Tren hari ini dilihat ramai antara kita mula suka menyertai acara larian bersama keluarga. Pastinya aktiviti aktif dan sihat seperti itu memberi manfaat. Malah tidak dinafikan ia juga boleh dijadikan salah satu cara bonding bersama keluarga dengan lebih menyeronokkan.

Pun begitu, semua maklum bila melakukan aktiviti aktif seperti itu tentu sahaja badan akan berasa sakit-sakit. Jadi apakah cara anda untuk redakannya?

Di sini ada dikongsikan tip yang boleh membantu untuk pulihkan kesakitan tersebut yang dikongsikan oleh saudara Mohd Azuan Asmuni.

Jom baca apa saranannya.

RECOVERY…
hari ni saya nak sharing kan macam mana cara untuk RECOVERY…korang tau apa itu recovery?.. Sebab apa kita nak kena recovery?…recovery ni adalah pemulihan..terapi @ rawatan untuk anggota badan kita yang sakit² selepas kita buat aktiviti yang berat @ lasak…sepanjang korang berkecimpung dalam dunia larian mesti korang pernah rasa sakit lutut….sakit sendi & sakit otot kan….sampaikan nak naik tangga pun korang rasa sakit…nak berak pun rasa susah sebab nak mencangkung (kannnn) lagi-lagi bila lepas game…kena pulak full marathon…tak pun training hard…meh kita belajar buat pelan-pelan macam mana nak buat recovery…recovery ada bnyak cara…..

1 – JOGGING
kalau peha korang sakit lepas game @ training…joging adalah cara paling mujarab untuk hilangkan sakit peha tu….bila korang nak buat?…sehari selepas korang buat aktiviti….korang jog lah pelan² 30-40minit….masa nak start tu memang sakit sikit…tapi korang tahan je dulu….nanti dah panas dia akan hilang…tak percaya buat lah sendiri….

2 – BERENANG , BERENDAM AIR @ AIS..
cara yang ni pun bagus…bila lepas kita buat aktiviti urat² kita…otot² kita dia akan mengembang @ menarik…sebab tu kita rasa sakit…sebab apa saya cakap berendam ni bagus…bila korang berendam lama² otot korang akan sejuk dan kecut balik..dia akan balik kembali normal…

IKLAN

3 – BERBASIKAL..
yang ni biasanya khas utk yg sakit lutut….tp klau tak sakit lutut pn bagus juga…..korang tak taukan berbasikal ni adalah terapi paling bagus utk sakit lutut….yang man sakit lutut tu blh cuba….jangan cuba sehari dua je…mana nak datang kesannya…kalau boleh korang amalkan lagi bagus…

4 – MASSAGE
klau korang nak tau dalm dunia sukan terutama geng² elite…dia org amal kn sport massage selepas dia orang training yang berat² @ selepas berlumba…

IKLAN

5 – TIDUR
Tak kan tidur pun nak kena bagi tau juga….tidur yang cukup adalah rehat yang paling bagus sekali….bila korang tidur cukup badan korang mesti rasa segarkan….jadi pastikan sebelum & selepas buat aktiviti tidur korang tu sentiasa mencukupi….

Selamat mencuba & selamat belajar….sayangi lah badan korang kerana badan kita nak pakai lama…lagi satu nak pesan…klau injurt tu buat² lh berehat dulu jangan sibuk nak bantai g game pulak…takut lagi teruk nanti…berlari untuk kesihatan bukan untuk cari sakit…

sumber : Mohd Azuan Asmuni via Malaysia Runner