Boleh dikatakan setiap antara kita akan ada beberapa ayat keramat,bila diucapkan itu tandanya tahap kesabaran sudah semakin menipis bila mengadap ragam anak-anak.

Antara perkataan-perkataan tersebut turut dikongsikan oleh Farizal Radzali.

Sekali dibaca memang terkena tepat dengan apa yang sering kita lakukan. Dan Farizal ada juga berpesan kepada semua  agar dengarlah dan patuhlah setiap apa yang ibu ucapkan selagi nyawa dikandung badan.


Mak…. kalau dia sebut beberapa ayat keramat ni, mmg anak cepat faham, tak​​​ anak kecil ke anak besar….

“Sharifah Nurul Hidayah Amani bt Syed Mohd Zakaria Yunus!!!!!”
Dia sebut nama penuh weh, dgn tone seakan harimau mengaum. Baik kau bangun cepat & berhenti dari apa saja yg kau sedang buat. Pergilah cepat mengadap dia, redholah apa yg akan jadi.

“Kalau mak cari jumpa kang???!!!!”
Kalau ayat ni keluar, tak tahulah kat mana keramatnya, otomatik barang yg dicari tu kau akan jumpa. Depan mata je pun, walhal kau yakin sehabis yakin kau dah tgk kat tmpt tu tadi tapi mmg sahih takde. Kalau kau tak jumpa barang yg kau cari tu, dan mak kau dtg dgn lenggang kangkungnya dgn matanya yg tajam menjeling kau, dia boleh tarik je barang ty keluar & letak depan mata kau. Dan dia cakap, “ni apa????” Dan kau kaku seluruh anggota termasuk lidah. Hanya mata terkebil² memberi isyarat sedang berfikir ‘mcmmana mak boleh jumpa?’

“Mak kira sampai 3, kau tak dtg siap!!!!”
Kalau mak kau cakap mcm ni, rasa tak cukup tanah kau lari kpd mak kau. Rasanya mcm 3 tu tak cukup utk kau sampai kat depan mak kau. Habis terpeleot kaki kau nak cukupkan kiraan 3 sblm sampai depan mak kau.

“Jgn sape² ubah channel tv tu pukul 10 kang, mak nak tgk citer mak.”
Percayalah, pukul 10.15 remote jatuh dari tangannya & dia dah lena. Kau ambil remote tapi kau tak berani ubah channel sbb dia boleh tiba² celik mata & tanya kenapa kau ubah channel citer dia.

“Nanti ingatkan mak nak tgk citer mak pukul 9 kang.”
Bila pukul 9, kau remind mak kau psl citer yg dia nak tgk, masa tu dia tgh basuh pinggan. Dia pandang kau dgn muka mcm singa, “kau tak nampak mak tgh buat apa ni????” Dan mata kau terkebil² pandang mak kau yg terus menyental periuknya.

IKLAN

Masa paling gerun ialah bila mak kau diam sediam²nya. Dia buat semua kerja yg selalunya dia suruh kau buat. Kau cuba tegur mak kau, tapi mak kau tak jawab. Kau cuba recall apa salah kau dah buat. Kau pulak tadi baru berperang kat ML, lagi la kau rasa bersalah kan. Masa ni kau tak ingat dah pasukan kau dari negara manapun yg setting time ajak main. Kau cuma nak dengar mak kau bersuara je, kan?

Bila kau makin dewasa, mak kau akan tegur kau mcm kau masih budak². Sampai kau rasa geram. Kau dah jadi mak budak kot, dia masih nak tegur kau, itu tak betul, ini tak betul. Sampai kau rasa sakit hati.

Dan akan sampai 1 masa, mak kau diam. Dia diam terus. Tanpa suara & nafas. Tiada lagi suara leterannya. Kau panggil dia, kau peluk tubuhnya, kau cium tangannya. Dia hanya diam. Habis dah tugasnya menjaga kamu. Ini masa utknya berehat dlm erti kata sebenar. Dan pada masa ini, kau seakan terdengar suaranya di setiap sudut rumah. Kau mengharap mak kau akan bangun marah kau. Tapi mak kau terus tidur, dlm kain 7 lapisnya.

IKLAN

Mak, selagi dia hidup, dihatinya hanya anak². Dia gembira bila anaknya gembira. Dia bersedih bila anaknya sedih.

Andai dia marah seorang anak, tapi sayang yg seorang anak lagi. Itu bukan sbb dia pilih kasih tapi yg dia selalu marah itulah yg paling dia risaukan bila dia dah takde nanti.

Andai seorang mak membuang anaknya, pasti ada sesuatu disebaliknya. Seorang mak yg normal, takkan sia²kan anaknya. Percayalah.

SELAMAT HARI IBU. Hari² adalah HARI IBU, kerana ibu bersama kita hari², di hati kita.

sumber : Farizal Radzali
Saya sayang mak saya.