Gegata atau bintik-bintik merah yang timbul secara tiba-tiba memang merisaukan. Apa lagi kalau anak yang alami masalah ini. Rengekkan anak yang mengadu gatal seluruh badan pastinya buat kita rasa cemas.

Bagi masyarakat di sebelah utara menggelarkan gegata sebagai Kelopak Garam. Manakala di Pantai Timur pula memanggilnya sebagai Lapar Garam. Macam-macam panggilannya kan?

Apa jua nama gelarannya bagi negeri anda, banyak yang anda perlu tahu mengenai masalah gegata ni.

Tulisan Kam Haryatie Abdul Mutalib di blognya, www.mommyshahab.com boleh juga kita jadikan panduan. Menariknya dia berkongsi beberapa petua yang dikumpulkan untuk perkongsian bersama. Selamat mencuba.

Minggu lepas, anak saya yang kedua, Qhalish, tiba-tiba je badannya gatal-gatal. Mula naik gatal pada jam 4 petang. Tapi start pukul 10 malam, tiba-tiba naik bengkak kecik-kecik.

Kesian sangat kat Qhalish. Tak henti menggaru. Tak tahu nak buat apa, saya terus bawa ke klinik time tu jugak. Sampai di klinik, doktor macam biasa bagi ubat makan untuk tahan gatal dan Calamine Lotion. Penting ni.

Saya nak share tips dan petua daripada rakan-rakan yang saya sharekan di FB.
Alhamdulillah ramai yang beri respon. Saya compile antara tips dan petua yang mereka share.

Cuka Dan Garam

 

Krim Econazine

Bawang Kecil

Air Sireh

IKLAN

Air Garam
Mandikan anak dengan air garam. Sekadar gambar hiasan. Cantik pulak ku tengok gambar garam kaler pink ni.

Tepung Ubi Dan Bedak

IKLAN

Jumpa Doktor
Last option, anda boleh berjumpa doktor untuk dapatkan rawatan. Biasanya doktor akan bagi ubat tahan gatal (biasanya ubat selsema) dan lotion sapu. Kalau orang dewasa, biasanya doktor akan beri injection.


Solution untuk Qhalish

Untuk Qhalish, saya tak boleh nak bagi sebarang ubat makan atau sebarang suplemen atau apa sahaja yang ada rasa. Memang dia takkan makan punya. Akhirnya, ini solution yang paling sesuai untuk Qhalish.

Untuk anak-anak yang sama condition macam Qhalish, yang tak boleh telan sebarang ubat atau apa sahaja yang ada rasa, boleh cuba solution yang saya bagi pada Qhalish.

1. Calamine Lotion
Sapu di semua bahagian yang bengkak dan gatal.

2. Mandi dan berendam dengan air garam
Setiap kali mandi, Qhalish akan berendam dengan air garam. Tak kisah garam kasar atau garam bukit atau garam yang ada aura tu. Kasi kaw-kaw masin. Sambil dia berendam tu saya sapukan ke seluruh badan dan kepala.

3. Homepati tahan gatal
Memandangkan Qhalish serasi dengan homepati, saya usahakan jugak untuk dapatkan homepati sebagai salah satu usaha elakkan gatal.

Alhamdulillah, selepas 3 hari, semua gatal dan bengkak kian surut. Dan tidak berulang lagi. Kepada semua pembaca, anda boleh cuba sebarang tips dan petua yang dikongsikan oleh sahabat-sahabat saya di atas mengikut kesesuaian masing-masing.

Thanks for reading!

Kredit: www.mommyshahab.com