Membahagiakan pasangan kita adalah perkara yang sangat penting dalam menjalankan kehidupan berumah tangga. Di dalamnya akan banyak sekali kebaikan yang diperoleh jika pasangan kita merasa bahagia.
Betapa berjayanya hidup Rasulullah SAW dan para sahabat disebabkan isteri-isteri mereka merasa dibahagiakan oleh suami-suami masing-masing.

Bila Isteri Bahagia, Suami Pun Turut Terkesan. Ini Kunci Hubungan Makin Mesra.
Adanya kebahagiaan dalam kehidupan berumah tangga merupakan syarat bagi lancarnya perjalanan sesebuah tangga. Setiap anggota keluarga memiliki tugas dan cita-cita yang harus dikejar dalam hidup ini.
Suami bertugas sebagai pemimpin dan juga pencari nafkah
Sedangkan isteri adalah ratu yang mengatur atmosfera rumah tangga sekaligus madrasah bagi anak-anaknya untuk mengenal dunia dan segala tata kehidupannya.
Anak-anak adalah tunas yang tumbuh dan berkembang hingga dapat menjadi sumber kebahagiaan bagi keluarga dan masyarakat.
Semua tugas dan cita-cita itu hanya dapat terlaksana apabila suasana damai dan kebahagiaan selalu hadir dalam rumah.

PERANAN UNTUK MEWUJUDKAN KEBAHAGIAAN

Bila Isteri Bahagia, Suami Pun Turut Terkesan. Ini Kunci Hubungan Makin Mesra.
Bila Isteri Bahagia, Suami Pun Turut Terkesan. Ini Kunci Hubungan Makin Mesra.
Keluarga bahagia memang sukar untuk diwujudkan apabila suasana yang hadir adalah amarah, saling curiga dan tak peduli satu sama lain dan sehingga tidak bertegur sapa hingga berhari-hari lamanya.
Dari banyak kes, kegagalan dalam rumah tangga seringkali bermula dengan hilangnya rasa aman damai dan komunikasi yang kurang lancar dalam rumah.
Peranan isteri untuk menghadirkan suasana ‘syurgawi’ itu tak dapat diganti oleh orang lain seperti pembantu rumah sekalipun. Manakala apabila isteri merasakan suami memberinya kebahagiaan dan keikhlasan, maka tugas mengurus rumah tangga akan mudah dilakukan.
Kebahagiaan tidak terletak pada banyaknya harta dan tingginya jawatan seseorang, tetapi ia berada di dalam hati. Banyaknya harta dan sanjungan yang tiada henti bukanlah syarat untuk seseorang untuk meraih kebahagiaan.

IKLAN

ITU SEMUANYA BERKUMPUL DALAM HATI.

Bila Isteri Bahagia, Suami Pun Turut Terkesan. Ini Kunci Hubungan Makin Mesra.

IKLAN

Seorang suami harus memiliki kelembutan dan kepekaan rasa. Dia harus tahu bila hati isterinya ‘luka’ dan bila hatinya sedang bahagia.
Wanita pemalu atau pendiam biasanya hanya menyimpan saja luka di dalam hatinya tanpa mahu mengatakan kepada sesiapapun, sekalipun kepada suaminya. Tiada satu nasihat pun yang dapat diterima oleh isteri bila kita menyampaikannya dengan kemarahan atau tanpa melihat perasaan isteri.

“…Dan bergaullah dengan mereka menurut cara yang patut. Jika kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana boleh jadi kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan kebaikan yang banyak padanya.” (QS. An Nisa: 19)

IKLAN

Marilah kita kenali dan perlakukan hati isteri kita dengan baik agar mereka dapat berbahagia dan membentuk keluarga yang penuh sakinah, mawaddah dan rahmat dapat tercapai.
Sudahkah kita memberikan suasana damai dan ikhlas terhadap isteri kita?

Semoga kita muhasabah diri

Kredit: Tudung Si Comel

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI