Sekolah itu cukup dikenali sebagai ‘tempat hukuman’ untuk remaja nakal yang terjebak dengan pelbagai masalah sosial dan jenayah, menjadikan kebanyakan lepasan institusi itu lebih suka merahsiakan detik hitam perjalanan hidup mereka.

Namun berbeza keadaannya bagi Muhammad Izzad Daniel Abdullah, 22, yang mengambil inisiatif berkongsi pengalamannya ‘belajar’ di sekolah Henry Gurney selama tiga tahun selepas terbabit kes pecah rumah ketika berusia 17 tahun, pada 2016.

Melalui platform YouTube dan Tik Tok, Muhammad Izzad tidak kisah membuka ‘pekungnya’ untuk dijadikan sebagai pengajaran kepada golongan muda agar tidak tersilap percaturan dalam menentukan arah hidup mereka.

Pada awalnya, bapa kepada seorang anak perempuan ini mengakui tidak yakin akan tindakannya itu kerana ia ibarat membuka aib sendiri, namun dia terkejut apabila perkongsiannya mendapat maklum balas positif daripada keluarga dan masyarakat sekeliling.

“Tujuan saya hanya satu, untuk memberi mesej kepada orang ramai khususnya golongan belia supaya jauhi perbuatan jenayah dan ambil iktibar daripada kesilapan yang saya lakukan. Saya tidak mahu mereka tersilap langkah dalam hidup dan mengalami nasib seperti saya.

Menceritakan kembali detik ‘kenakalannya’, anak sulung empat beradik itu mula terlibat dengan najis dadah seawal usia 12 tahun dan apabila naik sekolah menengah, dia menjadi penagih tegar pil kuda, syabu dan morfin menyebabkannya sering ponteng sehingga akhirnya dibuang sekolah.

Dia cuba mencari pekerjaan ketika itu, namun dengan keadaan diri yang tidak terurus, sudah pasti tidak ada majikan yang sanggup menawarkan pekerjaan menyebabkannya mengambil jalan pintas melakukan jenayah pecah rumah untuk mendapatkan wang sebelum ditangkap.

Sepanjang tempoh menjalani pemulihan di sekolah itu, Muhammad Izzad Daniel banyak bermuhasabah diri dan berazam menjadi seorang insan berguna kepada keluarga, masyarakat dan negara.

Pada saya, jika kegagalan yang dicari maka itulah yang kita akan dapat. Namun, jika kejayaan yang dicari maka usaha perlu diteruskan kerana ia tidak akan datang dengan mudah. Insya-ALLAH kejayaan akan hadir,” katanya.

IKLAN

Beliau kini sedang melanjutkan pengajian di peringkat Diploma Pengurusan Penerbangan di Kolej Teknologi Antarabangsa Cybernetics, Kuala Lumpur dan turut dilantik sebagai ikon Projek Reben Kuning oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS) pada tahun lepas selain aktif memberi ceramah motivasi di sekolah dan institusi pengajian tinggi.

“Kecaman benda normal masyarakat kita.Saya tak pernah endah, saya ambil ia sebagai ‘api’ yang membakar semangat untuk terus maju ke hadapan. Pernah ada yang cakap sekali sampah, maka sampah selamanya. Tetapi saya kata, ada sampah yang boleh dikitar semula dan dapat diguna pakai.

“Nasihat saya, anda yang mengalami masalah seperti saya, boleh berhubung dan kongsikan dengan saya, yang penting niat untuk berubah kena ada dalam diri.Untuk istiqamah, kita selalu berdoa pada Tuhan. Bila kita jaga solat maka allah jaga kita insyaAllah.

Ketahui lebih lanjut dalam video Di bawah ini.

IKLAN

Sumber: Bernama, SINARizzaddaniel_


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520