Sempena musim cuti sekolah ni, apa kata anda pikat selera anak-anak dengan menyediakan pizza yang dimasak sendiri. Bukankah anak-anak memang suka makan pizza?

Lagi pun ada resipi buat pizza yang cukup ringkas penyediaannya.  Resipi ini telah dikongsi oleh Ummul Omar dan kiranya elok sangatlah anda buatkan kejutan untuk anak-anak. Jadi tunggu apa lagi, jom ke dapur kita sediakan menu nan satu ini.


“Nah resipi mudah dan pantas buat pizza tanpa yis.  25 minit je dah siap dari gaul doh sampai bakar. Jimat masa. Jimat duit. Bolehlah buat aktiviti dengan anak-anak musim cuti sekolah ni. Selamat mencuba.”-Ummul Omar

 Bahan-bahan:

1 cawan tepung naik sendiri
1 cawan kecil yogurt asli (100ml)
Tomato puri
Topping ikut suka (dalam ni ada nanas, olive, cili benggala, cendawan)
Mozarella cheese (takda dalam gambar)
Cara Buat :
1. Sebelum mula, panaskan oven pada suhu 230•c.

*Video ni fast forward sebab tangan sebelah kena pegang mangkuk. Hihi. Gaul yogurt dengan tepung. Kalau rasa adunan agak kering, tambah sikit air masak. Kalau adunan agak basah, tambah sikit tepung. Dah siap, uli adunan dalam 2 ke 3 minit sampai adunan jadi bentuk bola yang rata. Tambah tepung sikit demi sikit sampai doh terbentuk cantik.Boleh terus letak atas tray pizza dan gelekkan doh sampai leper. Tak payah tunggu doh naik! Haa best kan? Jimat masa.

Posted by Ummul Atika on Sunday, December 3, 2017

2. Gaul yogurt dengan tepung. Kalau rasa adunan agak kering, tambah sikit air masak. Kalau adunan agak basah, tambah sikit tepung.

IKLAN

3. Dah siap, uli adunan dalam 2 ke 3 minit sampai adunan jadi bentuk bola yang rata. Tambah tepung sikit demi sikit sampai doh terbentuk cantik.

4. Boleh terus letak atas tray pizza dan gelekkan doh sampai leper. Tak payah tunggu doh naik! Haa best kan? Jimat masa.

IKLAN

5. Ratakan puri tomato atas doh. Taburkan topping. Last sekali yang paling best. Letak mozarella cheese banyak-banyak.

6. Bakar pada oven suhu 230 •C selama 10minit sampai masak. Pastikan oven dah panas sebelum masukkan pizza.

*Resepi ni dapat 1 pizza saiz large. Nah hasilnya! Pizza 25minit. Rotinya lembut di dalam, rangup diluar. Puas hati makan.


sumber : Ummul Omar