surat dan labelkan dengan nama tumbuhan dan maklumat lain yang berkaitan.
Anda juga boleh mengeringkan biji yang disimpan di tuala kertas. Mereka akan melekat pada tuala ketika kering, jadi gulungkan dan boleh digunakan.

IKLAN

2. Masukkan bungkusan ke dalam beg simpanan makanan plastik, balang Mason dengan penutup yang ketat, atau tabung kaca dengan penutup gasket.

Untuk memastikan benih kering, bungkus dua sudu susu tepung ke dalam empat lapisan tisu muka, kemudian masukkan paket susu di dalam bekas penyimpanan dengan paket biji. Anda juga boleh memasukkan sebungkus gel silika dengan biji. Ganti setiap enam bulan.

3. Lazimnya hayat biji benih akan bertahan sehingga 3-5 tahun. Jadi, beli lah biji benih dalam kuantiti yang sedikit.

Biji Benih Tahan Lama Kalau Disimpan Dengan Cara Ni Di Rumah!

IKLAN

4. Sekiranya bungkusan telah dibuka, sahabat kebun perlulah habiskan dalam jangkamasa setahun. Boleh juga disimpan di dalam bekas, kemudian diletakkan dibahagian bawah peti ais.

5. Untuk lebih bijak, boleh juga berkongsi dengan kawan kawan. Lebih jimat dan mengeratkan hubungan.

Sumber : Enkay Nik Mustaffa

Anda juga boleh membeli biji benih secara online.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI