Melayan selera anak-anak dan suami menjadi satu kepuasan bagi seorang isteri. Apatah lagi jika semua resipi yang dimasak ‘menjadi’ dan enak pula rasanya. Memang puas hati!

Jadi apa kata sekiranya seisi keluarga gemarkan makan kek, oleh itu kita jamu mereka dengan kek brownies  yang enak ini.

Menyediakannya juga cukup mudah, apatah lagi bila menggunakan sukatan cawan, sesiapa pun boleh buat.

Jadi jom kita lihat resipi yang dikongsikan ini.


Alhamdulillah menjadi lagi..resepi yg sama pernah sis kongsikan dalam group ini..ada yg pernah buat ikut resepi sis kh mesti menjadikan..

Cuma kali ni sis guna majerin sbb tu saja yg ada di dapur sis skg..sis share balik resepi yg sis guna ya

IKLAN

*Resepi Brownies Kedut Dalam Sukatan Cawan*

*Bahan A*
1/2 cawan butter (resepi kali ini sis guna majerin saja)
1 cawan dark chocolate Beryl’s

*Cara*
1. Cairkan chocolate dengan kaedah double boiler.
2. Bila chocolate dah cair, masukkan butter dan kacau hingga cair. Biarkan suam.

*Bahan B*
1 cawan gula perang

2 biji telur Gred A

*Cara*
Pukul semua bahan hingga sebati. Dalam 3 minit. Kacau bagi sebati saja
*tidak perlu hingga kembang
*guna whisk atau senduk, tak perlu guna mixer

*Bahan C*
1 cawan tepung naik sendiri*
2 sudu besar serbuk koko *
Secubit garam *
Ayak semua bahan

*Cara untuk satukan smua bahan*
1. Masukkan adunan bahan A ke dalam adunan bahan B. Kacau sebati guna whisk. Nanti akan jadi likat.

2. Kemudian masukkan bahan yang diayak tadi. Kacau sebati guna senduk. (Penting : Cuma kaup balik bagi sekata je, jangan terlebih kacau)

3. Sapukan butter pada loyang 8″x8″. Alas dengan baking paper/parchment paper dan sapukan juga butter pada baking paper. Panaskan oven 160c.

4. Bakar lebih kurang 40 minit pada suhu 160c. Bila dah siap bakar, jangan terus keluarkan. Buka sedikit pintu oven. Masa ni baru kedut akan terbentuk.
Selamat mencuba (^_^)

Dipersilakan share resepi ya

sumber : Azierah Ryan