Setiap pasangan mempunyai cabaran yang berbeza membesarkan anak-anak. Mana taknya, jika sebelum kehadiran cahayamata, tidur lena tanpa sebarang gangguan. Namun setelah kehadiran anak-anak, rutin tidur sudah berubah.

Namun, semua ini walaupun mencabar dalam membesarkan anak-anak, ia akan menjadi kenangan manis. Sebagaimana perkongsian ini. Ia pastinya meninggalkan momen untuk dikenangan apabila anak sudah besar.

Ikuti perkonsian ini.

Kalau wife, hampir 6 tahun tidurnya tak tenang dan tenteram…kalau saya, dah 8 tahun.

Org perempuan yg breastfeeding, diorang akan faham kenapa tak tenang dan tenteram.

2013, anak sulung, start BF…2014, anak kedua, BF continues…2016, anak ketiga, BF lagi…berturutan BF setiap tahun dr 2013…anak last ni plak, 2 tahun lebih tak berhenti2 lagi…buh la akar kayu ka, pewarna merah ka, ubat gigi ka, serbuk kopi ka, dia lap mcm tu ja sebelum menyusu…
Hampir 6 tahun.

Menempek ja anak2 kat ibu dia…time malam, wife memg “on” mode Tom Cruise dlm Mission Impossible…nak bgun p tandas ja pun, tapi dia punya menyelinap tu, turun dr katil, merangkak smpai xde bunyi langsung…nasib tak ngesot…

IKLAN


Kenapa saya dah 8 tahun tidur tak tenang dan tenteram?
Masa anak sulung dan kedua, wife keje lagi…keje syif 12 jam, malam dan siang anak2 tinggal kat saya…so mlm2 kena bg anak2 tdo.klu org laki ni bleh bg nyusu mcm org pompuan, senang la bg tdo…selak dan sumbat…tapi bila pakai botol, hbis botol tu, nk kena tepuk la, zikir la, wirid la, marhaban la…
Baru bleh tdo…
Elok dia tdo, kita bgun…dia jaga plak…tepuk lagi…kita kluar p tandas, dia dgr bunyi pintu buka, dia jaga lagi…tepuk lagi…pastu pukul 2,3 pagi menangis nak susu…bgun bancuh susu plak…mata separuh buka ja masa bancuh susu tgh2 pagi tu…siap bg susu, tepuk lagi…elok dah sorang tdo, sorang lg jaga nk susu…kluar bancuh sebotol lagi…
Separuh sedar ja layan ank2…
Dah setel smua, kita pun tdo…bru flight nk berlepas a.k.a nak nyenyak, dia kencing plak dah…pampers penuh, dia tak selesa, dia menangis…bgun lagi, tukar pampers plak kali ni…pastu TEPUK LAGI…
Esok tu p keje, muka dan mata memg mcm zombie…tak cukup tdo…smpai ank ketiga pun sama…time nak tdo, memg cari pak dia…tdo dgn pak dia…wife dah tdo tenang dah sejak 2 tahun lepas…ank dah tak nyusu badan dh.

ANAK LASAK
Saya masih TAK TENANG…
Ank2 tdo dgn pak…tgh2 malam, dusssshhhh…kaki tendang kepala kita…bgun, ubah posisi anak…dia dussshh lagi…kali ni tampar plak…bgun lagi, tolak dia p tepi…kadg2 bila dia main teruk sgt siang hari, malam dia mengigau…dia boleh BANGUN, GELAK mengekek pastu sambung tdo mcm biasa…
Melompat saya…cerah terus mata pak dia sbb tekejut bercampur serammm…
Standby nk picit ibu jari kaki ja nk suruh kluar kot2 ada “benda” yg masuk…mulut kumat kamit dah…nasib ngigau…kadg2 tgh tdo, rasa mcm terkena benda panas kat badan…nak kata mimpi mandi air panas, tak mimpi pun…tgok2 anak kencing…Ya Allah…bgun la plak dh kemas2 tilam, angkat smua, tukar baju dan sebagainya…
Smpai skrg…saya tdo bucu tilam, ujung tilam, dan kadg2, atas lantai terus dek kerana anak conquer smua…pengalaman parenting…susah tu tak, tapi it’s part of parenting.

IKLAN

RINDU MOMEN NI.
Definitely saya akan rindu moment2 ini bila anak2 dah besar…rugi klu kita sebagai suami, tak rasa semua ni…hahaha…but to be frank, I miss my sleep during my bujang days…

Nota kaki : Sambil karang ni pun, tgh TEPUK anak.

Kredit: Firdaus Shakirin