Mungkin ada antara kita menolak untuk makan nanas kerana pengalaman sebelum ini bila tiap kali makan nanas mesti rasa pedih atau gatal lidah. Tapi tahukah anda kenapa ada yang rasa begitu? Kadang-kadang pelik juga nak menjawab persoalan ini bukan?

Menurut perkongsian di fb Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan, lidah boleh lidas(gatal/pedih) adalah kerana nanas mengandungi bromelain, sejenis enzim yang boleh menguraikan protein. Bromelain ini boleh menjejaskan lapisan protein mukosa pada permukaan lidah, menjadikan lidah sensitif kepada asid pada jus nanas.Iritasi asid pada permukaan lidah yang terjejas itulah yang menghasilkan rasa lidas.

Enzim yang banyak terkandung dalam empulur(teras) nanas ini juga bertanggungjawab atas beberapa teori yang dikaitkan dengan nanas, antaranya:

Bila Makan Nanas Lidah Rasa Tak Selesa, Dr Ni Jelaskan Puncanya!
.

Nanas boleh menyebabkan keguguran di awal kehamilan?

Masyarakat kita percaya bahawa nanas ini tajam, dan boleh menyebabkan keguguran jika dimakan di awal kehamilan.

Di sudut perubatan, bromelain didapati boleh menyebabkan pengecutan rahim, namun sebiji-dua nanas tidak mengandungi dos bromelain yang cukup untuk menyebabkan keguguran.

IKLAN

Hakikatnya, nanas adalah buah yang elok dimakan kerana ia kaya dengan vitamin C, anti-oksida dan berserat tinggi.

Bila Makan Nanas Lidah Rasa Tak Selesa, Dr Ni Jelaskan Puncanya!
.

Nanas lebih berkesan membunuh sel kanser daripada ubat kimoterapi?

Terdapat pula teori yang mengatakan bromelain mempunyai kuasa membunuh sel kanser 10 ribu kali lebih baik daripada ubat kimoterapi.

IKLAN

Teori itu juga mendakwa, bromelain akan mengurangkan keperluan dos sesuatu ubat kerana bromelain setelah menguraikan dinding sel, ubat akan lebih mudah menyerap ke dalam sel.

Dua-dua teori ini tidak berasas. Tiada kajian perubatan yang sahih membuktikan dua teori ini. Nanas cuma kaya anti-oksida, iaitu unsur kurangkan risiko kanser.

Bromelain ada digunakan dalam bidang perubatan untuk mengurangkan keradangan dan untuk rawatan luka. Ini sahih.

Bila Makan Nanas Lidah Rasa Tak Selesa, Dr Ni Jelaskan Puncanya!
.

IKLAN

Nanas boleh digunakan untuk melembutkan daging?

Ini dakwaan berasas. Sifat bromelain yang boleh menguraikan protein akan menyebabkan daging(protein) menjadi kurang liat.

Namun, kena perap daging dengan jus nanas segar sebelum masak, kerana bromelain akan terurai jika dipanaskan.

Oleh kerana itu, tak boleh guna jus nanas terproses dan nanas tin untuk melembutkan daging. Ia tak akan berkesan.

KESIMPULAN: Ada banyak petua dan teori yang berlegar di media sosial, namun tak usah percaya bulat-bulat. Dapatkan nasihat daripada individu bertauliah.

sumber : Kamarul Ariffin Nor Sadan

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI