Hujung-hujung Ramadan ni kalau ada yang terasa ingin menambah koleksi biskut raya, ada bagusnya buat biskut conflake coklat ni. Bukan sahaja mudah disediakan dek kerana guna 3 bahan je, tetapi dijamin menjadi antara biskut yang digemari oleh kanak-kanak. Senang cakap, pantang dihidang boleh licin sebalang dengan sekelip mata saja.

Jadi jangan tunggu lagi, jom kita buat dan ketahui resipinya sebagaimana yang dikongsikan oleh Puan Norhayati ini. Selamat mencuba!


Cornflakes Coklat 
Hanya 3 bahan saja..sgt mudah & sedap…inilah biskut raya yg selalu licin dulu…Kanak2 pasti menggemarinya.

Bahan2


500g coklat masakan
500g cornflakes
1 botol besar mentega kacang kasar lady’s choice

Cara
1. Masukkan coklat masakan & mentega kacang ke dlm kuali & kacau dgn api yg perlahan. Sentiasa kacau bagi mengelakkannya dari hangit

IKLAN

Posted by Norhayati Ahmad on Tuesday, 29 May 2018

2. Apabila bahan sudah sebati & ada gelembung2 keluar baru masukkan cornflakes & kacau rata
3. Setelah itu masukkan ke dlm cup comel2
4. Sudah boleh simpan di dlm tupperware

IKLAN

 

Nota:
1. Tidak perlu simpan di dlm peti sejuk. Coklat akan kering dgn sendiri
2. Biasa saya guna coklat beryl’s tapi sbb nak buat 1 adunan saja saya guna coklat spt di atas. Tetap rasa sedap
3. Kalau nak tabur kekacang ke atau manik warna warni pun blh..ikut kreativiti masing2. Tapi saya suka yg ori begini

sumber : Norhayati Ahmad via MAHN